iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΦΙΛΤΡΟ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Βλέπεις σε διαφημίσεις διάφορες προτάσεις για φίλτρα νερού, αλλά δεν ξέρεις αν χρειάζεται να πάρεις και ποιο θα έπρεπε να προτιμήσεις; Το πέρασα και μπορώ να σου πω τα SOS!

Χωρίς φαγητό ένας άνθρωπος αντέχει για αρκετές ημέρες. Χωρίς νερό, μετά βίας θα επιβιώσει για ένα πενθήμερο. Την ίδια ώρα, αν το νερό που πίνουμε δεν είναι καθαρό, μας αρρωσταίνει.

Χαρακτηριστικά, στις περιοχές Ριζόμυλος και Στεφανοβικείο της Μαγνησίας προέκυψε τις τελευταίες ημέρες αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας. Διαπιστώθηκε ότι η αιτία της μόλυνσης περίπου 100 πολιτών ήταν το νερό που έπιναν. Από τη βρύση. Έκαναν δηλαδή ό,τι όλα τα χρόνια της ζωής τους, αλλά αυτή τη φορά τους έστειλε στο νοσοκομείο.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν έδειξαν πως υπήρχε μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Πέραν των μικροβιακών δεικτών κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών, ανιχνεύθηκε και Salmonella στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου.

Ο ΕΟΔΥ σύστησε την αποφυγή της κατανάλωσης νερού από το υπάρχον δίκτυο και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά».

νερό
iStock

Δεν μπορώ λοιπόν παρά να αναρωτιέμαι: Πόσο ασφαλείς είμαστε όλοι με το νερό που πίνουμε ή πλενόμαστε; Πόσο σίγουροι είμαστε ότι είναι κατάλληλο προς πόση ή κάθε άλλη χρήση η οποία επηρεάζει τα όργανα μας;

Γιατί αναζήτησα φίλτρο νερού για το σπίτι μου

Πριν κάποιους μήνες διαπίστωσα πως το νερό που έβγαζε η βρύση της κουζίνας του σπιτιού μου ήταν κάπως περίεργο στη γεύση. Να πω εδώ ότι τις ώρες που περνώ στο γραφείο πίνω νερό από ψύκτη που έχει φίλτρο, ενώ όταν είμαι εκτός παίρνω εμφιαλωμένο. Άρα, τις περισσότερες φορές πίνω δεδομένα καθαρό νερό.

Η πρώτη κίνηση που έκανα μετά το άρωμα που μου «έβγαζε» το νερό στο σπίτι ήταν να απομακρύνω από το ντουλάπι που είναι ακριβώς κάτω από τη βρύση τη σκόνη πλυντηρίου, που δεν κλείνει αεροστεγώς. Mετά, ένιωθα το νερό κάπως στυφό.

Διάβασα πως τα ίχνη μετάλλων καθορίζουν τη γεύση του νερού και είναι ο λόγος που αυτή είναι διαφορετική όταν πίνουμε ένα ποτήρι σε ταξίδι μας. Το αν γλυφίζει από τη θάλασσα ή παίρνει κάτι από το έδαφος σε μια τοποθεσία που έχει ένα ελαφρώς διαφορετικό κοκτέιλ ορυκτών από αυτό που έχουμε συνηθίσει, το καταλαβαίνουμε. Ο μεγαλύτερος αριθμός ιχνοστοιχείων στο πιο σκληρό νερό δεν το κάνει επικίνδυνο. Άλλα το κάνουν.

Άρχισα να αναζητώ πληροφορίες για τα φίλτρα νερού, έχοντας αποφασίσει να αποκτήσω ένα. Μάλλον δεν χρειάζεται να σου πω για τις back to back σχετικές τηλεοπτικές διαφημίσεις που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην πρωινή ζώνη. Τις έχεις υπ’ όψιν σου. Επειδή όμως, δίνουν πάρα πολλές πληροφορίες σε πολύ λίγο χρόνο, κι εγώ είμαι περιορισμένης ευθύνης («κατεβάζω» τον γενικό όταν ακούω κάποιον να μου εξηγεί το οτιδήποτε για διάστημα μεγαλύτερο των δυο λεπτών), κατέφυγα στο διαδίκτυο για την έρευνά μου.

Τελικά, τη λύση την έδωσε η Μυσιρλού: η σκύλα μου έχει ένα –απροσδιόριστο– θέμα με τα νεφρά της και σχηματίζει εύκολα λίθους στρουβίτη (σε απλά ελληνικά, είναι κάτι σαν άμμος που αν την αφήσεις γίνεται πέτρα). Η κτηνίατρος συνέστησε να πίνει φιλτραρισμένο νερό.

Επειδή δεν θέλω να λέμε ψέματα μεταξύ μας, δεν υπάρχει φίλτρο που να είναι 100% αποτελεσματικό. Δηλαδή, να εξαφανίζει τα πάντα στο 100%. Προφανώς όμως κυκλοφορούν πολλά που προφυλάσσουν την υγεία σου.

Τι βρύση έχεις να σου πω τι φίλτρο να πάρεις

Επειδή είχα ζαλιστεί από το overdose πληροφοριών για τα φίλτρα που μπαίνουν στη βρύση, αρχικά αγόρασα μια κανάτα με φίλτρο. Προφανώς κοντά στον βασιλικό ποτίστηκε και η γλάστρα (ο έτερος σκύλος μου, που πια δεν είναι μαζί μας, κι εγώ) και τότε βεβαιώθηκα πως το φιλτραρισμένο νερό έχει όντως διαφορά από αυτό που βγάζει η βρύση.

φίλτρο νερού
iStock

Η κανάτα είναι μια επιλογή που έχει όποιος θέλει να δοκιμάσει τι ισχύει στο δικό του σπίτι. Εάν υπάρχει κάποιο μειονέκτημα είναι πως είναι κάπως μεγάλη για να χωράει σε όλα τα ψυγεία. Θέλει και 2-3 λεπτά για να γίνει το φιλτράρισμα. Αν τώρα, βάλεις κάτω πόσα χρήματα δίνεις για τα φίλτρα ενός χρόνου (αλλάζεις μια φορά το μήνα, με την κανάτα να έχει σχετική ενημερωτική ένδειξη), βλέπεις πως το ποσό υπερβαίνει αυτό του φίλτρου που εγκαθιστάς στη βρύση της κουζίνας.

Βέβαια, την κανάτα μπορείς να την πάρεις παντού μαζί σου. Κάτι που δεν ισχύει για όλα τα φίλτρα.

Πριν σου πω τις επιλογές σου, θα χρειαστεί να μου πεις αν η βρύση σου έχει «συρόμενο τόξο». Δηλαδή, αποσπώμενο μέρος στην άκρη. Αν έχει, δεν μπορείς να επιλέξεις ενσωματωμένα ή/και προσαρτημένα φίλτρα βρύσης. Είναι κάπως ογκώδη, αλλά είναι η πιο εύκολη –προς το χρήστη– και οικονομική λύση.

φίλτρο νερού
iStock

  • Τα ενσωματωμένα τοποθετούνται πάνω στη βρύση που έχεις και τα ενεργοποιείς κάθε φορά που θες φιλτραρισμένο νερό. Μεταξύ των πολλών τους πλεονεκτημάτων είναι πως κάνουμε μόνοι μας την εγκατάσταση.
  • Τα προσαρτημένα φίλτρα είναι ειδικά σχεδιασμένες βρύσες με ενσωματωμένα φίλτρα και χρειάζεται να έλθει ειδικός για την εγκατάσταση. Αυτό τα κάνει και πιο ακριβά.

Μια άλλη λύση είναι τα φίλτρα πάγκου που συνδέεις και αποσυνδέεις πολύ εύκολα με τη βρύση σου, παίρνοντας νερό απευθείας από την παροχή μέσω ειδικού προσαρμογέα. Χαρακτηριστικά, έχουν ως παρατσούκλι το «φορητός καθαριστής νερού». Η παρουσία τους είναι αισθητή, αλλά η δουλειά γίνεται μια χαρά και σε καλή τιμή. Αν τώρα, οι ανάγκες είναι μεγάλες και χρειαστούν διπλά και τριπλά φίλτρα, ο όγκος αυξάνεται κατά πολύ.

