ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ;
Εάν αναρωτιέσαι πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις την επιφάνεια κοπής, όπως και άλλα αντικείμενα στην κουζίνα σου, ένας ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων απαντά.
Σίγουρα η υγεία σου και η υγεία των αγαπημένων σου είναι προτεραιότητα. Ίσως όμως συχνά να παραβλέπεις μικρά πράγματα στην καθημερινότητα σου, που μπορούν να σε βλάψουν. Μεταξύ αυτών είναι και τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς στην κουζίνα σου.
Ένας ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων εξηγεί πόσο συχνά πρέπει να τα αντικαθιστάς για να παραμένουν αυτά καθαρά και εσύ ασφαλής από μολύνσεις και από την κατανάλωση βλαβερών ουσιών.
Επιφάνειες κοπής
Οι επιφάνειες κοπής είναι ένα αντικείμενο στην κουζίνα σου που μπορεί να αμελείς να αντικαταστήσεις. Να θυμάσαι ότι είτε πρόκειται για την επιφάνεια κοπής των λαχανικών, είτε για αυτή του κρέατος και των πουλερικών, πρέπει να την αντικαθιστάς κάθε έξι μήνες. Στη φάση που αρχίζουν να αποκτούν χαραγματιές, οι επιφάνειες κοπής είναι εύκολο να αφήσουν βλαβερές χημικές ουσίες πάνω στα τρόφιμα αλλά και να συσσωρεύσουν βακτήρια», προειδοποιεί ο Δρ Trevor Craig, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων. Για αυτό συστήνει την αντικατάστασή τους κάθε έξι μήνες, ή και νωρίτερα αν η επιφάνεια έχει πολλά χαράγματα που μπορεί να παγιδεύουν τροφή ή βρωμιά.
Βέβαια, το πόσο συχνά πρέπει να αντικατασταθεί μια επιφάνεια κοπής ποικίλλει ανάλογα και με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη. «Κάποιες επιφάνειες κοπής από ξύλο έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορούν να κρατηθούν για μεγαλύτερο διάστημα. Ιδιαίτερα αυτές που δεν είναι από ινοσανίδα (mdf) έχουν την ικανότητα να εξολοθρεύουν επικίνδυνα βακτήρια όταν γίνεται σωστή χρήση τους», διευκρινίζει ο Craig.
Το σφουγγάρι της κουζίνας
Όσο κι αν δεν θα σου αρέσει σαν ιδέα, ο νεροχύτης είναι ένα από τα πιο βρώμικα σημεία στην κουζίνα σου. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η USDA, ο νεροχύτης μετά την προετοιμασία ενός γεύματος είναι το πιο βρώμικο σημείο της κουζίνας, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται και πάλι ο νεροχύτης μετά από το πλύσιμο των φρούτων.
Δεν είναι λοιπόν να απορείς που το σφουγγάρι για τα πιάτα ανήκει στα πιο βρώμικα αντικείμενα της κουζίνας, αφού όχι μόνο απορροφά λάδια, λίπη και κομμάτια φαγητού, αλλά και τα μεταφέρει. Έρευνα του 2017 εντόπισε 362 διαφορετικά είδη μικροοργανισμών να ζουν πάνω σε ένα σφουγγάρι κουζίνας, με 45 δισεκατομμύρια βακτήρια να βρίσκονται πάνω σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό. Αυτός είναι ο λόγος που, όπως αναφέρει ο ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων Δρ Trevor Craig, πρέπει να το αντικαθιστούμε κάθε εβδομάδα.
Πετσέτες κουζίνας και πετσέτες καθαρισμού επιφανειών
Είτε χρησιμοποιείς πετσέτες για να καθαρίσεις τις επιφάνειες της κουζίνας, είτε για να σκουπίσεις τα πιάτα ή τα χέρια σου, αυτές χρειάζεται να μπαίνουν για πλύσιμο καθημερινά.
Τα μαχαίρια κοπής
Τα μαχαίρια κοπής είναι ίσως το αντικείμενο που δεν θα περίμενες να ακούσεις ότι χρειάζεται συχνή αντικατάσταση. Ένα χαρακτηριστικό σημάδι που δείχνει ότι ένα μαχαίρι πρέπει να αποσυρθεί είναι όταν η λαβή του έχει ραγίσματα και όταν έχει χαλαρώσει στο σημείο που συνδέεται η λαβή με τη λάμα. Τα ραγίσματα στην λαβή είναι ένα σημείο στο οποίο μπορεί να συγκεντρώνονται υγρά και κομμάτια φαγητού, και να αναπτύσσονται μικρόβια. Οι ειδικοί συστήνουν να αντικαθιστάς τα μαχαίρια κάθε έξι μήνες, φυσικά αυτό εξαρτάται και από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, αλλά και από το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείς.
Πλαστικά σκεύη αποθήκευσης τροφίμων
Ίσως κάνεις το λάθος να κρατάς για πάρα πολύ καιρό τα πλαστικά σκεύη αποθήκευσης. Όπως θα έχεις παρατηρήσει, πολύ συχνά ότι τα πλαστικά τάπερ χάνουν το χρώμα τους, κρατούν περίεργες μυρωδιές ακόμη και μετά το πλύσιμο, θολώνουν ή γδέρνονται, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν βακτήρια και έτσι το σκεύος να μην μπορεί να διατηρήσει σωστά και με ασφάλεια τις τροφές. Όλα αυτά είναι σημάδια που σου δείχνουν ότι πρέπει να τα αντικαταστήσεις.
Εννοείται ότι ο χρόνος αντικατάστασης και σε αυτή την περίσταση ποικίλει ανάλογα με το σκεύος και με τη χρήση του. Για παράδειγμα, τα κουτιά από λεπτό διάφανο πλαστικό που χρησιμοποιούνται στο delivery πρέπει να τα χρησιμοποιείς μόνο μία φορά. Δεν είναι φτιαγμένα για να πλένονται, να ζεσταίνονται ή να επαναχρησιμοποιούνται, συνεπώς πρέπει απλά να τα πετάς απευθείας στην ανακύκλωση. Επίσης, κάποια είδη πλαστικών τάπερ δεν είναι για να μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων και στο πλυντήριο πιάτων. Αν τα εκθέτεις σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί να τα καταστρέψεις και να μην είναι πια ασφαλή για χρήση.
Εννοείται πως θα πρέπει πάντα να προτιμάς την χρήση γυάλινων σκευών, τόσο για λόγους υγείας, αφού με τα πλαστικά κινδυνεύεις να καταναλώσεις μικροπλαστικά, όσο και για λόγους σεβασμού προς το περιβάλλον. Επιπλέον, τα γυάλινα σκεύη δεν φθείρονται τόσο εύκολα.