iStock

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΤΑΠΕΡ;

Τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούμε για να αποθηκεύουμε ή να μεταφέρουμε τρόφιμα κάποια στιγμή φθείρονται. Πώς θα καταλάβεις πότε είναι η ώρα να αντικαταστήσεις ένα τάπερ;

Τάπερ μικρά και μεγάλα, λευκά και χρωματιστά, σε δεκάδες σχήματα: τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων και άλλων υλικών υπάρχουν στην καθημερινότητά μας και τα χρησιμοποιούμε συχνά. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ενοχοποιούνται αρκετά, κυρίως για τα μικροπλαστικά και άλλες ουσίες που υπάρχουν στο υλικό τους και εκλύονται όταν υπερθερμανθούν, επιφέροντας δυνητικά προβλήματα στον οργανισμό σε βάθος χρόνου.

Το τάπερ πήρε το όνομά του από τον Earl Tupper, ο οποίος παρουσίασε το 1946 τα πρωτοποριακά για την εποχή πλαστικά δοχεία με αεροστεγές κάλυμμα που δεν επέτρεπε στο φαγητό να ξεραθεί. Αν δεν έχεις αντικαταστήσει τα πλαστικά δοχεία φαγητού με γυάλινα ή ατσάλινα, το «ταπεράκι» πάει κι έρχεται στο σπίτι, το σχολείο, το γραφείο ή όπου αλλού πηγαίνεις.

τάπερ
iStock

Πότε πάει ένα τάπερ για απόσυρση;

Μπορεί να πιστεύουμε ότι τα πλαστικά τάπερ «κρατάνε μια ζωή», όμως αυτό δεν ισχύει. Ύστερα από κάποιον καιρό φθείρονται και πρέπει να αγοράζεις καινούργια. Πότε είναι αυτό;

Ο Darin Detwiler, που έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, αναφέρει σε σχετικό άρθρο ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης για τα πλαστικά δοχεία φαγητού. Ανάλογα όμως με τη χρήση που κάνουμε, καλό είναι να προσέξουμε τα εξής:

  • Διάφοροι λεκέδες ή λαδιές στην επιφάνεια ενός τάπερ δείχνουν ότι μπορεί το πλαστικό να έχει απορροφήσει στοιχεία της τροφής, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης, είναι μια ένδειξη ότι έχει αλλοιωθεί το υλικό του δοχείου, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να «περάσουν» στο φαγητό χημικές ουσίες του πλαστικού.
  • Γρατζουνιές, σπασίματα ή καπάκια που έχουν στραβώσει μαρτυρούν ότι ήρθε η ώρα να καταργήσεις ένα τάπερ, ειδικά εάν το βάζεις συχνά σε φούρνο μικροκυμάτων.

Γενικότερα, σύμφωνα με τον Detwiler καλό είναι να μην χρησιμοποιείς πολύ παλιά τάπερ, γιατί το πλαστικό όσο παλιώνει απελευθερώνει στο φαγητό μικροπλαστικά, ειδικά όταν θερμαίνεται, καθώς και επικίνδυνα για τον οργανισμό χημικά, όπως οι φθαλικές ενώσεις και η δισφαινόλη Α (BPA).

Τι κάνεις με τα πλαστικά δοχεία τροφίμων από delivery;

O Detwiler συνιστά να τα ανακυκλώνεις αμέσως μετά τη χρήση τους. «Όσο και να μοιάζουν με τάπερ, τα δοχεία τροφίμων που λαμβάνεις όταν παραγγέλνεις delivery ή όταν αγοράζεις μαγειρεμένο φαγητό από το σούπερ μάρκετ δεν είναι για επαναλαμβανόμενη χρήση», λέει. «Το να τα ζεσταίνεις ξανά και ξανά, και να τα βάζεις στο πλυντήριο πιάτων ή στην κατάψυξη αυξάνει τον κίνδυνο να απελευθερωθούν ανεπιθύμητες χημικές ουσίες του πλαστικού».

τάπερ
iStock

Πώς να χρησιμοποιείς τα τάπερ με σωστό τρόπο, σύμφωνα με τον ειδικό

  • Πλύνε τα τάπερ με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, δίνοντας προσοχή στα καπάκια και τις πτυχώσεις τους. Στη συνέχεια, σκούπισέ τα καλά, για να απομακρύνεις την υγρασία και να αποτρέψεις την πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Αν και τα περισσότερα τάπερ μπορούν να μπουν στο πλυντήριο πιάτων άφοβα, αν πρόκειται να τα πλύνεις εκεί είναι προτιμότερο να τα τοποθετήσεις στο πάνω ράφι. Έτσι, θα αποφύγεις τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο κάτω μέρος και ενδέχεται να βλάψουν το πλαστικό.
  • Προσπάθησε να μην αποθηκεύεις για πολύ καιρό στα τάπερ σου όξινες τροφές (όπως φαγητά με σάλτσες από ντομάτα, λεμόνι, ξύδι), γιατί με τον καιρό θα αλλοιώσουν το υλικό του. Για τέτοιες περιπτώσεις, προτίμησε γυάλινα μπολ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.