ΠΩΣ ΘΑ ΧΩΡΕΣΕΙΣ ΡΟΥΧΑ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΧΕΙΡΑΠΟΣΚΕΥΗ
Δύο εβδομάδες διακοπών «βγαίνουν» άνετα με μια μικρή βαλίτσα, αρκεί να τη γεμίσεις έξυπνα με τα απολύτως απαραίτητα.
Σου έχω διάφορους καλούς λόγους για να περιοριστείς σε μία μόνο χειραποσκευή όταν ετοιμάζεις βαλίτσες για τις καλοκαιρινές σου διακοπές, με το έξτρα κόστος στο αεροπορικό εισιτήριο να είναι ο τελευταίος. Εξάλλου, αν παραμείνεις στην Ελλάδα πιθανότατα θα ταξιδέψεις με αυτοκίνητο ή καράβι, οπότε στην πρώτη περίπτωση γλιτώνεις χώρο στο πορτ μπαγκάζ για διάφορα άλλα απαραίτητα, ενώ στη δεύτερη δεν έχεις να ταλαιπωρείσαι σε σκάλες και αεροπορικά καθίσματα.
Μία χειραποσκευή σου προσφέρει πολύ πιο άνετη κινητικότητα, δεν καταπονεί το μυοσκελετικό σου και σου γλιτώνει πολύ χρόνο σε πακετάρισμα-ξεπακετάρισμα, καθώς και στο πλύσιμο των ρούχων επιστρέφοντας (γιατί αφού τα φορτώθηκες όλα αυτά –τι να κάνεις;– θα τα φορέσεις). Όλα αυτά μαζί συμβάλλουν στο αίσθημα ανεμελιάς που επιβάλλεται να χαρακτηρίζει τις διακοπές μας, στις οποίες καλά θα κάνουμε να αφήσουμε πίσω το στρες και ό,τι μας βαραίνει.
Αφού τα είπαμε όλα αυτά –με τα οποία είμαι σίγουρη ότι συμφωνείς– πάμε να δούμε στην πράξη πώς είναι δυνατόν να χωρέσεις τα απαραίτητα δύο εβδομάδων διακοπών σε μία μόνο χειραποσκευή. Καταρχάς συμβιβάσου με τις εξής παραδοχές:
- Στις διακοπές ΔΕΝ χρειάζεται να φοράς κάθε μέρα άλλα ρούχα. Μία βερμούδα, για παράδειγμα, θα τη βάλεις 5-6 φορές. Το ίδιο και ένα φόρεμα, ένα καφτάνι ή το παρεό σου.
- Μπορείς να επιβιώσεις με μόνο δύο ζευγάρια παπούτσια (ή πέδιλα). Ένα που θα φοράς και ένα που θα πάρεις μαζί.
- Βάλε τα καλλυντικά σου σε συσκευασίες ταξιδιού των 100 ml (ούτως ή άλλως θα το κάνεις αν πετάς) και αποδέξου ότι για μερικές ημέρες θα αρκεστείς σε ΜΙΑ κρέμα σώματος και ΜΙΑ προσώπου, τις οποίες μάλιστα μπορείς να αδειάσεις σε θήκες φακών επαφής για να μην τις «κουβαλάς» ολόκληρες.
- Ορισμένα ρούχα (και δη εσώρουχα) μπορείς στο διάστημα των 2 εβδομάδων να τα πλύνεις, ώστε να μην χρειαστεί να τα πάρεις διπλά.
Γέμισε έξυπνα τη βαλίτσα
Παπούτσια: Είναι αυτά που πιάνουν τον περισσότερο χώρο, οπότε φρόντισε το πιο ογκώδες ζευγάρι να το φοράς στο ταξίδι και το πιο ελαφρύ να το βάλεις στη βαλίτσα, αφού πρώτα το έχεις τοποθετήσει μέσα σε μία σακούλα, π.χ. μαναβικής, για να μη γεμίζεις τα ρούχα (και τη βαλίτσα σου) μικρόβια. Ορισμένες χειραποσκευές έχουν ειδικές θήκες για παπούτσια, ώστε να μην πιάνουν χώρο από τα ρούχα. Διαφορετικά δίπλωσέ τα καλά και σφήνωσέ τα στον πάτο της βαλίτσας.
Εσώρουχα: Όπως είπαμε, αρκέσου σε 5 εσώρουχα –και μόνο δύο σουτιέν– που μπορείς να πλύνεις στο χέρι στις διακοπές. Αυτά μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε ειδικές θήκες οργάνωσης ταξιδιού που θα βρεις σε κάθε μέγεθος. Εξυπηρετούν τρομερά, γιατί σε βοηθούν να τα χωρέσεις όλα στη βαλίτσα σου πιο τακτοποιημένα. Τις κάλτσες μπορείς να τις χώσεις μέσα στα παπούτσια πριν τα πακετάρεις.
Ρούχα: Ό,τι ρούχο κι αν αποφασίσεις να πάρεις μαζί υπάρχει μόνο ένας τρόπος να το τοποθετήσεις στη βαλίτσα σου: να το τυλίξεις σε σφιχτό ρολό. Με τον τρόπο αυτό και χώρο κερδίζεις για να χωρέσουν περισσότερα, και τα ρούχα θα βγουν από τη βαλίτσα ατσαλάκωτα.
Την τσάντα θαλάσσης πού να τη βάλω; Φρόντισε να προμηθευτείς μια μεγάλη πάνινη τσάντα θαλάσσης, την οποία μια χαρά θα διπλώσεις και θα στριμώξεις ανάμεσα στα ρούχα σου.
Μερικά ακόμα έξυπνα tips
Kαθώς γεμίζεις τη βαλίτσα σου, ξεκίνα τοποθετώντας τα πιο βαριά αντικείμενα στο κάτω μέρος (π.χ. παπούτσια, τζάκετ, παντελόνια) και συνέχισε με μπλούζες ή φορέματα από πάνω. Ολοκλήρωσε γεμίζοντας το πάνω μέρος της βαλίτσας με τα πολύ ελαφριά, όπως τα μαγιό και τα καλλυντικά, που φυσικά θα έχεις τοποθετήσει σε ένα μαλακό τσαντάκι.
Στο διχτάκι εσωτερικά της βαλίτσας μπορείς να βάλεις ένα καπέλο και κάποια επιπλέον αξεσουάρ, όπως ένα μαντήλι ή ένα τσαντάκι με κοσμήματα.
Η εξωτερική θήκη προσφέρεται ιδανικά για το βιβλίο σου, μία ομπρέλα (γιατί ποτέ δεν ξέρεις!) και μερικά μανταλάκια που σε κανένα ξενοδοχείο δεν είναι ποτέ αρκετά.
Τέλος, μην ξεχάσεις να «χώσεις» μέσα στη βαλίτσα σου και μία μεγαλύτερη σακούλα για τα άπλυτα που θα φέρεις επιστρέφοντας από τις διακοπές σου.