iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΟΥ ΣΕ ΤΑΞΗ

Η τακτοποίηση –ή αλλιώς decluttering– στην κουζίνα είναι ένα μεγάλο στοίχημα στην οργάνωση του σπιτιού. Υπάρχει όμως συνταγή επιτυχίας!

Είμαι ο άνθρωπος που κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκκαθαρίσεις στον χώρο του. Μarie Kondo, όμως, δεν με λες. Με την κουζίνα δεν τα καταφέρνω. Ζηλεύω πάντα τις κουζίνες που βλέπω σε εκθεσιακούς χώρους και σε περιοδικά διακόσμησης. 

Όχι επειδή είναι υπερσύγχρονες, με όμορφα και λειτουργικά έπιπλα. Αλλά επειδή έχουν άδειους, απαστράπτοντες πάγκους που με κάνουν να θέλω να μείνω εκεί για πάντα. Ίσως και να μαγειρέψω… 

Κουζίνα: το μεγάλο στοίχημα

Θεωρώ ότι η κουζίνα είναι το πιο δύσκολο δωμάτιο του σπιτιού. Επειδή είναι ο χώρος που όλη η οικογένεια χρησιμοποιεί καθημερινά τόσο πολύ, μαζεύονται άπειρα πράγματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι στο τέλος χάνει τη λειτουργικότητά της. 

Βρόμικα πιάτα, κατσαρόλες και τηγάνια στιβάζονται στον νεροχύτη. Τροφές, αντικείμενα και συσκευασίες μαζεύονται στους πάγκους. Λογαριασμοί, σημειωματάρια και εφημερίδες αφήνονται στο τραπέζι. Σακίδια, χαρτοσακούλες και τσάντες με τάπερ πετιούνται στο πάτωμα. Αποφάγια μαζεύονται στο ψυγείο. 

Όσο μεγαλύτερη είναι μια οικογένεια, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα, διότι ο καθένας αφήνει στην κουζίνα κάτι δικό του. Ή μία δουλειά για κάποιον άλλο. Στο τέλος, δεν μένει χώρος για να μαγειρέψουμε ή να φάμε, που είναι και το ζητούμενο. 

H Francine Jay, μία ακόμη εκπρόσωπος του μινιμαλισμού, δίνει στο βιβλίο της Η χαρά της απλότητας. Συμβουλές για μια πιο ξέγνοιαστη και ανάλαφρη ζωή (εκδ. Μίνωας) όλα τα απαραίτητα βήματα και τα tips για να ξεσκαρτάρουμε τα άχρηστα από την κουζίνα μας και να την δούμε ξανά άνετη και λειτουργική. 

Κουζίνα σε τάξη
Unsplash Roam in Color

4 βασικά βήματα για το decluttering στην κουζίνα

  1. Βγάλτε όλα τα αντικείμενα από ντουλάπια και συρτάρια μέχρι να αδειάσουν εντελώς. 
  2. Φτιάξτε 4 κατηγορίες: αυτά που μένουν, αυτά που φεύγουν, δηλαδή τα «σκουπίδια», αυτά για τα οποία δεν είμαστε σίγουροι και θα τα ονομάσουμε «προσωρινά ανεπίλυτα» και τις «μεταφορές» όπου ανήκουν όσα αντικείμενα θα δωρίσουμε.  
  3. Επιλέξτε όχι ποια αντικείμενα θα ξεφορτωθείτε, αλλά ποια θα κρατήσετε. 
  4. Καθαρίστε το εσωτερικό των ντουλαπιών και επιστρέψτε στη θέση τους μονάχα όσα χρησιμοποιείτε. 

Κουζίνα σε τάξη
Unsplash Beazy

Πώς θα επιλέξετε τι να πετάξετε

Αν τα παραπάνω βήματα δεν σας βοήθησαν αρκετά, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να σας το κάνουμε πιο εύκολο:

  • Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης σε κάθε προϊόν που πιάνετε στα χέρια σας και πετάξτε οτιδήποτε χαλασμένο, ληγμένο ή πολυκαιρισμένο. Μην προσπεράσετε τα μπαχαρικά και τις σάλτσες, διότι έχουν επίσης περιορισμένη διάρκεια ζωής. Αν δεν θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποιήσατε κάτι, είναι η τρανή απόδειξη ότι πρέπει να το πετάξετε. 
  • Ανακυκλώστε τις χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές. Αν δεν έχετε μπει στον κόπο να τις επιδιορθώσετε, προφανώς μπορείτε να ζήσετε και χωρίς αυτές. 
  • Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας όταν ξεσκαρτάρετε. Αν δεν χρησιμοποιείτε μία συσκευή, επειδή για παράδειγμα είναι δύσκολη στο καθάρισμα, δείτε το σαν μια ευκαιρία να την ξεφορτωθείτε.  
  • Αν λυπάστε τα τρόφιμα, μπορείτε να τα δωρίσετε κι αυτά, δεν είναι ανάγκη να τα πετάξετε. 
  • Πετάξτε ή δωρίστε σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, βάζα και λοιπές αυθόρμητες αγορές ή γαμήλια δώρα που δεν χρησιμοποιείτε. Για τα σπασμένα στις άκρες δεν τίθεται θέμα, είναι κι επικίνδυνα. 

