ΠΟΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ
Αν είχες ποτέ θέμα με υγρασία στο σπίτι, ξέρεις ότι μπορεί να γίνει μεγάλος μπελάς. Ποιο είναι όμως το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για την υγεία σου;
Η υγρασία που υπάρχει μέσα στο σπίτι μας επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε, καθώς αλλάζει την ποιότητα του αέρα. Μαζί με το πώς νιώθουμε εμείς, επηρεάζει και το πώς συμπεριφέρονται τα οικοδομικά υλικά και τα έπιπλά μας. Ποιο ποσοστό υγρασίας είναι καλό για όλους;
Ας δούμε πρώτα τι συμβαίνει όταν δεν το έχουμε. Όταν το επίπεδο υγρασίας είναι χαμηλό –φαινόμενο που είναι πιο συχνό τον χειμώνα, ιδιαίτερα σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες– μπορεί να προκληθεί ξηροδερμία, ξηροφθαλμία, φαγούρα και πονόλαιμος. Το ανοσοποιητικό σύστημα στο αναπνευστικό εξασθενεί και επιτρέπει στους ιούς να μας μολύνουν πιο εύκολα. Τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια που περιέχουν τους ιούς είναι πιο ελαφρά χωρίς υγρασία, οπότε μένουν στον αέρα για περισσότερο χρόνο.
Επίσης, ενδέχεται να παραμορφωθούν ξύλινα υλικά, να ξεφλουδίσουν οι ταπετσαρίες, να προκληθεί θρυμματισμός στην μπογιά των τοίχων, συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού και αυξημένα επίπεδα σκόνης. Σε ακραίες περιπτώσεις, δημιουργούνται κενά μεταξύ ξύλινων σανίδων και πέφτουν ταπετσαρίες.
Όταν το επίπεδο υγρασίας είναι υψηλό, ο αέρας που κυκλοφορεί στο σπίτι γίνεται υγρός και αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Για παράδειγμα, επιδεινώνονται αναπνευστικά προβλήματα, δημιουργείται συμπύκνωση υγρασίας στα παράθυρα, προάγεται η ανάπτυξη μούχλας και η σχετική άσχημη οσμή που ελκύει τα έντομα. Γενικά, η αίσθηση είναι πως «κολλάμε».
Και φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα: Ποιο ποσοστό υγρασίας θεωρείται χαμηλό και ποιο υψηλό;
Το ιδανικό ποσοστό υγρασίας για εσένα και τον χώρο σου
Σύμφωνα με μελέτη, το ιδανικό επίπεδο υγρασίας εσωτερικού χώρου είναι για τους περισσότερους ανθρώπους μεταξύ 30% και 60%, ώστε να νιώθουν άνετα και να προστατεύουν την υγεία τους, αλλά και τη μακροζωία των οικοδομικών υλικών και των επίπλων.
H ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε την επιθυμητή –για όλους– υγρασία είχε ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ορίσει ως παγκόσμια οδηγία το μίνιμουμ του 40% στα δημόσια κτίρια. Είχε τονίσει πως «αυτό θα ήταν ένα ζωτικό βήμα για τη δημιουργία υγιούς εσωτερικού περιβάλλοντος και τη σημαντική μείωση της εξάπλωσης των εποχιακών λοιμώξεων του αναπνευστικού».
Όταν πέφτει κάτω του 30%, ο αέρας γίνεται υπερβολικά ξηρός, γεγονός που οδηγεί σε προβλήματα όπως ξηρό δέρμα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, αλλά και ζημιά σε ξύλινες επιφάνειες (έπιπλα και δάπεδα).
Όταν το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 50%, το περιβάλλον γίνεται πιο ευνοϊκό για τη μούχλα, το ωίδιο (μυκητιακή ασθένεια που προκαλείται από διάφορα είδη μυκήτων και ταλαιπωρεί πολλά φυτά) και τα ακάρεα σκόνης, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, ειδικά σε άτομα με αλλεργίες ή άσθμα.
Στα ψυχρότερα κλίματα του χειμώνα, το ενδεδειγμένο επίπεδο υγρασίας είναι μεταξύ 30 και 40%, αν θέλουμε να αποτρέψουμε την υγροποίηση στα παράθυρα και άλλες κρύες επιφάνειες και να «σπάσουμε» το κρύο που αισθανόμαστε.
Σε θερμότερα κλίματα (ή τις θερμότερες εποχές), η διατήρησή του επιπέδου κοντά στο 50% βοηθά στον περιορισμό της ανάπτυξης αλλεργιογόνων.