iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΤΡΩΜΑ ΓΙΟΓΚΑ

Αν αναρωτιέσαι ποια στοιχεία πρέπει να λάβεις υπόψη σου όταν διαλέγεις στρώμα για γιόγκα, τότε αυτό το άρθρο σε αφορά.

Αν το να ξεκινήσεις γιόγκα είναι ένας από τους στόχους σου για το φθινόπωρο που έρχεται, θα σου πούμε μπράβο! Τα οφέλη της για το σώμα και το μυαλό είναι γνωστά και αδιαπραγμάτευτα, οπότε δεν χρειάζεται πάλι να τα μνημονεύσουμε.

Αν πάλι, ήδη ασχολείσαι με τη γιόγκα αλλά θέλεις να επενδύσεις σε καλύτερο εξοπλισμό, μπορούμε να σε βοηθήσουμε να διαλέξεις –τουλάχιστον– στρώμα.

Επίλεξε ανάλογα με το επιπεδό σου

1. Αν είσαι αρχάριος, δώσε έμφαση στο πάχος του στρώματος

Αν μόλις ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη γιόγκα –επομένως, κάνεις μερικές απλές ή σύντομες συνεδρίες την εβδομάδα– τότε θεωρείσαι αρχάριος. Σε αυτή την περίπτωση συνιστούμε να διαλέξεις ένα στρώμα πάχους μεταξύ 5 και 8 mm για να προστατεύσεις τις αρθρώσεις σου, καθώς πιθανότατα θα κάνεις ήπιες ασκήσεις γιόγκα, σε αργές στάσεις και θα έχεις μεγαλύτερη επαφή με το έδαφος.

Επίσης, φρόντισε το στρώμα που θα αγοράσεις να μην είναι πολύ βαρύ καθώς θα χρειάζεται να το κουβαλάς στα μαθήματα – εκτός αν κάνεις γιόγκα μόνος/η στο σπίτι.

στρώμα γιόγκα
iStock

2. Αν είσαι εξοικειωμένος με τη γιόγκα, επένδυσε σε κάτι ποιοτικότερο

Αν κάνεις με άνεση όλες τις βασικές στάσεις γιόγκα, όπως για παράδειγμα τη στάση του πάνω σκύλου ή τη στάση της καμήλας, τότε μάλλον έχεις ήδη ανέβει επίπεδο και χρειάζεσαι ένα καλύτερο yoga mat. Φαντάζομαι ότι οι μύες σου θα δουλεύουν περισσότερο, επομένως θα ιδρώνεις και περισσότερο. Συνέχισε να χρησιμοποιείς ένα στρώμα πάχους μεταξύ 5 και 8 mm, αλλά αυτή τη φορά επίλεξε ένα στρώμα καλύτερης ποιότητας στο οποίο θα μπορείς να κάνεις με άνεση αρκετές ώρες προπόνηση.

3. Αν ανήκω στους προχωρημένους, τι να επιλέξω;

Αν έχεις φύγει απ' το «μέτριο» επίπεδο και έχεις κάνει τη γιόγκα κομμάτι της ζωής σου –ή με άλλα λόγια αν ανήκεις στους προχωρημένους του είδους– τότε οι ανάγκες σου αλλάζουν. Πιθανότατα, θα κάνεις πολλές όρθιες στάσεις που απαιτούν καλή ισορροπία, επομένως βασική σου προτεραιότητα είναι η σταθερότητα. Άρα, χρειάζεσαι ένα στρώμα που δεν θα γλιστράει. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να επενδύσεις σε ένα πιο λεπτό στρώμα, πάχους μεταξύ 1 και 5 mm (το πολύ).

στρώμα γιόγκα
Unsplash Shashi Chaturvedula

Τι άλλο πρέπει να προσέξεις στο στρώμα της γιόγκα

Να πούμε βέβαια ότι ανεξαρτήτως του επιπέδου στο οποίο βρίσκεσαι στη γιόγκα, το στρώμα θα πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες του είδους με το οποίο έχεις επιλέξει να ασχοληθείς. Για παράδειγμα, αν κάνεις επανορθωτικές ή θεραπευτικές ασκήσεις, συνιστούμε ένα παχύτερο στρώμα καθώς αυτό είναι πολύ πιο άνετο για τις στάσεις κατά τις οποίες τα γόνατα είναι στο έδαφος. Ωστόσο, αν κάνεις περισσότερες όρθιες στάσεις, μπορεί να δυσκολευτείς να ισορροπήσεις αν έχεις ένα παχύ στρώμα.

Ακόμη, δώσε έμφαση στο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το στρώμα. Ένα υλικό από το οποίο κατασκευάζονται πολλά στρώματα είναι το PVC, που είναι ανθεκτικό και καθαρίζεται εύκολα. Απλά λάβε υπόψη ότι τα στρώματα από PVC συνήθως δεν είναι απορροφητικά οπότε μπορεί να γλιστράνε με τον ιδρώτα.

Επιπλέον, ένα δημοφιλές υλικό είναι το TPE ή θερμοπλαστικό ελαστομερές, το οποίο καθιστά το στρώμα της γιόγκα πιο φιλικό προς το περιβάλλον αλλά λιγότερο ανθεκτικό συγκριτικά με όσα είναι φτιαγμένα από PVC.

Τέλος, αν η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα για εσένα, υπάρχουν τα οικολογικά στρώματα γιόγκα που κατασκευάζονται συνήθως από φυσικό καουτσούκ ή βαμβάκι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.