ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ)
Μπορεί τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες να πρωταγωνιστούν τις ημέρες των γιορτών, από τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια όμως δεν λείπουν και οι δίπλες, τα panettone, τα stollen, και πολλά άλλα γλυκά που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Διαβάστε πού θα προμηθευτείτε τα καλύτερα, αν βρίσκεστε στην Αθήνα.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γλυκατζήδες και μη βγαίνουμε στους δρόμους αναζητώντας εκείνα τα ζαχαροπλαστεία που κάνουν τα πιο νόστιμα και πιο ευωδιαστά μελομακάρονα και κουραμπιέδες – ενώ το debate «μελομακάρονα vs κουραμπιέδες» εξακολουθεί διαχρονικά να είναι ένα από τα βασικά των Χριστουγέννων.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα δύο γλυκά που κατέχουν μια θέση στα εορταστικά τραπέζια ή στις μαζώξεις με φίλους και παιδιά. Είναι και τα ιταλικά πανετόνε, τα γερμανικά stollen, η αυστραλιακής καταγωγής πάβλοβα και οι δικές μας (με ρίζες από την Πελοπόννησο) δίπλες που κάνουν μια σειρά από ζαχαροπλαστεία να μοσχοβολάνε βούτυρο – και όχι μόνο!
Ζαχαροπλαστεία για να βρεις όλα τα γλυκά των Χριστουγέννων
Το panettone, φημισμένο ιταλικό γλυκό ως επί το πλείστον χριστουγεννιάτικο, έχει κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά εδώ και αρκετά χρόνια. Στην Αθήνα θα βρεις το πιο νόστιμο (και μάλιστα όλο τον χρόνο) στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του pastry chef Αντώνη Σελέκου στο Παγκράτι, στο οποίο αν βρεθείς αξίζει να δοκιμάσεις και κάποιο άλλο από τα conceptual desserts του, όπως η αγαπημένη μου pavlova με frozen blueberries και σμέουρα.
Εξαιρετικά panettone –καθώς και μια ποικιλία από άλλα γλυκά– θα βρεις και στο «Madame Fraise», φτιαγμένα από pastry chef που αντλούν έμπνευση από τη γαλλική ζαχαροπλαστική. Μεταξύ άλλων και panettone με κάστανο confit & σοκολάτα γάλακτος!
Αν ο δρόμος σε φέρει στα Εξάρχεια και ψάχνεις νόστιμα και ποιοτικά γλυκά, μην αμελήσεις να επισκεφθείς το «Πορτατίφ», ένα εκλεκτό ζαχαροπλαστείο που άνετα μπορεί να γίνει στέκι αν μένεις στη γειτονιά του. Από τα κλασικά του αξίζουν σίγουρα τα ολόφρεσκα κέικ, τα μοσχομυριστά cinammon rolls και τα κρουασάν, ενώ από τις χριστουγεννιάτικες δημιουργίες του ξεχωρίζουν ο χριστουγεννιάτικος κορμός Black Forest και –φυσικά– τα panettone του!
Επόμενη στάση στο Κουκάκι και δύο εκλεκτούς φούρνους! Ο πρώτος είναι ο «Φούρνος Ρίζου», ένα μικρό –αλλά θαυματουργό θα έλεγε κανείς– αρτοποιείο στο οποίο εκτός από πεντανόστιμο ψωμί, βρίσκεις υπέροχα αρτοσκευάσματα, από panettone μέχρι φρέσκα κρουασάν (και φυσικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες).
Επίσης, ο ιστορικός φούρνος του «Τάκη» κάτω από την Ακρόπολη δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Μια ποικιλία ευωδιαστών γλυκών και αρτοσκευασμάτων περιμένει τον επισκέπτη – ό,τι και να επιλέξετε δεν θα το μετανιώσετε!
Ένα άλλο γλυκό που δεν είναι αμιγώς χριστουγεννιάτικο αλλά για πολλούς έχει τον τίτλο του απόλυτου «comfort» γλυκού, που μάλιστα επιβάλλεται να έχει θέση στο εορταστικό τραπέζι, είναι το γαλακτομπούρεκο. Οι φανατικοί του λένε ότι θα βρεις το καλύτερο στο «Κοσμικόν», ζαχαροπλαστείο που ξεκίνησε τη λειτουργία του στον ηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Νικολάου το 1961!
Επιπλέον, τι θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς μερικά γλυκά από το ζαχαροπλαστείο του Στέλιου Παρλιάρου «Sweet Alchemy» στο Κολωνάκι; Αν έχεις δοκιμάσει τις συνταγές του που έχουμε δώσει παλαιότερα στο OW, όπως το κέικ κάστανο, τον λαχταριστό κορμό με extra bitter σοκολάτα ή τα σοκολατένια τρουφάκια με λάδι τρούφας, τότε σίγουρα δεν θα θελήσεις να παραλείψεις μια βόλτα από το εργαστήρι του.
Αν ψάχνεις αυθεντικά πολίτικα γλυκά, πέρασε μια βόλτα από το «Τα Γιούλια» στη Νέα Ιωνία, ζαχαροπλαστείο που διατηρεί τη «γλυκιά» παράδοση από το 1945. Αν αναρωτιέσαι τι να (πρωτο)πάρεις, προτείνουμε χιονούλες, αρωματικά τσουρέκια ή σιροπιαστά!
Τέλος, το ζαχαροπλαστείο «Φύσις» χρησιμοποιεί τα πιο αγνά και φυσικά υλικά για τα γλυκά του. Σε αυτό θα βρεις από χειροποίητα μελομακάρονα, φτιαγμένα από παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο και βιολογικό αλεύρι, μέχρι κορμό με μους σοκολάτας, κάστανο ή λευκή σοκολάτα και μια ποικιλία από βασιλόπιτες (vegan, gluten-free ή βασιλόπιτες χωρίς ζάχαρη).