Πώς θα καταλάβεις αν χρειάζεσαι φίλτρο νερού
iStock

Δεν σου είπα όμως, τι μπορείς να αγοράσεις αν έχεις «ψεκαστήρα» στη βρύση. Έχεις 3 επιλογές:

Η μια είναι το φίλτρο που μπαίνει κάτω από τον νεροχύτη (βλ. κάτω πάγκου), συνδέεται απευθείας με την κρύα παροχή και κάθε φορά που την ανοίγεις έχεις φιλτραρισμένο νερό.

Υπάρχουν και οι συσκευές που συνδέονται στη δική τους βρύση και με μια μικρή τρυπούλα στον πάγκο εμφανίζονται στην επιφάνεια για να κάνεις δουλειά. Στα θετικά είναι πως φιλτράρει τεράστιες ποσότητες. Επίσης, δεν το βλέπεις. Για αυτά πληρώνεις κάτι παραπάνω.

φίλτρο νερού
iStock

Η τελευταία επιλογή είναι ο οικιακός ψύκτης. Με κέρδισε λόγω εμφάνισης, κριτήριο που μου έχει στοιχίσει ακριβά και σε άλλες αγορές (π.χ. υπολογιστή με επεξεργαστή κινητού τηλεφώνου). Ήταν η πιο ακριβή λύση από όλες, με το φίλτρο που είχε τη μικρότερη διάρκεια ζωής (6 μήνες, ενώ όλα τα άλλα έδιναν 1 χρόνο).

Διαπίστωσα πως είναι πιο θορυβώδης από ό,τι περίμενα ή θα ήθελα, συν του ότι είναι η μόνη επιλογή από όσες υπάρχουν στη λίστα που χρησιμοποιεί και ρεύμα -σε εποχές ανατιμήσεων. Θα επαναπροσδιορίσω το πλάνο μου το συντομότερο δυνατό. Προς το παρόν, θα ήταν χρήσιμο να σου πω και τι συγκρατούν τα φίλτρα και δεν τα πίνεις μαζί με το νεράκι που σε ξεδιψάει.

Οι επιλογές φίλτρων

Τα φίλτρα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πάρα πολλά. Όλα έχουν φίλτρο ενεργού άνθρακα (αν δεν έχουν, μην αγοράσεις).

Για να μην μπερδευτείς –όπως εγώ– θα σου πρότεινα κατ’ αρχάς να εστιάσεις στο πόσα άτομα θα εξυπηρετηθούν και μετά αν αυτό που επιλέγεις έχει τις πιστοποιήσεις των διεθνών οργανισμών NSF ΚΑΙ ANSI. Το κεφαλαίο ΚΑΙ δεν μου ξέφυγε. Ζητούμενο είναι αυτό που θα αγοράσεις να έχει και τις δυο πιστοποιήσεις. Θα συνοδεύεται από έναν αριθμό, ανάλογα με την πρώτιστη ανάγκη σου. Για παράδειγμα, το 42 συστήνεται για αστικές περιοχές. Για την περιφέρεια προτείνεται το 53.

Aν υπάρχουν οι πιστοποιήσεις, σημαίνει πως το νερό που θα πίνεις δεν θα έχει μόλυβδο, ψευδάργυρο, αμίαντο, σκουριά σωληνώσεων, ιζήματα, μαγγάνιο, χλώριο και δυσάρεστη οσμή – μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών.

Θα διαβάσεις (ή θα ακούσεις) και τον όρο micron. Είναι η μονάδα μέτρησης της διαμέτρου των πόρων του ενεργού άνθρακα που αναλαμβάνει να φιλτράρει το νερό σου. Μια τρίχα από τα μαλλιά σου έχει διάμετρο 100 micron, για να ’χεις μια εικόνα. Αν ζεις σε μεγάλη πόλη, το 1 micron είναι αυτό που χρειάζεσαι.

Αν τώρα ακούσεις για αντίστροφη όσμωση, αφενός πρέπει να ξέρεις ότι μπαίνει κάτω από τον πάγκο και αφετέρου ότι θεωρείται η καλύτερη τεχνολογία για το φιλτράρισμα και την επεξεργασία του νερού, καθώς συνδυάζει διάφορα φίλτρα και προσφέρει το πιο εγγυημένο αποτέλεσμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.