ΠΩΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
Το χάος που δημιουργείται πίσω από την τηλεόραση ή στο καλάθι με τους φορτιστές σού προκαλεί δυσφορία; Δες μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να οργανώσεις τα δεκάδες καλώδια που περιφέρονται στο σπίτι, για να μην χρειαστεί να ψάχνεις πάλι με τις ώρες.
Τα μπερδεμένα καλώδια που βρίσκονται σε κάθε επιφάνεια του σπιτιού δικαίως μάς προκαλούν ταραχή και μας έχουν κουράσει. Εκτός από το γεγονός ότι ο χώρος φαίνεται ακατάστατος, μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών ή των κατοικίδιων ζώων, αν μπλεχτούν σε αυτά.
Από τη στιγμή που δεν μπορούμε, λοιπόν, να τα ξεφορτωθούμε, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, υπάρχουν τρόποι να τα οργανώσουμε με τάξη, ώστε να φαίνονται πιο διακριτικά και να μην είναι τόσο ενοχλητικά.
Πριν κάνετε κάποια αγορά, καλό θα ήταν να αξιολογήσετε τον χώρο σας, τον αριθμό και τους τύπους των καλωδίων που θέλετε να οργανώσετε, για να επιλέξετε την πιο πρακτική επιλογή για τις ανάγκες σας.
Μην παραμελήσετε να κάνετε ένα καλό decluttering πριν αποφασίσετε να τα οργανώσετε, καθώς πολλές υποδοχές πλέον δεν είναι συμβατές με τις καινούργιες συσκευές. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να δείτε ποια καλώδια δεν χρησιμοποιείτε πια ή είναι κατεστραμμένα και δεν λειτουργούν.
1. Τυλίξτε με ετικέτες το κάθε καλώδιο
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ετικετών για να οργανώσετε τα καλώδια σας. Ορισμένα διαθέτουν ενσωματωμένες ετικέτες με χρωματική κωδικοποίηση, ώστε αν μπορείτε να ομαδοποιείτε τα καλώδια ανάλογα με τον τύπο της συσκευής στην οποία είναι συνδεδεμένα ή τον τύπο της υποδοχής τους.
Αν θέλετε να οργανώσετε τα καλώδια που είναι συνδεδεμένα σε μια συσκευή, όπως για παράδειγμα της τηλεόρασης, μπορείτε να τα ομαδοποιήσετε και να τα δέσετε μαζί για να φαίνονται πιο τακτοποιημένα και να βελτιώσετε την ακατάστατη εικόνα τους.
Μπορείτε να γράψετε πάνω στις ετικέτες της κάθε δέσμης τι καλώδια έχετε ομαδοποιήσει. Έτσι όταν χρειαστεί να διαλέξετε ένα συγκεκριμένο καλώδιο, θα χρειαστείτε λιγότερο χρόνο για να βρείτε το κατάλληλο.
2. Χρησιμοποιείστε διαδρόμους καλωδίων
Αν επιλέξετε αυτή τη μέθοδο οργάνωσης, φροντίστε να μετρήσετε πρώτα τον χώρο σας για να δείτε πόσο μεγάλο διάδρομο διέλευσης καλωδίων θα χρειαστείτε. Υπάρχουν διαφορετικά μήκη και πλάτη, οπότε ελέγξτε πόσα πρέπει να κρύψετε μέσα και πόσο μακρύ πρέπει να είναι, ανάλογα αν θα το τοποθετήσετε στον τοίχο, πίσω από κάποιο έπιπλο ή πάνω από το σοβατεπί.
Όταν ξεκινήσετε την τοποθέτηση, φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Κάποιες επιλογές περιλαμβάνουν αυτοκόλλητη ταινία, ενώ άλλες τοποθετούνται με βίδες, ανάλογα με το μέγεθος του διαδρόμου και των καλωδίων που χωράνε να κρύψουν. Αν χρειαστεί, μπορείτε να βάψετε τον διάδρομο το ίδιο χρώμα με τον τοίχο ή το σοβατεπί για να είναι ακόμα πιο διακριτικό.
3. Κρύψτε τα καλώδια σε ένα κουτί διαχείρισης καλωδίων
Μια άλλη επιλογή είναι αυτή του κουτιού καλωδίων. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε πολλά μεγέθη και στυλ, ανάλογα το πόσες πρίζες θέλετε να κρύψετε στο εσωτερικό τους. Γι’ αυτό θα χρειαστεί να υπολογίσετε από πριν πόσες πρίζες θέλετε να κρύψετε, με βάση τον αριθμό των συσκευών που πρέπει να τροφοδοτήσετε.
Μπορείτε να τοποθετήσετε το κουτί είτε στο πάτωμα είτε σε ένα ράφι, είτε να επιλέξετε μια πιο μόνιμη λύση και να το τοποθετήσετε χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητη ταινία ή βίδες για να στερεωθεί.
4. Τυλίξτε τα καλώδια με ties wraps
Παρότι αυτή η επιλογή δεν κρύβει τον όγκο των καλωδίων, μπορεί να τα κρατήσει οργανωμένα για μια πιο τακτοποιημένη εικόνα. Συγκεντρώστε τα καλώδια με βάση τις κατηγορίες τους, και δέστε τα σε δέσμες μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας ties wraps. Η επιλογή αυτή είναι οικονομική και εύκολα προσβάσιμη στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, μια καλή ιδέα είναι να δημιουργήσετε μια περιοχή φόρτισης, στην οποία θα έχετε συγκεντρωμένες πολλαπλές συσκευές φόρτισης και καλώδια σε ένα καθορισμένο σημείο. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε τη σύγχυση στο υπόλοιπο σπίτι.