ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Τι αισθάνεται ένας γονιός που το παιδί του θα πάει Α΄ Δημοτικού; Μάλλον ανυπομονησία και αγωνία ταυτόχρονα. Μια ψυχολόγος δίνει ιδέες για να γίνει πιο ομαλή η προσαρμογή του παιδιού στο νέο περιβάλλον.
Αναμφίβολα η ημέρα που θα ξεκινήσει ένα παιδί την Α΄ Δημοτικού παραμένει χαραγμένη στη μνήμη, τόσο του ίδιου, όσο και των γονιών του. Οι σκέψεις των γονιών είναι έντονες και τα συναισθήματα ανάμεικτα.
Οι έγνοιες τους στρέφονται προς την προσαρμογή του παιδιού στην νέα καθημερινότητα, τη συμμόρφωσή του στους σχολικούς κανόνες, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που θα έχει πλέον – και η λίστα των αγχογόνων σκέψεων εμπλουτίζεται…
Η ανείπωτη χαρά για την ένταξη του παιδιού στο «μεγάλο» σχολείο και την έναρξη της εκπαίδευσής του, ακολουθείται από την αγωνία για τις προκλήσεις που το παιδί θα έχει να διαχειριστεί. Η συναισθηματική αυτή αντίδραση των γονέων είναι αναμενόμενη και φυσιολογική, σκοπός όμως είναι να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τις ανησυχίες τους για να βοηθήσουν το παιδί να προετοιμαστεί κατάλληλα για την ομαλή προσαρμογή του στην Α΄ Δημοτικού.
Α΄ Δημοτικού: 7 ιδέες για να είναι πιο ομαλή η προσαρμογή του παιδιού
1. Αναγνώριση
Χρειάζεται να συζητήσετε με το παιδί σας και να εντοπίσετε τις όποιες ανησυχίες μπορεί εκείνο να βιώνει, προκειμένου να σταθείτε στο πλευρό του και να το στηρίξετε. Καλό είναι να προσπαθήσετε να εξασκήσετε την ικανότητά σας να παρατηρείτε τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του παιδιού και να καλλιεργήσετε την ενσυναίσθησή σας για να είστε σε θέση να το κατανοήσετε.
2. Ενημέρωση
Λίγες μέρες πριν την Α΄ Δημοτικού μπορείτε να κουβεντιάσετε με το παιδί σας και να του εξηγήσετε με απλά λόγια τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμά του το πρώτο διάστημα στο σχολείο και τι θα περιμένουν από εκείνο να κάνει. Καλό είναι οι συζητήσεις να είναι σύντομες και να παρέχουν λίγες πληροφορίες κάθε φορά σχετικά με το άμεσο μέλλον, για να μην μπερδέψουν ή κουράσουν το παιδί.
3. Εξοικείωση
Μια καλή ιδέα είναι να επισκεφτείτε το σχολείο μαζί με το παιδί ώστε να δει από κοντά την τάξη του, το προαύλιο, τους χώρους που θα χρησιμοποιεί, για να αποκτήσει μια σχετική άνεση κινήσεων στο νέο πλαίσιο. Καλό θα ήταν να ζητήσετε μια συνάντηση με τον παιδαγωγό που θα αναλάβει το τμήμα και αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, περιοριστείτε στις βόλτες γύρω από το σχολείο ώστε να αρχίσει να γίνεται οικείο για το παιδί.
4. Προετοιμασία
Αν βλέπετε ότι το παιδί σας έχει ανησυχία σχετικά με τα μαθήματα του σχολείου, μπορείτε να προμηθευτείτε σχετικά βιβλία που θα το προετοιμάσουν για την ανάγνωση ή τα μαθηματικά, έτσι ώστε να δημιουργήσει το παιδί μια εικόνα για τις «απαιτήσεις» της τάξης του, να εξοικειωθεί με τη διαδικασία της μάθησης και το υλικό, ώστε να μειωθεί το όποιο άγχος επίτευξης μπορεί να έχει. Καλό είναι βέβαια οι γονείς να μην πιέσουν το παιδί τους, απλώς να ακολουθήσουν τη δική του ανάγκη και τάση για πληροφόρηση.
5. Οργάνωση
Εξασφαλίστε εγκαίρως τα απαιτούμενα για την Α΄ Δημοτικού. Αν δεν έχετε ακόμα τη λίστα με όσα θα χρειαστεί, μπορείτε να προμηθευτείτε ορισμένα που θα είναι χρήσιμα ούτως ή άλλως, όπως ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, μολύβια, ξύστρα, γόμα, κλπ. Εμπλέξτε το παιδί στη διαδικασία της αγοράς των σχολικών προϊόντων ώστε να συνδέσει με μια ευχάριστη προσμονή την έναρξη του σχολείου. Καλό θα ήταν να ικανοποιείτε τις επιθυμίες του παιδιού (π.χ. να το αφήσετε να επιλέξει μόνο του τη σχολική τσάντα που του αρέσει), τηρώντας βέβαια το όριο που θέτετε στις αγορές και σεβόμενοι τη διαφορετικότητα του παιδιού.
6. Ανάπτυξη
Προσπαθήστε να ενισχύσετε τις δεξιότητες του παιδιού σας για τις νέες συνθήκες που θα έχει να αντιμετωπίσει ξεκινώντας το δημοτικό. Θα ήταν χρήσιμο να εξασκηθεί στο να αυτοεξυπηρετείται στην τουαλέτα, να προσέχει την προσωπική του υγιεινή, να γνωρίζει πώς να διαχειριστεί τα σκεύη στα οποία βρίσκεται το φαγητό του, να εκφράζει τις ανάγκες του με κατάλληλο τρόπο και να επικοινωνεί με τους άλλους.
7. Μοίρασμα
Πάνω απ' όλα καλό είναι να θυμηθείτε τα δικά σας σχολικά χρόνια, να δείξετε ζεστασιά και αποδοχή στις δυσκολίες των παιδιών σας, να μοιραστείτε δικές σας εμπειρίες και να εξιστορήσετε περιστατικά από την εποχή που πήγατε εσείς Α΄ Δημοτικού, που θα ενθαρρύνουν τα παιδιά σας και θα τα καλωσορίσουν στον χώρο της γνώσης, της κοινωνικοποίησης και της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους.
H Δρ Ναταλία Κουτρούλη είναι κλινική ψυχολόγος.