ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ
Τώρα με τον καύσωνα τα φυτά σου υποφέρουν. Ακολούθησε τις συμβουλές της ειδικού, για να τα βοηθήσεις όσο περισσότερο γίνεται.
Φέτος, η ζέστη ξεκίνησε νωρίς και όσο προχωρά το καλοκαίρι γίνεται όλο και πιο έντονη. Οι υψηλές θερμοκρασίες δοκιμάζουν τις αντοχές μας αλλά και τις αντοχές των φυτών. Εγκαύματα, σημάδια δίψας, ακόμα και μαρασμός είναι μερικά από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσεις άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να μην χάσεις τα αγαπημένα σου φυτά εξαιτίας του καύσωνα.
Παρακάτω θα βρεις τα 5 βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις, προκειμένου να συνεχίσεις να χαίρεσαι τον πράσινο κήπο ή το όμορφο μπαλκόνι σου και μετά το καλοκαίρι.
Βήμα #1: Το απαραίτητο πότισμα
Το πότισμα είναι ζωτικής σημασίας αυτήν την περίοδο. Χρειάζεται όμως να ποτίζεις σωστά, ώστε να προσφέρεις στα φυτά σου δροσιά τις ζεστές ώρες της ημέρας:
- Το πότισμα πρέπει να είναι πιο τακτικό, ίσως και καθημερινό.
- Η καλύτερη ώρα είναι πολύ νωρίς το πρωί ή όταν σουρουπώνει. Αν έχεις αυτόματο πότισμα, μπορείς να το προγραμματίσεις αργά το βράδυ, που έχει και καλύτερη πίεση.
- Δεν χρειάζεται να ποτίζεις υπερβολικά, γιατί τότε δημιουργείς συνθήκες για να σαπίσουν οι ρίζες ή να πέσουν φύλλα και άνθη.
- Σε τακτά χρονικά διαστήματα, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, καταβρέχεις τα φύλλα, ώστε να τα δροσίσεις.
Βήμα #2: Η σκίαση των φυτών σε συνθήκες καύσωνα
Αν είναι εφικτό, μεταφέρεις τις γλάστρες στο μπαλκόνι σου σε σημεία με λιγότερο ήλιο, ειδικά αν τα φυτά σου είναι ευαίσθητα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό αλλά διαθέτεις τέντα, τότε τις μεσημεριανές ώρες φρόντισε να την έχεις κατεβασμένη. Στον κήπο, εφόσον μπορείς, προμηθεύσου ειδικά δίχτυα σκίασης και τοποθέτησέ τα πάνω από τα φυτά.
Βήμα #3: Η σημασία της υγρασίας του εδάφους
Μπορείς να τοποθετήσεις βότσαλα, ψηφίδα ή φλοιό πεύκου γύρω από τα φυτά, ώστε να διατηρείται περισσότερο η υγρασία του εδάφους. Με τον τρόπο αυτόν μειώνονται και τα ζιζάνια.
Βήμα #4: Προσοχή με τη λίπανση
Η περίοδος του καύσωνα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να λιπάνεις. Είναι περίοδος που τα φυτά σου χρειάζονται δυνάμεις για να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες και όχι για να αναπτυχθούν ή να δώσουν πλούσια ανθοφορία. Το λίπασμα θα τα εξαντλήσει ακόμα περισσότερο, οπότε περίμενε μέχρι ο καιρός να δροσίσει για να τους δώσεις την τροφή που χρειάζονται.
Βήμα #5: Προστασία και από τον δυνατό αέρα
Αρκετές φορές, οι υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύονται από δυνατό αέρα που εξαντλεί ακόμα περισσότερο τα φυτά. Αν τα φυτά είναι στο μπαλκόνι, μπορείς να τα προστατέψεις είτε μετακινώντας τα σε σημεία με λιγότερο αέρα είτε κατεβάζοντας την τέντα, εφόσον οι επιλογές αυτές είναι εφικτές.
Στον κήπο, η προστασία των φυτών από τον αέρα είναι πιο δύσκολη. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίσεις να στερεώσεις τα φυτά που το χρειάζονται.
Μικρές συμβουλές για την προστασία των φυτών από τον καύσωνα
Οι πολύ ζεστές μέρες δεν είναι κατάλληλες ούτε για κλάδεμα, ούτε για ψεκασμούς για φυτοπροστασία, ούτε για μεταφυτεύσεις. Σε περίπτωση που φυτέψεις νέα φυτά, καλό είναι να τα παρακολουθείς και να τους προσφέρεις έξτρα φροντίδα, όποτε τη χρειάζονται.
Φρόντισε, επίσης, να παρατηρείς τα φυτά σου, ώστε να προλάβεις τυχόν προβλήματα, αλλά και για να κατανοήσεις τι χρειάζονται σε αυτές τις συνθήκες. Μπορείς σε ένα ημερολόγιο να σημειώνεις πληροφορίες που θα σου φανούν χρήσιμες σε επόμενο καύσωνα.
Τα φυτά εσωτερικού χώρου στον καύσωνα
Και τα φυτά εσωτερικού χώρου ταλαιπωρούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αν παρατηρήσεις ταλαιπωρημένα φυτά, με πεσμένους μίσχους και φύλλα στραμμένα προς τα κάτω, χρειάζεται να αναλάβεις δράση. Φρόντισε, λοιπόν:
- Να ελέγχεις το χώμα πιο συχνά, ώστε να αυξήσεις το πότισμα.
- Να αλλάξεις θέση στις γλάστρες που βρίσκονται εκτεθειμένες στο άμεσο ηλιακό φως.
- Τις βραδινές ώρες να αερίζεις καλά τον χώρο όπου βρίσκονται τα φυτά.
- Να ψεκάζεις τα φύλλα τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Η Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach.