ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΝΙΓΜΟΣ ΜΑΣΤΙΓΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Όπως ξεχυνόμαστε όλοι σιγά σιγά στη θάλασσα, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε κάποια πράγματα ώστε να μην εξελιχθούν και φέτος σε μάστιγα οι πνιγμοί στη χώρα μας, με την ακτογραμμή των 150 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες καταγραφές, πέρυσι πνίγηκαν στις ελληνικές θάλασσες 400 άτομα, εκ των οποίων οι 7 στους δέκα ήταν Έλληνες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο πνιγμός αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία ακούσιου τραυματισμού και αντιστοιχεί στο 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμό.

Εκτιμάται πως κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό 236.000.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν πάντα:

  • Να μην μπαίνουμε στη θάλασσα, την πισίνα ή όπου αλλού κολυμπάμε αμέσως αφού φάμε.
  • Να μην καταναλώνουμε αλκοόλ.
  • Να μην αγνοούμε τα όρια της ακτής.
  • Να μην αγνοούμε το σώμα μας που μας «ενημερώνει» ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ας δούμε όμως, κάποια βασικά πράγματα για τον πνιγμό.

Πώς προσδιορίζεται ο πνιγμός

Ως πνιγμός περιγράφεται διεθνώς η δυσκολία στην αναπνοή αφού εισέλθει νερό στους αεραγωγούς ενός ατόμου. Η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα το να εμποδίζεται η αναπνοή, γιατί είτε οι πνεύμονες παράγουν υγρό, είτε μπαίνει υγρό στους πνεύμονες.

Οι αιτίες είναι πολυπαραγοντικές. Μπορούν να παίξει ρόλο μια καρδιακή ανακοπή, αρρυθμίες, κάκωση στην σπονδυλική στήλη, μια επιληπτική κρίση, μυϊκές κράμπες, αλλά και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή ηρεμιστικών ουσιών.

Κάθε «τραυματισμός από τη βύθιση στο νερό» (όπως προσδιορίζουν οι επαγγελματίες υγείας τον πνιγμό) είναι μια επικίνδυνη συνθήκη που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, εάν δεν παρασχεθεί έγκαιρα ιατρική φροντίδα.

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Όταν οι πνεύμονες λειτουργούν κανονικά, εισπνέουμε οξυγόνο, που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Καθώς εκπνέουμε, το μονοξείδιο του άνθρακα εξέρχεται από την κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνεται πίσω στον αέρα.

Εάν μπει νερό στους πνεύμονες, το σώμα δεν έχει επαρκές οξυγόνο και αυτό προκαλεί εξασθένηση των ζωτικών αναπνευστικών λειτουργιών. Εάν δεν υπάρχει επαρκής παροχή οξυγόνου, μπορεί να προκύψει ασφυξία.

Όπως εξήγησε στο USA Today ο Δρ Michael D. Patrick Jr., αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Ohio State University και γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Nationwide Children’s Hospital, «ο πνιγμός συμβαίνει εξαιρετικά γρήγορα και ένας σημαντικός τραυματισμός μπορεί να προκύψει μέσα σε 20 έως 60 δευτερόλεπτα».

πνιγμός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Τι είναι ο ξηρός και τι ο δευτερογενής πνιγμός

Τα τελευταία χρόνια στα media της αλλοδαπής εμφανίζονται όροι όπως ο ξηρός και ο δευτερογενής πνιγμός. Αμφότεροι χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν αφότου κάποιος εισπνεύσει νερό. Ας δούμε σε τι διαφέρει ο ξηρός από τον δευτερογενή πνιγμό, βάσει όσων αναφέρει το WebMD:

  • Ο ξηρός πνιγμός αφορά τις περιπτώσεις που το νερό δεν φτάνει στους πνεύμονες, αλλά ερεθίζει τις φωνητικές χορδές, προκαλώντας σπασμούς και κλείσιμο του αεραγωγού – κάτι που δυσκολεύει την αναπνοή. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μέσα σε λίγα λεπτά από την εισπνοή νερού.
  • Η σπάνια κατάσταση που ονομάζεται «δευτερογενής πνιγμός» συμβαίνει όταν το νερό εισχωρεί στους πνεύμονες και ερεθίζει την επένδυση των πνευμόνων. Μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση που ονομάζεται πνευμονικό οίδημα. Τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ακόμα και έως και μία ημέρα για να αναπτυχθούν. Γιατί; Ο Δρ Patrick ενημέρωσε πως βαθιά στους πνεύμονές μας υπάρχει μια «σαπουνάδα» που ονομάζεται επιφανειοδραστική ουσία, η οποία κρατά ανοιχτούς τους μικρούς μικροσκοπικούς αερόσακους. Εάν εισέλθει αρκετό νερό στους πνεύμονες, μπορεί να την ξεπλύνει, προκαλώντας την κατάρρευση των αερόσακων. Στη συνέχεια, το σώμα ανταποκρίνεται τραβώντας υγρό στους πνεύμονες. Αυτό είναι γνωστό ως πνευμονικό οίδημα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Εάν μετά τις βουτιές ή την όποια δραστηριότητα στο νερό εσείς ή το παιδί σας έχετε πρόβλημα στην αναπνοή, αναζητήστε τη βοήθεια επαγγελματία υγείας. Ιδιαίτερα εάν τα θέματα επιδεινώνονται όσο περνούν οι ώρες. Τότε χρειάζεται επίσκεψη στα επείγοντα.

Οι ειδικοί τονίζουν πως τα περισσότερα σχετικά προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα, όταν μας παρέχονται γρήγορα οι πρώτες βοήθειες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.