ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΩ ΤΑ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ ΜΟΥ
Τα χρυσάνθεμα αυτή την εποχή είναι η πρώτη επιλογή σε εποχιακά ανθοφόρα. Θα δώσουν χρώμα στους χώρους του σπιτιού ή του κήπου σας. Ξέρετε, όμως, πώς να τα περιποιηθείτε;
Τα χρυσάνθεμα ανθίζουν συνήθως μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά οι ζεστές μέρες παρατείνουν αυτή την πλούσια και πολύχρωμη ανθοφορία. Αν αποφασίσετε να στολίσετε με αυτά τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας, καλό είναι να γνωρίζετε πώς θα τα περιποιηθείτε.
Ευτυχώς, η φροντίδα τους δεν είναι δύσκολη υπόθεση και τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσετε είναι αρκετά απλά.
1. Κατ’ αρχάς δώστε μεγάλη προσοχή στην επιλογή των φυτών. Επιλέξτε για αγορά εκείνα που έχουν αρκετά μπουμπούκια, τα οποία ξεκινούν να ανοίγουν. Διαφορετικά, η αλλαγή της θέσης τους (τοποθέτηση στον κήπο, στο μπαλκόνι ή στο εσωτερικό του σπιτιού) μπορεί να μην τα βοηθήσει να ανοίξουν. Φροντίστε, επίσης, να διαλέξετε εκείνα που έχουν πράσινα και εύρωστα φύλλα.
2. Τοποθετήστε τα σε σημείο ημισκιερό και προστατευμένο, κυρίως από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Φροντίστε να μην είναι άμεσα εκτεθειμένα στις ζεστές ακτίνες του ήλιου, γιατί διαφορετικά μπορεί να προκληθούν εγκαύματα στα τρυφερά πέταλα των λουλουδιών τους.
3. Τα χρυσάνθεμα χρειάζονται πότισμα χωρίς υπερβολές, αλλά κάντε το πριν ξεραθεί το χώμα τους.
4. Τα ώριμα λουλούδια καλό είναι να τα αφαιρείτε, για να παρατείνετε έτσι την ανθοφορία τους. Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία, κλαδεύετε τα φυτά σας βαθιά και, εφόσον ο χειμώνας είναι ήπιος, μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους για να δώσουν νέα και πλούσια ανθοφορία την επόμενη χρονιά.
5. Φροντίστε να αφαιρείτε και τα φύλλα του φυτού σας που έχουν κιτρινίσει.
6. Τα χρυσάνθεμα μπορεί να τοποθετηθούν και σε εσωτερικούς χώρους, αρκεί να τα βάλετε σε θέσεις δροσερές και με καλό φωτισμό, αλλά όχι με άμεση έκθεση στις ακτίνες του ήλιου. Οι ανάγκες τους σε νερό, καθώς και οι υπόλοιπες φροντίδες παραμένουν οι ίδιες.
Η Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach.