ΠΩΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΒΟΛΤΑ ΟΤΑΝ ΧΙΟΝΙΖΕΙ
Όλοι ξέρουμε πως η βόλτα για έναν σκύλο είναι απαραίτητη. Τι γίνεται όμως όταν χιονίζει; Πρέπει να βγει ο σκύλος βόλτα κι αν ναι, με ποιες προφυλάξεις;
Τα σκυλιά χρειάζονται μεγάλες βόλτες, αρκετές φορές την ημέρα. Είναι γνωστό πως ακόμη και τα λεγόμενα «σκυλιά του καναπέ» χρειάζονται εξίσου μεγάλες βόλτες. Δεν έχει να κάνει μόνο με την «ανάγκη» τους, αλλά και με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν τον κόσμο. Ακόμη κι όταν χιονίζει, όμως;
Ναι, ακόμη κι όταν χιονίζει. Οι σκύλοι αποκωδικοποιούν με τη μύτη τους χιλιάδες ερεθίσματα, δίνουν το στίγμα τους στο περιβάλλον, χαλαρώνουν από το στρες, γυμνάζονται και διασκεδάζουν αφάνταστα κάνοντας βόλτα. Οι συχνές και μεγάλες βόλτες είναι μία από τις υποδείξεις για να έχει ο σκύλος μας μακροζωία. Είναι άραγε οι μέρες με το πολύ χιόνι εκείνες που ο σκύλος θα πρέπει να μείνει μέσα; Η απάντηση είναι μάλλον όχι, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Για να έχουμε ένα ευτυχισμένο κατοικίδιο, ο σκύλος πρέπει να βγει βόλτα βρέξει-χιονίσει, με μέτρο και προφυλάξεις.
Ο σκύλος ειδοποιεί, όταν δεν θέλει βόλτα
Όταν υιοθετήσαμε το μικρόσωμο σκύλο μας, πριν από 10 μήνες, η προηγούμενη ιδιοκτήτριά του, μας προειδοποίησε: «Δεν δέχεται επουδενί να φορέσει παλτό». Στην πορεία διαπιστώσαμε ότι φοβάται τόσο πολύ τα έντονα καιρικά φαινόμενα –συγκεκριμένα τις καταιγίδες, αλλά και τη δυνατή βροχή– που αρνείται πεισματικά να βγει βόλτα.
Αν είμαστε έξω, όταν ξεσπάσει μπόρα ή αν ακουστεί ένας δυνατός θόρυβος, το σκυλί μάς τραβάει να επιστρέψουμε στο σπίτι. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το πώς μπορεί να προσανατολιστεί στον δρόμο από τις πρώτες κιόλας μέρες που έμεινε μαζί μας.
Τι θέλω να πω με αυτά; Πως ο σκύλος έχει ένστικτο επιβίωσης και μας προειδοποιεί, ανάλογα με τη δική του ιδιοσυγκρασία. Είναι αδύνατο να αγνοήσεις τα σημάδια. Στην περίπτωση που χιονίζει, λοιπόν, ο σκύλος θα σας προειδοποιήσει πως δεν αντέχει άλλο, είτε τραβώντας σας προς το σπίτι, είτε τρέμοντας, είτε σκύβοντας το κεφάλι, είτε γλείφοντας τα πόδια του (για να τα ζεστάνει), είτε –τέλος– κλαψουρίζοντας!
Τι κάνουμε όταν έξω έχει χιόνια;
Φυσικά το θέμα της βόλτας παραμένει επιτακτικό. Με ποιες προϋποθέσεις όμως;
- Αν δέχεται να φορέσει μπουφάν, παλτό, πουλόβερ, να το φορέσει. Ειδικά αν είναι μικρόσωμος. Όσα μικρόσωμα σκυλιά είδα σήμερα στον δρόμο φορούσαν παλτό – το δικό μας όχι.
- Παπούτσια για σκύλους υπάρχουν. Σκοπός τους είναι να μονώνουν τα πόδια τους από τον πάγο και τα προστατεύουν από τυχόν τοξικές ουσίες που έχουν δεσμευτεί σε σβώλους πάγου, οι οποίοι μπορεί να εισχωρήσουν ανάμεσα στα μαξιλαράκια της πατούσας τους. Είναι όμως δύσκολο να πείσετε έναν σκύλο να περπατήσει με παπούτσια. Δεδομένου ότι δεν μιλάμε για σκύλους που ζουν στην ύπαιθρο και πρέπει να επιβιώσουν έξω στον χιονιά, η αμέσως επόμενη λύση είναι να τον πάτε μια σύντομη βόλτα.
Πόσο να διαρκέσει η βόλτα όταν χιονίζει;
- Τα υγιή σκυλιά μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους δεν πρέπει να παραμείνουν έξω σε θερμοκρασίες έως -6 βαθμών Κελσίου πάνω από 30 λεπτά.
- Τα μικρόσωμα καλό είναι να μην ξεπερνάνε τα 20 λεπτά.
- Τα κουτάβια και οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι προτιμότερο να μην βγαίνουν βόλτα ή να βγαίνουν μόνο για 5-10 λεπτά, καθώς είναι ευαίσθητοι στο κρύο. Επειδή δεν μπορούν να ρυθμίσουν καλά τη θερμοκρασία του σώματος, κινδυνεύουν από υποθερμία ή και κρυοπαγήματα.
- Κανείς σκύλος δεν πρέπει να βγαίνει για βόλτα, σε θερμοκρασίες από -17 Κελσίου και κάτω.
Γιατί οι σκύλοι είναι ανθεκτικοί στην παγωνιά
Οι σκύλοι έχουν αυτές τις σχεδόν μαγικές πατούσες, με μαξιλαράκια λίπους, που τις εμποδίζουν από το να παγώνουν όσο εύκολα παγώνουν οι άλλοι ιστοί του σώματος – ενώ μάλιστα δεν έχουν καθόλου τρίχωμα! Είναι εντυπωσιακό, αλλά λύκοι, αλεπούδες και σκύλοι διαθέτουν αυτές τις θαυματουργές πατούσες που τους επιτρέπουν να κυνηγούν σε εκτεταμένες περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι σκύλοι μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά ακόμη και με αρκτικά ζώα, ως απόγονοι των λύκων. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να διατηρούν τα πιο εκτεθειμένα στο κρύο μέλη τους ελαφρώς πιο ζεστά. Παράλληλα, ο τρόπος της κυκλοφορίας του αίματός τους συμβάλλει ώστε να διατηρείται η θερμότητα του σώματος. Το ζεστό αίμα μεταφέρεται από την καρδιά στις πατούσες, μέσω των αρτηριών. Αυτή όμως η θερμότητα μεταφέρεται και στις φλέβες οι οποίες είναι παράλληλες με τις αρτηρίες. Έτσι, το αίμα ζεσταίνεται και κατά την επιστροφή του από τις παγωμένες πατούσες.
Τι κάνουμε μετά τη βόλτα
Οι σκύλοι είναι μακρινοί απόγονοι των λύκων, αλλά δεν είναι λύκοι. Επιπλέον, οι σκύλοι των πόλεων δεν είναι κυνηγόσκυλα του δάσους. Έχουν συνηθίσει διαφορετικά. Ο κίνδυνος να πάθουν υποθερμία και κρυοπαγήματα παραμένει, αν υπερβάλλουμε στη βόλτα τους. Είναι σημαντικό λοιπόν μόλις επιστρέψουμε από αυτή να:
- Καθαρίσουμε τα πόδια από υπολείμματα πάγου με βρεγμένη με ζεστό νερό πετσέτα. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνουμε και τυχόν επικίνδυνες ουσίες που είχαν μεταφερθεί μέσα σε κομμάτια πάγου.
- Στεγνώσουμε πόδια και σώμα με στεγνή πετσέτα.
- Προσφέρουμε άφθονο νερό για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
- Ενισχύουμε την κυκλοφορία στα πόδια, κάνοντας μασάζ στις πατούσες με μια απλή ενυδατική κρέμα.