Unsplash Isi Parente

ΨΗΦΙΑΚΟΣ «ΘΟΡΥΒΟΣ»: 10 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Αμέτρητες εφαρμογές διεκδικούν την προσοχή σου και δεν σε αφήνουν να συγκεντρωθείς σε ό,τι κάνεις. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να περιορίσεις τον ψηφιακό «θόρυβο».

Ορίζεται κάπως ο ψηφιακός «θόρυβος»; Αρκεί να σκεφτούμε πόσα ηλεκτρονικά μηνύματα λαμβάνουμε και στέλνουμε καθημερινά, πόσες φορές ελέγχουμε τα προφίλ μας στα κοινωνικά δίκτυα, πόση ώρα περιπλανιόμαστε άσκοπα σε εφαρμογές, «παράθυρα» και οθόνες.

Η ψηφιακή μας ζωή είναι… πηγμένη και ο καταιγισμός από εικόνες, ήχους και πληροφορίες απορροφά μεγάλο μέρος του χρόνου μας και ανάλογο κομμάτι από την ενέργεια και την προσοχή μας.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τους ψηφιακούς περισπασμούς και να βελτιώσουμε την εργασιακή μας καθημερινότητα. Μπορεί να φαίνονται απλά, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές για να λύσουμε ένα πρόβλημα πρέπει να επιστρέψουμε στα βασικά. Επομένως:

Βήμα #1: Απενεργοποιούμε ειδοποιήσεις

Το πρώτο και βασικό βήμα για να περιορίσουμε τον ψηφιακό θόρυβο είναι να απενεργοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις και να ορίσουμε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα για να ελέγχουμε τα μηνύματα που λαμβάνουμε.

Ψηφιακός «θόρυβος»: 10 βήματα για να τον μειώσεις
Unsplash Jonas Leupe

Βήμα #2: Βάζουμε ρολόι

Θέτουμε όριο στον χρόνο που αφιερώνουμε σε «εθιστικές» εφαρμογές (για τον σκοπό αυτό, εγώ χρησιμοποιώ το ενοχλητικό ξυπνητήρι του κινητού μου).

Βήμα #3: Unfollow

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαγράφουμε λογαριασμούς που δεν έχουν κάτι να μας προσφέρουν, αλλά και λογαριασμούς με τους οποίους σπάνια αλληλεπιδρούμε. Μερικά unfollow είναι για το καλό μας και είναι πιο σημαντικά από τους followers που μπορεί να χάσουμε με τη σειρά μας.

Ψηφιακός «θόρυβος»: 10 βήματα για να τον μειώσεις
iStock

Βήμα #4: Οργάνωση οθόνης

Μετακινούμε όλες τις εφαρμογές εισερχόμενων μηνυμάτων σε έναν φάκελο, στην τελευταία οθόνη του κινητού μας. Έτσι, η διαχείριση των μηνυμάτων θα είναι αποτελεσματικότερη και ταυτόχρονα θα είναι δυσκολότερο το να ανοίγουμε τις συγκεκριμένες εφαρμογές μηχανικά.

Βήμα #5: Delete apps

Διαγράφουμε τυχόν εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούμε. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε ενέργεια στη μπαταρία του κινητού μας, αλλά ταυτόχρονα δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτόμαστε διαρκώς αν τις χρειαζόμαστε ή όχι.

Ψηφιακός «θόρυβος»: 10 βήματα για να τον μειώσεις
Unsplash Gilles Lambert

Βήμα #6: Do not disturb

Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία «μην ενοχλείτε», την οποία διαθέτουν τα smartphones, ώστε να αποτρέψουμε τους όποιους περισπασμούς από ειδοποιήσεις για συγκεκριμένο διάστημα.

Βήμα #7: Κρατάμε απόσταση

Τοποθετούμε το τηλέφωνο στο γραφείο μας με την οθόνη στραμμένη προς τα κάτω και σχετικά μακριά από εμάς, ώστε να χρειάζεται να τεντωθούμε ή να σηκωθούμε για να το πιάσουμε.

κινητό
iStock

Βήμα #8: Close tabs

Περιορίζουμε όσο γίνεται τις καρτέλες που ανοίγουμε στα προγράμματα περιήγησης. Έτσι, δεν θα πηγαίνουμε άσκοπα από τη μία στην άλλη, χωρίς ουσιαστικά να εστιάζουμε σε καμιά.

Βήμα #9: Full screen

Προτιμάμε να εργαζόμαστε στον υπολογιστή σε λειτουργία πλήρους οθόνης, για να μην περιφερόμαστε από το ένα «παράθυρο» στο άλλο και να μην αποσπάται η προσοχή μας από άλλα εργαλεία.

υπολογιστής
Unsplash Designecologist

Βήμα #10: Αδειάζουμε το desktop

«Καθαρίζουμε» το desktop μας, γιατί όσο πιο πολλούς φακέλους και έγγραφα βλέπουμε στην επιφάνεια εργασίας μας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αρχίσουμε να τα ανοιγοκλείνουμε.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί, αν αδυνατούμε να κρατήσουμε μακριά τον ψηφιακό θόρυβο, υπάρχει πάντα η δοκιμασμένη και αποτελεσματική λύση του… κλείνω το τηλέφωνο μέχρι να ολοκληρώσω την εργασία μου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.