Το παιχνίδι των ερωτήσεων

Αν ούτε αυτές οι συμβουλές σας φαίνονται βοηθητικές, ήρθε η ώρα να παίξετε το παιχνίδι των ερωτήσεων. Όσο κι αν ακούγεται αστείο, θα πρέπει να ρωτήσετε τα ίδια τα αντικείμενα:

1. Τι κάνεις εσύ εδώ;

Αν δεν ξέρετε τι κάνει ένα αντικείμενο στην κουζίνα σας, είναι παραπάνω από προφανές ότι δεν σας χρειάζεται. 

2. Πόσο συχνά σε χρησιμοποιώ;

Τα αντικείμενα που θα απαντήσουν «κάθε μέρα» ή «κάθε βδομάδα» έχουν θέση στην κουζίνα σας. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε λιγότερο, ακόμη και μια φορά τον χρόνο, στο γιορτινό τραπέζι, θα πρέπει να περάσουν από μια δεύτερη αξιολόγηση; Αξίζουν τον χώρο που καταλαμβάνουν; Μήπως πρέπει να μεταφερθούν αλλού; 

3. Κάνεις τη ζωή μου πιο εύκολη ή πιο δύσκολη;

Μπορείτε να μαγειρέψετε το ρύζι βράζοντας στην κατσαρόλα νερό από τη βρύση, αλλά ο βραστήρας κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη, άρα τον κρατάτε. Πόσο συχνά όμως φτιάχνετε χυμό στον αποχυμωτή, ο οποίος χρειάζεται αποσυναρμολόγηση και σχολαστικό καθάρισμα; Αν οι διαδικασίες αυτές είναι τόσο χρονοβόρες, που σας κάνουν να αναβάλλετε τη χρήση μιας συσκευής, καλύτερα να την δωρίσετε. 

4. Έχεις δίδυμο αδελφάκι;

Πετάξτε χωρίς δεύτερη σκέψη τα διπλά που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί στην κουζίνα σας. 

5. Είσαι υπερβολικά «καλό» για να σε χρησιμοποιώ;

Εδώ εντάσσονται όλα τα ακριβά, πανάρχαια σερβίτσια και αντικείμενα που φυλάμε με ευλάβεια σε ντουλάπια τα οποία δεν ανοίγουμε ποτέ. Αν δεν θέλετε να χαθεί η πατίνα του χρόνου, μπορείτε να κρατήσετε λίγα κομμάτια που θα σας θυμίζουν τη γιαγιά σας και τα περισσότερα να τα πουλήσετε σε κάποιο παλαιοπωλείο. 

Κουζίνα σε τάξη
Unsplash Βecca Τapert

Συμβουλές τακτοποίησης και συντήρησης

Αφού καταφέρατε να ξεσκαρτάρετε την κουζίνα σας, πρέπει να προσέξετε να μην επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι δύο: Πρώτον, επειδή εξαιτίας της χρήσης της η κουζίνα βρίσκεται πάντα φορτωμένη με παραπανίσια πράγματα. Δεύτερον, διότι μια πηγμένη στα πράγματα κουζίνα δεν μας επιτρέπει ούτε μας προδιαθέτει να μαγειρέψουμε και να φάμε. 

  • Χωρίστε τους αποθηκευτικούς χώρους σε 3 ζώνες: Στον εσωτερικό κύκλο (τα πιο προσιτά σημεία) βάλτε τα πιάτα, τα ποτήρια, τα μαχαιροπήρουνα, τις κατσαρόλες και τα σκεύη που χρησιμοποιείτε συχνά. Στον εξωτερικό κύκλο (στα ψηλά ντουλάπια, τα χαμηλά συρτάρια και τις βαθιές γωνίες) τοποθετήστε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε λιγότερο από 1 φορά την εβδομάδα, αλλά περισσότερο από 1 φορά το χρόνο. Για παράδειγμα, φόρμες για κέικ, χύτρες ταχύτητας, βαφλιέρες, ταψιά, μίξερ. Στη βαθιά αποθήκη (στα πιο δυσπρόσιτα δηλαδή σημεία της κουζίνας) τοποθετήστε όλα όσα χρησιμοποιείτε σχεδόν 1 φορά τον χρόνο, π.χ. τη γάστρα για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα.
  • Όταν αγοράζετε κάτι καινούργιο, φροντίστε να χαρίζετε ή να πετάτε ένα παλιό. 
  • Δεν είναι ανάγκη να κρατάτε όλες τις συνταγές. Πετάξτε όσες δεν χρησιμοποιήσατε τον προηγούμενο χρόνο. 
  • Διατηρείτε τις επιφάνειες καθαρές. Πρέπει να έχουν επάνω τους τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε καθημερινά – μερικές φορές ούτε κι αυτά. Κρεμάστε και τοποθετήστε σε ράφια τα υπόλοιπα. 
  • Αποφύγετε τα περιττά: διακοσμητικά και δοχεία με κουλουράκια δεν έχουν θέση σε μια λειτουργική κουζίνα. 
  • Μην αφήνετε ποτέ βρόμικα πιάτα ή σκεύη στο νεροχύτη. Αν αυτό σας είναι δύσκολο, τουλάχιστον μην πηγαίνετε για ύπνο έχοντας αφήσει άπλυτα στο νεροχύτη. 
  • Να θυμάστε ότι ειδικά από την κουζίνα μπορεί κάθε μέρα να φεύγει ένα πράγμα. Είτε είναι η χθεσινή εφημερίδα, είτε τα προχθεσινά αποφάγια, είτε ένα σπασμένο φλιτζάνι, ένα αταίριαστο πιάτο ή ένα πολυχρησιμοποιημένο βάζο αποθήκευσης. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.