ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ
Όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργίες. Ακόμα και ανθρώπινο... τρίχωμα! Πώς θα το καταλάβουμε και τι πρέπει να κάνουμε;
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στις γάτες. Ή τους σκύλους. Που όταν πλησιάζουν τα πλάσματα που για πολλούς είναι οι καλύτεροι σύντροφοι (μπορούν να μας βοηθήσουν ακόμα και να βγούμε από την κατάθλιψη), πέφτει το δάκρυ κορόμηλο. Κάποιοι άλλοι γεμίζουν εξανθήματα.
Αλλεργίες όμως μπορεί να εμφανίσουν και οι σκύλοι. Μπορεί δηλαδή και ο δικός τους οργανισμός να έχει έντονη αντίδραση σε ουσίες που το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναγνωρίζει ως ξένες.
Αλλεργία και στους ανθρώπους;
Ανάμεσα στις αλλεργίες που ταλαιπωρούν τους σκύλους είναι και αυτή στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα στο ανθρώπινο τρίχωμα.
Αυτό άρχισε να εντοπίζεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τότε ξεκίνησαν να αναπτύσσονται αποτελεσματικές, προληπτικές θεραπείες για την καταπολέμηση των ψύλλων. Μέχρι εκείνη την περίοδο δεν ήταν τόσο συνηθισμένο όσο είναι σήμερα να κοιμούνται οι σκύλοι παρέα με τους ανθρώπους.
Οι μεγάλες περίοδοι που ζούμε «κολλητά» τούς έκανε ευαίσθητους στο ανθρώπινο τρίχωμα, με τρόπο που δεν ήταν πριν. Και αυτό είχε ως συνέπεια τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Όπως ενημερώνει το American Kennel Club (AKC), η αλλεργική δερματίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αλλεργικών αντιδράσεων στους σκύλους.
Οι τρεις κύριες αιτίες των δερματικών αντιδράσεων
- Η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους. Μερικοί σκύλοι είναι αλλεργικοί στο σάλιο των ψύλλων. Τους προκαλεί φαγούρα, ειδικά στη βάση της ουράς. Το δέρμα μπορεί να γίνει κόκκινο, να αποκτήσει φλεγμονές και κηλίδες.
- Οι τροφικές αλλεργίες. Προκαλούν φαγούρα στο δέρμα – κυρίως στα αυτιά και τα πόδια. Συνήθως συνοδεύονται και από γαστρεντερικά συμπτώματα. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που πρέπει να ενημερωνόμαστε για τη σωστή διατροφή των σκύλων.
- Τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα. Η σκόνη, η γύρη και η μούχλα μπορεί να προκαλέσουν ατοπικές αλλεργικές αντιδράσεις ή ατοπική δερματίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι εποχικές – ο σκύλος έχει κνησμό ορισμένες περιόδους του χρόνου.
Όπως και με τις τροφικές αλλεργίες, οι περιοχές που επηρεάζονται πιο συχνά είναι τα πόδια και τα αυτιά. Δεν αποκλείονται όμως οι αστράγαλοι, οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα. Επίσης, οι περιοχές γύρω από τα μάτια και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.
Όλες οι δερματικές αντιδράσεις ενέχουν τον κίνδυνο δευτερογενούς μόλυνσης. Καθώς ο σκύλος ξύνει, δαγκώνει και γλείφει (συνεχώς) το δέρμα του, κινδυνεύει να το κάνει ευάλωτο σε μύκητες και βακτηριακές λοιμώξεις που μπορεί να απαιτούν θεραπεία.
Δώστε σημασία στα συμπτώματα
Πάντα σύμφωνα με το AKC, τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος μπορεί να είναι αλλεργικός στο ανθρώπινο τρίχωμα (ή σε οποιοδήποτε άλλο περιβαλλοντικό αλλεργιογόνο) περιλαμβάνουν:
- Ξύσιμο και γλείψιμο, ειδικά γύρω από τη βουβωνική χώρα, τον πρωκτό, τα μάτια, τα αυτιά, τα πόδια και τις μασχάλες
- Δέρμα υγρό, με κακαδάκια ή γυμνά σημεία
- Καταρροή και/ή φτέρνισμα
- Υγρά μάτια
- Κνίδωση
- Διάρροια
Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι επιβεβλημένη, αλλά υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε κι εμείς την κατάσταση:
- Να σκουπίζουμε πιο συχνά το σπίτι μας.
- Να καθαρίζουμε πιο τακτικά τα χαλιά.
- Να χρησιμοποιούμε ιονιστή/καθαριστή αέρα όπου κοιμόμαστε μαζί με το κατοικίδιό μας.
- Αν κοιμόμαστε παρέα στο κρεβάτι, οφείλουμε να αλλάζουμε πιο τακτικά τα κλινοσκεπάσματα. Χρήσιμη είναι και η απολύμανση του στρώματος. Και για εμάς και για τους τετράποδους φίλους μας.