Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ DIGITAL DETOX ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΟΥ

Αν καταφέρεις τις μέρες των διακοπών να παρατήσεις το κινητό στην Αθήνα… ρισπέκτ. Αν όχι, σου έχουμε 5 έξυπνα βήματα για ψηφιακή αποτοξίνωση με τρόπο ρεαλιστικό.

Στις φετινές καλοκαιρινές διακοπές μου αποφάσισα να βάλω τον εαυτό μου στη διαδικασία μιας μεγάλης πρόκλησης. Αποφάσισα να ξεχάσω ότι έχω κινητό. Δεν είναι μόνο ότι πρακτικά δεν το χρειάζομαι (θα είμαι σε ένα συγκεκριμένο πολύ μικρό μέρος με την οικογένειά μου, όπου και μια φωνή να βάλει κάποιος ακούγεται). Είναι και ψυχολογικό: νιώθω τελευταία ότι με διακατέχει το Σύνδρομο Δόνησης Φάντασμα, όπως το περιέγραψε σε προηγούμενο άρθρο του OW η ψυχολόγος Σοφία Μπαλαλή. Ο λόγος για μιας μορφής ψηφιακό FOMO που σε κάνει να τσεκάρεις κάθε λίγο τη συσκευή σου μην τυχόν σου έστειλαν κάτι ή σου ήρθε κάποια σημαντική ειδοποίηση.

Τι πιο σημαντικό, όμως, κατά τη διάρκεια των διακοπών από αυτό ακριβώς που περιγράφει η λέξη; Αποτοξίνωση. Και δεδομένου ότι θα τις μοιραστείς με τους ανθρώπους που αγαπάς περισσότερο («με τους ανθρώπους που ήταν εκεί στους χειμώνες μας», όπως λέει και η Missy Merida) τι το χρειάζεσαι το κινητό; OΚ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι στον κόσμο. Ή ότι αν προκύψει μια μεγάλη ανάγκη θα κάνω την «πάπια», οπότε η πρόκληση διαμορφώθηκε ως εξής: Ψηφιακή αποτοξίνωση, ρεαλιστικά.

Και να που ενώ τα σκέφτομαι όλα αυτά και ετοιμάζομαι να πάρω τις αποφάσεις μου, πέφτω πάνω σε αυτό το άρθρο, στο οποίο μία αναλύτρια ερευνών για τη δημόσια υγεία και μία σύμβουλος ψυχικής υγείας συγκεντρώνουν μια σειρά από οδηγίες προκειμένου, όχι να αποκλείσεις την τεχνολογία από τη ζωή σου στις διακοπές (αυτό είναι μάλλον αδύνατον για τη γενιά μας), αλλά να τη μειώσεις τόσο ώστε ο χρόνος που περνάς στο κινητό σου να είναι ο απολύτως απαραίτητος.

Εξάλλου, «δεν υπάρχει κάποιος μαγικός ιδανικός χρόνος ενασχόλησης με τις οθόνες», όπως λέει και η αναλύτρια Madeleine George. «Πρέπει να βρεις τι εξυπηρετεί εσένα και την οικογένειά σου».

5 βήματα για ψηφιακή αποτοξίνωση στις διακοπές

Πώς θα κάνεις ρεαλιστική ψηφιακή αποτοξίνωση στις διακοπές σου
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Καθόρισε συγκεκριμένο χρόνο μέσα στη μέρα κατά τον οποίον θα βγαίνεις offline

Μπορεί να μην είναι εφικτό να κλείσεις εντελώς το κινητό σου, όμως μπορείς κάλλιστα να κλείσεις το wifi και τα δεδομένα και, αν υπάρξει περίπτωση ανάγκης, να σε καλέσουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Όρισε κάποιες συγκεκριμένες ώρες που θα το κάνεις αυτό και τήρησέ τις καθημερινά.

Διάγραψε κάποιες εφαρμογές

Πρόσφατα διάβαζα ότι η εφαρμογή με τις περισσότερες διαγραφές μέσα στο 2023 ήταν το Instagram, ενώ για το 2024 υπολογίζεται να είναι το TikTok. Οι περισσότεροι που αποφασίζουν να διαγράψουν αυτές τις πλατφόρμες δεν το κάνουν για να μην σπαταλούν εκεί χρόνο στις διακοπές τους, αλλά για να διαφυλάξουν το ιδιωτικό τους απόρρητο, την ευημερία τους, αλλά και να αποφύγουν τον εθισμό και το αρνητικό περιεχόμενο.

Εγώ δεν σου λέω να διαγράψεις ολόκληρο τον λογαριασμό σου, μα το εικονίδιο της εφαρμογής από την οθόνη της συσκευής σου, ώστε ακόμα κι αν σου έρθει η όρεξη να μπεις, να βαρεθείς να το κάνεις. Από Σεπτέμβρη μπορείς, αν το κρίνεις απαραίτητο, να την επαναφέρεις.

Εναλλακτικά, κλείσε όλα τα notifications

Με τον τρόπο αυτό δεν θα πιάνεις καν το κινητό στα χέρια σου κάθε φορά που θα εμφανίζεται μία νέα ειδοποίηση. Απλά θα μπαίνεις κάποια στιγμή μέσα στη μέρα στα δίκτυά σου και θα ελέγχεις συνολικά τι σου έχει σταλεί.

Κλείνε εντελώς το κινητό κάποιες συγκεκριμένες ώρες

Τουλάχιστον αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να το έχεις ανοιχτό, π.χ. αν δεν εξαρτάται κάποιος άλλος άνθρωπος από εσένα. Αυτές οι ώρες κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι σίγουρα το βράδυ, όταν κοιμάσαι και ενδεχομένως κατά τον μεσημεριανό ύπνο.

Όρισε smartphone-free zones για ομαδική ψηφιακή αποτοξίνωση

Σε συμφωνία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου ή με την παρέα σου ορίστε ότι σε ορισμένα μέρη, κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, δεν θα εμφανίζονται κινητά τηλέφωνα: Για παράδειγμα στο τραπέζι, όταν τρώτε όλοι μαζί πρωινό ή μεσημεριανό. Ή ακόμα και το βράδυ, αν έχετε βγει όλοι μαζί για ποτό. Υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό από το να είστε σε ένα μπαρ με την παρέα και ο καθένας να είναι σκυμμένος πάνω από μία οθόνη;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.