Freepik

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ

Ίσως δεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ, αλλά μάθε όχι μόνο από τι κινδυνεύουν τα βρώμικα παράθυρα, αλλά και πότε πρέπει να καθαρίζεις τα τζάμια αν θες να γίνει σωστή δουλειά.

Ο λόγος που διαβάζεις αυτές τις γραμμές είναι ότι μια μέρα που ήμουν στο γραφείο, ενώ έγραφα θέμα για τις εποχικές αλλεργίες, αναρωτήθηκα: Γιατί πρέπει να καθαρίζω τα τζάμια του σπιτιού μου; Αλήθεια πρέπει;

Ναι, αυτός ο άνθρωπος είμαι. Θα καταλαβαίνεις, ωστόσο, πως όλο αυτό κάπως «χτίστηκε». Εννοώ ότι δεν κοιμάμαι και ξυπνάω με τον καημό των τζαμιών στο σπίτι μου. Που είναι κάμποσα. Ένα μάλιστα είναι «τυφλό», που σημαίνει ότι μπορεί να το καθαρίσει καλά –χωρίς να τσακωθεί με τους κατοίκων όλων των από κάτω ορόφων– μόνο ο Spiderman.

Μια μέρα θα με δεις στις ειδήσεις, γιατί θα έχω μπουκάρει σε συνέδριο αρχιτεκτόνων, θα έχω ανέβει στο βήμα, θα έχω αρπάξει το μικρόφωνο και θα έχω ρωτήσει: Πραγματικά, τι σκέφτεστε όταν φτιάχνετε «τυφλό» παράθυρο;

Εν πάση περιπτώσει, όποτε καθαρίζω όλα τα τζάμια του σπιτιού μου βγαίνω νοκ άουτ για δύο ημέρες, αφού έχω διαλύσει τη μέση μου. Είμαι σε διαρκή αναζήτηση εναλλακτικών και έχω καταλήξει σε κάτι, που θα σου πω αργότερα. Τώρα θα ασχοληθούμε με το αν πρέπει να καθαρίζουμε τα τζάμια του σπιτιού για λόγους πέρα από τους προφανείς, δηλαδή να βλέπουμε μέσα από αυτά και να μην εμποδίζεται το φυσικό φως.

Όπως αναφέρουν αυτοί που φτιάχνουν κουφώματα, η βρωμιά και τα υπολείμματα που μένουν κολλημένα στα παράθυρα μπορεί να προκαλέσουν γρατζουνιές και άλλες ζημιές, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής των παραθύρων.

Ο τακτικός καθαρισμός βοηθά στην απομάκρυνση των επιβλαβών σωματιδίων και στην αποφυγή ζημιών τόσο στο τζάμι (θέλουμε να διατηρηθεί η διαύγεια και να μην υπάρχουν γρατσουνιές) όσο και στις μονωτικές τους ιδιότητες (αυτό μεταφράζεται σε πιο φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος).

τζάμια
Freepik

Επίσης, στα βρώμικα παράθυρα μπορεί να συσσωρεύεται σκόνη, γύρη και άλλα αλλεργιογόνα, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι μας. Όταν καθαρίζουμε τα παράθυρα, τα διώχνουμε και βελτιώνουμε τον αέρα που μπαίνει στο σπίτι.

Σε έπεισα έως εδώ ή χρειάζεσαι κι άλλους λόγους; (Δεν μιλάω σε εσένα. Περισσότερο αυτό το είπα για να το ακούσω εγώ).

Κάθε πότε κάνεις τα τζάμια;

Πάμε τώρα στο πόσο συχνά είναι χρήσιμο να καθαρίζουμε τα παράθυρα. Εξυπακούεται πως παίζουν ρόλο πράγματα όπως το πού μένουμε (αν είμαστε ας πούμε πάνω σε κεντρικό δρόμο, πρέπει να το κάνουμε πιο τακτικά) και τον καιρό. Ως γενικός κανόνας προτείνεται το μία φορά τον μήνα.

Εάν τα παράθυρά εκτίθενται σε πολλή γύρη, ατμοσφαιρική ρύπανση, σκουπίδια ή σκόνη, ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε τη συχνότητα του καθαρισμού, ώστε να προφυλαχθούμε από τα επιβλαβή σωματίδια, ενώ αποφεύγουμε και τις φθορές.

τζάμι
iStock

Η καλύτερη ώρα και μέρα για τον καθαρισμό των τζαμιών

Τρόποι υπάρχουν πάρα πολλοί. Πρώτα όμως θα μιλήσουμε για τις κατάλληλες συνθήκες του καθαρισμού, για να μην πάει στράφι η όλη προσπάθεια.

Το πότε θα καθαρίσουμε τα παράθυρα εξαρτάται πάλι από το πού μένουμε και πόσες «απειλές» υπάρχουν να λερωθούν. Οι επαγγελματίες λένε πως είναι χρήσιμο να αποφεύγουμε τις πολύ ηλιόλουστες ημέρες και τις ώρες που ο ήλιος πέφτει πάνω στο τζάμι. Βλέπεις, η ζέστη μπορεί να προκαλέσει το πολύ γρήγορο στέγνωμα του τζαμιού και να δημιουργηθούν κηλίδες.

Συνιστάται ο καθαρισμός σε μια συννεφιασμένη μέρα χωρίς κακές καιρικές συνθήκες, αν έχουμε ως ζητούμενο το πιο καθαρό φινίρισμα. Οι βέλτιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Χρειάζεται να δείχνουμε λίγη περισσότερη προσοχή στις άκρες και τις σχισμές, όπου μπορεί να καθίσει η σκόνη και να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου. Οι σήτες μπορούν να προστατεύσουν τα παράθυρα, αποτρέποντας τη μεταφορά υπολειμμάτων από βρωμιά, παράσιτα και γύρη στο τζάμι. Εάν διατηρούμε καθαρά τα τζάμια, δεν θα εμφανιστούν λεκέδες σε περίπτωση που βρέξει.

Οι ειδικοί προτείνουν ένα πέρασμα με στεγνό πανί από μικροΐνες ή μια πετσέτα, ώστε να απομακρυνθεί η υπερβολική σκόνη.

Μετά βάζουμε ένα διάλυμα (που έχουμε φτιάξει ή έχουμε αγοράσει, και που ιδανικά έχει απωθητικό βροχής) και πιάνουμε τη ρακλέτα. Σε αιφνιδίασα; Έτσι λέγεται το ειδικό εργαλείο, με το λάστιχο στην άκρη.

ρακλέτα
Freepik

Δεν σε εξυπηρετεί η ρακλέτα; Πάρε μια πετσέτα ή μια σφουγγαρίστρα, για να αποτρέψεις το στέγνωμα περιττού υγρού στο τζάμι.

Ένα κοντάρι σφουγγαρίστρας θα σε βοηθήσει να φτάσεις και στα πιο ψηλά σημεία. Εγώ χρησιμοποιώ το κοντάρι αυτής της βάσης για πανάκια που «παγιδεύουν» τη σκόνη και τις τρίχες. Στο «τυφλό» παράθυρο που λέγαμε, πρώτα βάζω το πανάκι που «τραβάει» τη σκόνη και κάνω ένα πέρασμα, και μετά συνεχίζω με υγρό πανάκι, το οποίο πιάνεται στις εσοχές της συγκεκριμένης σκούπας και δεν πέφτει σε κεφάλια.

Για τα παντζούρια θα μιλήσουμε άλλη ώρα, αφού υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη ή πιο δύσκολη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.