ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ
Η μούχλα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την υγεία και δεν αναπτύσσεται μόνο στο μπάνιο. Η μούχλα της κουζίνας φαίνεται ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνη. Ένας ειδικός μοιράζεται συμβουλές καθαρισμού για να αποτρέψουμε τον σχηματισμό της.
Η μούχλα είναι ένα είδος μύκητα. Εξαπλώνεται μέσω της παραγωγής σπόρων, που βρίσκονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και δεν μπορούν να απομακρυνθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σπόροι της μούχλας μπορούν να επιβιώνουν σε σκληρές συνθήκες. Όταν βρουν ένα υγρό σημείο αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, «χωνεύοντας» το υλικό στο οποίο αναπτύσσονται.
Ποιο είναι το πρόβλημα με τη μούχλα στην κουζίνα;
Η μούχλα εμφανίζεται συχνότερα στο μπάνιο. Όμως και η κουζίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των αγαπημένων εσωτερικών χώρων της μούχλας. Το πρόβλημα με τη μούχλα στην κουζίνα είναι ότι οι μικροσκοπικές τοξίνες που απελευθερώνει. Ονομάζονται μυκοτοξίνες και είναι ικανές να εισέλθουν τόσο στο αναπνευστικό μας σύστημα, μέσω της αναπνοής, όσο και στο γαστρεντερικό μας, μέσω της τροφής και του νερού.
Η μούχλα της κουζίνας αναπτύσσεται ταχύτατα και, μέσα από συγκεκριμένα προβληματικά σημεία, μπορεί να εξαπλωθεί και να παραμείνει παγιδευμένη στους τοίχους. Οι σπόροι και οι μυκοτοξίνες που απελευθερώνει είναι πολλοί και το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιβαρύνεται καθώς προσπαθεί να τους διαχειριστεί. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Ποικίλλουν, από μια απλή ρινίτιδα μέχρι σοβαρά δερματικά ή αναπνευστικά προβλήματα.
Ο Michael Rubino ειδικεύεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων που προκύπτουν από τη μούχλα σε ασθενείς με αλλεργικά και αυτοάνοσα νοσήματα. Ως συγγραφέας του βιβλίου Mold Medic είναι ο πλέον αρμόδιος για να υποδείξει πού κρύβεται η μούχλα στην κουζίνα και πώς θα την ξεφορτωθούμε.
Πώς θα καθαρίσουμε τη μούχλα;
– Στα ντουλάπια κάτω από τον νεροχύτη
Φροντίστε να επιθεωρείτε και να καθαρίζετε αυτό το σημείο περίπου 1 φορά τον μήνα. Αφαιρέστε όλα τα αντικείμενα από τα ντουλάπια και ελέγξτε το εσωτερικό με ένα φακό. Καθαρίστε με το κατάλληλο εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας. Ψεκάστε με λευκό ξύδι ή ένα οικολογικό, καθαριστικό προϊόν (χωρίς χλωρίνη) και σκουπίστε με καθαρό πανί με μικροΐνες – είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικά στην αφαίρεση σωματιδίων σε σχέση με ένα απλό πανί. Αφήστε ανοιχτά τα ντουλάπια, ώστε να στεγνώσουν εντελώς, προτού τοποθετήσετε ξανά τα πράγματα.
– Στη βρύση του νεροχύτη
Κάθε 6 μήνες τυλίξτε την κεφαλή της βρύσης με μια πλαστική σακούλα γεμάτη με ξύδι και αφήστε τη για ένα βράδυ. Το ξύδι θα διαλύσει τη συσσώρευση αλάτων που μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη μούχλας. Ψεκάστε ολόκληρη τη βρύση με ξύδι και σκουπίστε την καλά με μια πετσέτα μικροϊνών. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για τις δυσπρόσιτες περιοχές. Εάν υπάρχουν διαρροές, διορθώστε τις το συντομότερο δυνατόν.
– Στην καφετιέρα
Ο στόχος εδώ είναι να διατηρήσετε τη μηχανή όσο το δυνατόν πιο στεγνή και καθαρή. Αυτό περιλαμβάνει το καθημερινό πλύσιμο των αφαιρούμενων εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δεξαμενής νερού, του φίλτρου και της κανάτας. Αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς πριν τα βάλετε στη θέση τους. Όσο αυτά στεγνώνουν, ψεκάστε την επιφάνεια της καφετιέρας με ένα απαλό καθαριστικό και σκουπίστε με πανί με μικροΐνες.
Τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα, καθαρίστε σε βάθος με ένα καθαριστικό προϊόν για τα άλατα. Εναλλακτικά, μπορείτε να γεμίσετε τη δεξαμενή με ξυδόνερο, να το αφήσετε να βράσει και να αφήσετε αυτό το μείγμα μέσα στην καφετιέρα για περίπου 1 ώρα. Τελειώστε τον κύκλο, πετάξτε το νερό, ψεκάστε με λευκό ξύδι και σκουπίστε με ένα πανί μικροϊνών. Ξαναγεμίστε τη δεξαμενή με νερό και εκτελέστε μερικούς κύκλους, για να απομακρύνετε την περίσσεια ξυδιού.
– Στο πλυντήριο πιάτων
Μία φορά τον μήνα, αφαιρέστε όλα τα αποσπώμενα εξαρτήματα. Ψεκάστε το καθένα είτε με λευκό ξύδι είτε με βιολογικό καθαριστικό, τρίψτε, ξεπλύντε και σκουπίστε με μια πετσέτα μικροϊνών. Αφήστε τα έξω να στεγνώσουν καλά. Καθαρίστε το φίλτρο του πλυντηρίου σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ψεκάστε όλες τις γωνίες και τα εσωτερικά μέρη του πλυντηρίου και τρίψτε με μια μικρή βούρτσα. Σκουπίστε με πετσέτα μικροϊνών. Προχωρήστε στο εσωτερικό και το εξωτερικό της πόρτας με τον ίδιο τρόπο.
Βάλτε περίπου 300 ml ξύδι σε ένα μπολ ασφαλές για πλυντήριο πιάτων, τοποθετήστε το στην επάνω σχάρα και εκτελέστε έναν κύκλο πλύσης στην πιο υψηλή θερμοκρασία. Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, αφήστε την πόρτα ανοιχτή έτσι ώστε να στεγνώσει εντελώς.
Σε καθημερινή βάση, μην ξεχνάτε να ξεπλένετε τα πιάτα από τα αποφάγια πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο. Ελέγξτε το φίλτρο μία φορά την εβδομάδα για σωματίδια και σκουπίζετε τα λάστιχα της πόρτας, αφήνοντάς την ανοιχτή για να βεβαιωθείτε ότι το εσωτερικό παραμένει στεγνό.
Χρήσιμα tips για τη μούχλα στην κουζίνα
Φροντίστε να διατηρείτε τα επίπεδα υγρασίας του χώρου στο 30-50% χρησιμοποιώντας τον απορροφητήρα κατά το μαγείρεμα.
Τέλος, ποτέ μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη. Δεν αφαιρεί ολοκληρωτικά τα σωματίδια της σκόνης και της βρωμιάς από τις επιφάνειες, επιτρέποντας στους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας να παραμένουν.