iStock

ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΚΡΙΒΥΝΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ;

Οι τιμές των τροφίμων τραβούν εδώ και καιρό την ανηφόρα. Ένας από τους παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση είναι και η κλιματική κρίση.

Κάθε φορά που ανοίγει μια συζήτηση για τις τιμές των τροφίμων και το κόστος του καλαθιού στο σούπερ μάρκετ, πέρα από τον πληθωρισμό στην κουβέντα μπαίνει και η κλιματική κρίση. Άλλωστε, οι ειδικοί εδώ και καιρό προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της στη διατροφική μας ασφάλεια.

Τώρα, μάλιστα, προσπάθησαν να υπολογίσουν πόσο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός κάθε νοικοκυριού, αν δεν αλλάξει κάτι στην κατάσταση. Σύμφωνα με γερμανική ανάλυση, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών των τροφίμων μεταξύ 0,9 και 3,2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως έως το 2035.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη θα χρειάζεται να διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για την αγορά τροφίμων. Επιπλέον, θα περιοριστεί η ποικιλία των τροφών που καταναλώνουν, καθώς και η ποσότητα τροφίμων που αγοράζουν, ενώ δεν θα μείνει ανεπηρέαστη η ποιότητα της διατροφής τους (θα περιλαμβάνει πιο ανθυγιεινές επιλογές, καθώς είναι πιο φτηνές). Όλα τα παραπάνω μας καθιστούν πιο ευάλωτους σε ασθένειες και άλλα θέματα υγείας.

Μην θεωρήσεις ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη αφορά μόνο ορισμένες χώρες. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και η εξέλιξη αυτή θα γίνει αισθητή παγκοσμίως, άρα και στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι σε περιοχές που βρίσκονται στο γεωγραφικό πλάτος της πόλης της Νέας Υόρκης, της Μαδρίτης και του Πεκίνου, οι μεγαλύτερες από τον μέσο όρο θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα οδήγησαν σε πτώση των τιμών των τροφίμων, αλλά το καλοκαίρι και καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στον υπόλοιπο κόσμο, οι άνω του μέσου όρου θερμοκρασίες οδήγησαν σε αύξησή τους. Επιπλέον, οι επιπτώσεις στις τιμές είναι μακροχρόνιες. «Μόλις οι τιμές αυξηθούν, παραμένουν υψηλές για τουλάχιστον το υπόλοιπο του έτους», λέει ο Maximilian Kotz από το Ινστιτούτο Πότσνταμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων στη Γερμανία.

iStock

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν μετατόπιση των καλλιεργητικών περιόδων και να εμποδίσουν την παραγωγή καλλιεργειών. Επίσης, μπορεί να αυξηθούν οι επιδημίες παρασίτων και ασθενειών που εξαντλούν τα ζωικά αποθέματα και τα αποθέματα τροφίμων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ωθούν τις τιμές υψηλότερα και μειώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Παράγοντες όπως οι ακραίες βροχοπτώσεις είχαν μικρότερο αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων από τις μέσες θερμοκρασίες, εξηγεί ο Kotz. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι πλημμύρες τείνουν να έχουν πιο περιορισμένες επιπτώσεις, ενώ η άνοδος των θερμοκρασιών μπορεί να έχει πολύ πιο εκτεταμένες.

iStock

Ποια είναι η λύση

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειάζεται είναι προσαρμογή στις νέες συνθήκες. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συμβούν, τα οποία θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο η οικονομία ανταποκρίνεται στα κλιματικά σοκ», τονίζει ο Kotz. Για παράδειγμα, αν οι αγρότες προσάρμοζαν τις πρακτικές τους για να αντιμετωπίσουν καλύτερα την άνοδο της θερμοκρασίας, οι πληθωριστικές πιέσεις θα μειωνόταν. Όμως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.