ΠΩΣ «ΑΝΑΒΙΩΣΕ» Ο ΑΝΤΑΡΟΛΥΚΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10.000 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ
Θυμάσαι τον ανταρόλυκο από τη θρυλική σειρά «Game of Thrones»; Επιστήμονες κατάφεραν να τον αναβιώσουν, μετά από χιλιάδες χρόνια που είχε εξαφανιστεί.
Ο ανταρόλυκος (Dire Wolf) εμφανίστηκε πάνω στη Γη πριν από 2,6 εκατομμύρια χρόνια και το τελευταίο του είδος φαίνεται να εξαφανίστηκε 10.000 με 13.000 χρόνια πριν.
Τώρα, ειδικοί έφεραν ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας μέθοδο ανάλογη με εκείνη που γέννησε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly.
Πώς επανέφεραν οι επιστήμονες τους ανταρόλυκους;
Οι επιστήμονες της εταιρίας βιοτεχνολογίας Colossal Biosciences, με έδρα το Ντάλας, έμαθαν για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που κατείχαν οι ανταρόλυκοι εξετάζοντας DNA από απολιθώματα. Συγκεκριμένα, μελέτησαν ένα δόντι λύκου ηλικίας 13.000 ετών, που ανακαλύφθηκε στο Οχάιο, και ένα θραύσμα κρανίου 72.000 ετών, που βρέθηκε στο Αϊντάχο, κομμάτια που αποτελούν μέρη των συλλογών μουσείου φυσικής ιστορίας.
Η Colossal Biosciences ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε τόσο τη μέθοδο της κλωνοποίησης, όσο και γονιδιακή επεξεργασία για να φέρει στη ζωή τρεις ανταρολύκους. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πήραν κύτταρα αίματος από έναν ζωντανό γκρίζο λύκο και επεξεργάστηκαν γενετικά τα 14 βασικά γονίδια των κυττάρων, ώστε να προσομοιάζουν εκείνα των ανταρόλυκων, χωρίς να ενσωματωθεί αρχαίο DNA στο γονιδίωμα.
Έπειτα, μετέφεραν το γενετικό υλικό σε ωάριο από οικόσιτο σκύλο. Όταν ήταν έτοιμα, τα έμβρυα μεταφέρθηκαν σε παρένθετα οικόσιτα σκυλιά και 62 ημέρες αργότερα γεννήθηκαν τα γενετικά τροποποιημένα κουτάβια.
Την 1η Οκτωβρίου 2024 γεννήθηκαν τα δύο πρώτα «αναβιωμένα» κουτάβια ανταρόλυκων, ο Ρωμύλος και ο Ρέμος, και κάποιους μήνες αργότερα, στις 30 Ιανουαρίου 2025, γεννήθηκε και η Khaleesi.
Τι σχέση έχει ο ανταρόλυκος με τον σύγχρονο γκρίζο λύκο;
Τα τρία ζώα ζουν πλέον σε ελεγχόμενο καταφύγιο στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, πρόκειται για «γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που προσεγγίζουν το αρχικό είδος», αν και δεν είναι ακριβή αντίγραφα ανταρόλυκου.
Ο ανταρόλυκος δεν έχει άμεση γενετική συγγένεια με τον γκρίζο λύκο, παρότι τα δύο είδη παρουσιάζουν εξωτερικές ομοιότητες. Σύμφωνα με μελέτες, τα δύο είδη εξελίχθηκαν ξεχωριστά για τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια χρόνια. Ο ανταρόλυκος ξεχώριζε για τη μυώδη κατασκευή του, το ισχυρό σαγόνι και τα δόντια που μπορούσαν να σπάνε κόκαλα. Κυνηγούσε μεγάλα φυτοφάγα της εποχής, όπως άλογα και βραδύποδες.
Οι αντιδράσεις γύρω από την «αναβίωση»
Το εγχείρημα της Colossal Biosciences έχει δημιουργήσει αντιδράσεις. Οι υποστηρικτές μιλούν για τεχνολογικό θαύμα με εφαρμογές στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην κατανόηση της εξελικτικής ιστορίας. Αντίθετα, οι επικριτές προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους «αναβιώσεις» δημιουργούν ηθικά και οικολογικά διλήμματα, καθώς δεν πρόκειται για πραγματική ανάσταση εξαφανισμένων ειδών, αλλά για υβρίδια που προσομοιάζουν το αρχικό είδος.
Ακόμα κι αν η Colossal έχει επιτύχει μορφολογική προσομοίωση, πρόκειται για υβρίδιο, όχι για αναβίωση. Το περιβάλλον, οι κοινωνικές δομές, οι διατροφικές συνήθειες, η συμπεριφορά και το ένστικτο του ανταρόλυκου είναι στοιχεία που δεν μεταφέρονται μέσω μερικής γενετικής τροποποίησης. Άρα, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι «ο ανταρόλυκος επανήλθε στη ζωή», καθώς δεν πρόκειται ακριβώς για φυσικά είδη αλλά για βιοτεχνολογικά κατασκευάσματα.