ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΠΗΓΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
Αν έχεις παρατηρήσει ότι οι πηγές θερμότητας τραβάνε σαν μαγνήτης τα κατοικίδια, καλό είναι να ξέρεις και πού παραμονεύει ο κίνδυνος.
Στο σπίτι έχουμε ως βασική πηγή θερμότητας ένα ενεργειακό τζάκι. Που σημαίνει ότι έχουμε και οθόνη η οποία δείχνει τη θερμοκρασία που υπάρχει πίσω από το τζάμι, ανά πάσα στιγμή. Παρεμπιπτόντως, περίπου ίδια είναι η θερμοκρασία και του χώρου μπροστά στο τζάμι. Εκεί, δηλαδή, όπου κάθεται το σκυλί μου, η Μυσιρλού. Για ώρα. Ενίοτε παίρνει και τον μεσημεριανό της ύπνο στο συγκεκριμένο σημείο. Όταν της πιάνω το κεφάλι, ζεματάει.
Ανάλογες εμπειρίες είχαν ζήσει με την Κάρμα και μια σόμπα, και με τον Μπέμπη και ένα συμβατικό τζάκι. Σε όλες τις περιπτώσεις, διέκοπτα με το ζόρι το «φούρνισμά» τους. Δεν τους άρεσε ιδιαίτερα. Δεν με ένοιαζε, δεν θα πεθάνω από το άγχος μου!
Εν πάση περιπτώσει, όσα διάβασες έως εδώ, συν την ενημέρωση από φίλη πως οι γάτες της ξαπλώνουν για ώρες πάνω στα καλοριφέρ, είναι ο λόγος που αναζήτησα στοιχεία για τη λατρεία των κατοικίδιων για όλες τις πηγές θερμότητας. Ακολουθούν όσα ανακάλυψα.
Γιατί λατρεύουν τη θερμότητα οι σκύλοι
Οι σκύλοι είναι θερμόαιμα πλάσματα, όπως κι εμείς. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα τους παράγει τη δική του θερμότητα, που κυκλοφορεί μέσω του αίματος. Όπως «χουχουλιάζεις» εσύ μπροστά στη φωτιά και αισθάνεται πως δεν θες να κάνεις τίποτα άλλο παρά να κοιμηθείς, έτσι «χουχουλιάζουν» και οι σκύλοι.
Εντωμεταξύ, η εξωτερική πηγή θερμότητας «αντικαθιστά» τη δουλειά που πρέπει να κάνει το σώμα τους, ώστε να διατηρήσει την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.
Όχι, ο σκύλος δεν θα φύγει αν ζεσταθεί πολύ
Αν υποθέτεις πως ο σκύλος σου θα σταματήσει να ψήνεται αν νιώσει πως καίγεται, είναι χρήσιμο να μάθεις πως υπάρχουν περιπτώσεις ζώων που δεν αναγνωρίζουν διαισθητικά την καλύτερη απόσταση για να είναι ζεστά. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους. Για παράδειγμα, μπορεί να αφυδατωθούν ή να παρουσιάσουν εγκαύματα.
Γιατί λατρεύουν τη θερμότητα οι γάτες
Τα συμπαθή αιλουροειδή προέρχονται από άγρια ζώα που ζούσαν σε ζεστά, άνυδρα κλίματα. Άρα, αγαπούν τη ζεστασιά και λόγω DΝA. Επίσης, έχουν υψηλότερη φυσική θερμοκρασία σώματος από αυτήν που έχουμε εμείς. Κυμαίνεται από 38 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει πως εσύ μπορεί να αισθάνεσαι άνετα στη θερμοκρασία που έχει το σαλόνι σου, η γάτα σου όμως θα προτιμούσε να είναι πιο ζεστός ο χώρος.
Εικάζεται ότι η θερμότητα προσφέρει ψυχολογική άνεση στις γάτες, μια αίσθηση ασφάλειας και ευεξίας. Σαν κι αυτή που προσφέρει σε εμάς μια κουβέρτα ένα ψυχρό βράδυ.
Προφανώς, όπως και στην περίπτωση των σκύλων δεν αφήνουμε τις γάτες μας μπροστά σε πηγές θερμότητας που δεν είναι ασφαλείς (π.χ. ένα συμβατικό τζάκι χωρίς προστατευτικό). Και δεν τις αφήνουμε χωρίς επίβλεψη.
Το ότι αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να καούν ή να τραυματιστούν. Ενώ η γούνα τους είναι μονωτική, αυτό μπορεί να γυρίσει σε μπούμερανγκ κοντά σε θερμαντικές συσκευές. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αγκαλιάσουν κάτι ζεστό χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία. Η γούνα τους θα εμποδίσει την παρατήρηση, έως ότου η ζέστη γίνει υπερβολική.