iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΔΡΟΣΙΣΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΕΞΥΠΝΑ ΜΕ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ

Έξυπνοι τρόποι για να χρησιμοποιήσεις τον ανεμιστήρα και να δροσίσεις το σπίτι σου αποτελεσματικά με οικονομικό και οικολογικό τρόπο.

Εννοείται πως το κλιματιστικό είναι σανίδα σωτηρίας σε συνθήκες καύσωνα και το φετινό καλοκαίρι αναμένεται δύσκολο. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο παλαιότερος και ταπεινός ανεμιστήρας, που υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά και έξυπνα και να αποτελέσει έναν οικονομικό και οικολογικό τρόπο για να δροσίσεις το σπίτι σου.

«Οι ανεμιστήρες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα», δήλωσε στο Time η Nicole Miranda, ερευνήτρια για τη βιώσιμη ψύξη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Ενώ τα κλιματιστικά λειτουργούν με το να ψύχουν τον αέρα και να τον κάνουν λιγότερο υγρό, ένα έργο που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρο, οι ανεμιστήρες απαιτούν πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, καθώς απλά μετακινούν τον αέρα».

«Για να χρησιμοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ανεμιστήρα, πειραματιστείτε με διαφορετικές πρακτικές και στρατηγικές. Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό και η χρήση των ανεμιστήρων δεν μπορεί να λειτουργήσει για όλους με τον ίδιο τρόπο», αναφέρει η Patricia Fabian, καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Παρακάτω δείτε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε έξυπνα και με διαφορετικούς τρόπους τους ανεμιστήρες σας.

Χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό ανεμιστήρα και air condition

Αν έχετε κλιματιστικό, μια πρακτική που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε είναι να το βάλετε να λειτουργεί σε υψηλότερη θερμοκρασία και ταυτόχρονα να ανοίξετε τον ανεμιστήρα. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε οικονομία στο ρεύμα, θα ωφελήσετε τον πλανήτη και θα έχετε την ίδια αίσθηση δροσιάς που θα σας έδινε ένα κλιματιστικό στο φουλ. Σύμφωνα με έρευνα που αναφέρει ο Ollie Jay, καθηγητής θερμικής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, οι συμμετέχοντες δεν παρατήρησαν καμία διαφορά στην αίσθηση δροσιάς στις δύο αυτές διαφορετικές πρακτικές ψύξης. «Από τη μελέτη προέκυψε πως οι άνθρωποι αισθάνονται το ίδιο δροσεροί σε ένα δωμάτιο 27 βαθμών Κελσίου με κλιματιστικό και ανεμιστήρες, και σε ένα δωμάτιο 22 βαθμών Κελσίου με κλιματισμό χωρίς ανεμιστήρες», επισημαίνει ο Jay.

H χρήση ανεμιστήρων μαζί με το κλιματιστικό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σπάσει ο φαύλος κύκλος που προκαλείται όταν η ζέστη αναγκάζει τους ανθρώπους να ενισχύουν την ψύξη στο κλιματιστικό, γεγονός που αυξάνει τη θερμοκρασία στο εξωτερικό περιβάλλον, δημιουργώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για κλιματισμό.

Πως μπορείς να δροσίσεις το σπίτι σου έξυπνα με ανεμιστήρες
iStock

Επιλέξτε το κατάλληλο είδος ανεμιστήρα

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πιο αποτελεσματικό είδος ανεμιστήρα είναι ο ανεμιστήρας οροφής, γιατί σπρώχνοντας προς τα κάτω τον αέρα φυσά και δροσίζει όλες τις πλευρές του σώματος. Επίσης, βοηθά στην κυκλοφορία του στάσιμου, θερμού αέρα που βρίσκεται στα πιο ψηλά στρώματα του δωματίου. Από την άλλη, βέβαια, ο Stefano Schiavon, καθηγητής αρχιτεκτονικής και μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, που μελέτησε διαφορετικούς τύπους ανεμιστήρων, διαπίστωσε ελάχιστες διαφορές στην αποτελεσματικότητα τους.

Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά

Η κατεύθυνση προς την οποία είναι στραμμένος ο ανεμιστήρας παίζει σημαντικό ρόλο. Θα αισθανθείς μεγαλύτερη δροσιά αν τον κατευθύνεις στον κορμό σου και αν καλύψεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σώματός σου με ροή αέρα, ειδικά τα μέρη που δεν καλύπτονται από ρούχα.

Η ταχύτητα του ανεμιστήρα έχει και αυτή σημασία. «Όταν είναι πολύ γρήγορη, μπορεί να στεγνώσει τα μάτια», αναφέρει ο Jay. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με προστατευτικά γυαλιά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μπεις σε αυτή τη διαδικασία, γιατί από μια ταχύτητα και πάνω δεν θα αισθάνεσαι περισσότερη δροσιά παρά την υψηλότερη ταχύτητα του ανεμιστήρα. Ιδανική είναι η μέση ταχύτητα σε έναν επιδαπέδιο ανεμιστήρα που βρίσκεται σε απόσταση ενός μέτρου.

Το hack του ανεμιστήρα στο παράθυρο

Δεν αρκεί απλώς να τοποθετήσεις έναν ανεμιστήρα στο παράθυρο. Χρειάζεται μια πιο μελετημένη στρατηγική. Ο πρώτος κανόνας είναι να χρησιμοποιείς τον ανεμιστήρα παραθύρου νωρίς το πρωί ή κατά την διάρκεια της νύχτας, όταν η θερμοκρασία έξω έχει πέσει. Η κατεύθυνση του είναι και σε αυτή την περίπτωση πολύ σημαντική. Ο ανεμιστήρας πρέπει να είναι στραμμένος προς τα μέσα, ώστε να τραβάει τον ψυχρότερο αέρα από έξω μέσα στο σπίτι και να το δροσίζει. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε έναν ακόμη ανεμιστήρα παραθύρου στην διαμετρικά αντίθετη πλευρά του σπιτιού, αν υπάρχει παράθυρο, που θα είναι στραμμένος προς τα έξω, ώστε να βγάζει τον ζεστό αέρα από το σπίτι και να αυξάνει τη συνολική ροή του αέρα.

Έλεγξε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ποιότητα του εξωτερικού αέρα και μη χρησιμοποιείς ανεμιστήρες παραθύρων αν έξω έχει έντονο καυσαέριο ή καπνό από πυρκαγιά, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τα κατευθύνεις μέσα στο σπίτι σου.

Καθώς η μέρα προχωράει, η εξωτερική θερμοκρασία θα ανέβει ξεπερνώντας την εσωτερική. Όταν συμβεί αυτό, κλείσε όλα τα παράθυρα για να κρατήσεις τον δροσερό αέρα στο εσωτερικό και άνοιξε τους ανεμιστήρες.

Πως μπορείς να δροσίσεις το σπίτι σου έξυπνα με ανεμιστήρες
iStock

Μην χρησιμοποιείς ανεμιστήρα όταν η θερμοκρασία του σπιτιού είναι υψηλή

Όταν οι εξωτερικές και εσωτερικές θερμοκρασίες είναι ακραίες και δεν έχεις κλιματιστικό, μην χρησιμοποιήσεις ανεμιστήρα. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σε φυσάει ζεστός αέρας.

Και μερικά extra tips δροσιάς

Πριν τη χρήση του κλιματιστικού και του ανεμιστήρα, φρόντισε να κάνεις κάποιες απλές κινήσεις που μπορεί να βοηθήσουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Σκίασε τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα που χτυπάει έντονα ο ήλιος, κάνε συχνά δροσερά ντους και πίνε άφθονα υγρά.

Επίσης αποτελεσματικό είναι να φοράς ένα βρεγμένο Τ-shirt ή βαμβακερό πουκάμισο. «Μπορείτε να συνδυάσετε τα βρεγμένα πουκάμισα με ανεμιστήρες για να βελτιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητά τους», αναφέρει ο Jay. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσεις στα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στη θερμική καταπόνηση, ιδίως στα μωρά, στους ηλικιωμένους, τις εγκύους αλλά και τους διαβητικούς.

Είναι καλό να πειραματιστείς και να δεις τι λειτουργεί στην περίπτωση του δικού σου σπιτιού και πώς κάθε διαφορετική πρακτική επηρεάζει το θερμόμετρο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.