ΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ
Τους τελευταίους μήνες η Κίνα έχει την καθαρότερη ατμόσφαιρα που είχε ποτέ μέσα στον 21ο αιώνα και αυτό το οφείλει σε 4 σημαντικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.
Ζωντανή απόδειξη ότι η αλλαγή είναι εφικτή εφόσον υπάρχει θέληση και συγκεκριμένο, βιώσιμο πρόγραμμα αποτελούν οι μεγαλουπόλεις της Κίνας, οι οποίες τους τελευταίους μήνες απολαμβάνουν την πιο καθαρή ατμόσφαιρα που είχαν ποτέ μέσα στον 21ο αιώνα.
Σύμφωνα με μετρήσεις που προήλθαν από δορυφόρους της NASA, αλλά και μελέτη του Πανεπιστημίου του Chicago, με τίτλο Air Quality Life Index, τα συνολικά ποσοστά ατμοσφαιρικής μόλυνσης στην Κίνα φέτος έχουν πέσει κατά 42%, συγκριτικά με αυτά του 2013, όταν η μόλυνση ξεπερνούσε τα 50 σωματίδια ανά κυβικό εκατοστό αέρα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το προσδόκιμο ζωής των πολιτών που ζούσαν σε αυτές τις μολυσμένες πόλεις αυξήθηκε κατά 2,2 χρόνια.
«Ο πόλεμος της Κίνας κατά της ατμοσφαιρικής μόλυνσης συνεχίζεται»
Με τον παραπάνω τίτλο η έκθεση των ερευνητών του Πανεπιστημίου περιγράφει τα βήματα που ακολούθησε η κινεζική κυβέρνηση για να μειώσει την ατμοσφαιρική μόλυνση. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση της παρουσίας βαριάς βιομηχανίας (π.χ. της παραγωγής χάλυβα) στα κέντρα των πόλεων, καθώς και τον περιορισμό της κατασκευής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα ή του κλεισίματος των σταθμών που υπάρχουν ήδη σε περιοχές όπως το Πεκίνο.
Στις μεγάλες πόλεις περιορίστηκε ο αριθμός αυτοκινήτων στους δρόμους τις ώρες αιχμής –κάτι που εφαρμόστηκε επίσης στο Λονδίνο– ενώ πραγματοποιήθηκαν και μεγάλης έκτασης εκστρατείες δενδροφύτευσης.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το συνολικό προσδόκιμο ζωής κατά 2,2 χρόνια. Σε κάποιες πόλεις, μάλιστα, τα νούμερα είναι κατά πολύ υψηλότερα. Οι κάτοικοι στο Πεκίνο, για παράδειγμα, προβλέπεται να ζήσουν 4 επιπλέον χρόνια, ενώ τα 11 εκατομμύρια πολιτών που ζουν στη βορειότερη πόλη Μπαοντίνγκ υπολογίζεται πως κέρδισαν τουλάχιστον 6 επιπλέον χρόνια ζωής.
«Στα θεμέλια των μέτρων που ελήφθησαν υπάρχουν ορισμένα κοινά στοιχεία: πολιτική θέληση και πόροι, τόσο ανθρώπινοι όσο και οικονομικοί, που ενδυνάμωσαν ο ένας τον άλλον», αναφέρει η έκθεση. «Όταν το κοινό και οι νομοθέτες έχουν αυτά τα εργαλεία, η δράση γίνεται πολύ πιο εφικτή».
Τα οφέλη, βέβαια, δεν ήταν μόνο τοπικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μείωση στα επίπεδα μόλυνσης της Κίνας ήταν τόσο δραστική, που συνέβαλλε και στη μείωση των παγκόσμιων επιπέδων, τα οποία διαφορετικά θα είχαν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία.
Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς…
Βέβαια, καταλήγουν οι ειδικοί, τα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας της Κίνας παραμένουν υψηλότερα από τα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα οφέλη, όμως, από αυτή την προσπάθεια κράτους και πολιτών είναι αδιαμφισβήτητα, ειδικά για τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής όπου, σύμφωνα με την έκθεση, η ποιότητα του αέρα γίνεται χρόνο με τον χρόνο όλο και χειρότερη.
Κι αν όλα αυτά σου φαίνεται ότι συμβαίνουν σε έναν γαλαξία πολύ-πολύ μακριά, σημείωσε, ότι η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι πολύ καλύτερη. Σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη 131 χωρών αναφορικά με την ποιότητα αέρα του παγκόσμιου οργανισμού IQAir, η Ελλάδα κατέχει την 50η θέση, με ποσοστά που ξεπερνούν κατά 3 με 5 φορές τα όρια του Π.Ο.Υ. (στην ίδια κλίμακα η Κίνα κατέχει την 25η θέση). Στις πρώτες θέσεις, οι χώρες με τη χειρότερη ατμόσφαιρα είναι το Τσαντ της Αφρικής, το Ιράκ και το Πακιστάν, ενώ απόλυτα εντός ορίων του Π.Ο.Υ. βρίσκονται οι Παρθένοι Νήσοι, η Γαλλική Πολυνησία και η νήσος Γκουάμ.