iStock

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ YALE ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Ένας καθηγητής οικονομικών στις ΗΠΑ, σχεδόν άγνωστος στους ακαδημαϊκούς κύκλους αλλά ιδιαίτερα δημοφιλής στα social media, γίνεται viral και ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων.

Αυτή η είδηση θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο ρητορικό ερώτημα: Τι άλλο θα ακούσουμε; Ξέρεις, είναι από αυτές που αρνείσαι να πιστέψεις, νομίζοντας ότι είναι fake news ή άλλο ένα εργαλείο στη μάχη των κλικ.

Τον Γιουσούκε Ναρίτα, επίκουρο καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Yale, τον μάθαμε –ομολογουμένως– πριν από λίγες ημέρες, όταν ένα άρθρο των New York Times έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Ο καθηγητής με τα ιδιαίτερα γυαλιά (ένας φακός στρογγυλός και ένας τετράγωνος) πρότεινε μια επικίνδυνη ιδέα προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού της Ιαπωνίας, μάλλον βασισμένη στη λογική του «πονάει δόντι, βγάζει δόντι»: τις μαζικές αυτοκτονίες των ηλικιωμένων της χώρας.

Μια ακόμη αρνητική είδηση για το Yale είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν από μερικούς μήνες και αφορούσε τη σκληρή αντιμετώπιση του πανεπιστημίου προς τους φοιτητές με προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι δηλώσεις, όμως, του Ιάπωνα καθηγητή φαίνεται να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Ιάπωνες
iStock

Οι δηλώσεις του καθηγητή Ναρίτα

Σε συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις του, ο Ναρίτα έχει ασχοληθεί με το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της γηράσκουσας ιαπωνικής κοινωνίας. Πράγματι, η Ιαπωνία έχει μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών (κάτι που μας κάνει να μελετάμε και τα μυστικά μακροζωίας των ανθρώπων εκεί) με το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών να αυξάνεται σταθερά εδώ και δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια ειδησεογραφικής εκπομπής στα τέλη του 2021, ο Ναρίτα είχε δηλώσει ότι η «μαζική αυτοκτονία» και το «μαζικό seppuku» (μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι ατιμασμένοι Σαμουράι τον 19ο αιώνα) των ηλικιωμένων είναι η μόνη ξεκάθαρη λύση στο πρόβλημα.

Επίσης, έχει μιλήσει δημόσια για το ευαίσθητο ζήτημα της ευθανασίας, δηλώνοντας ότι «το ενδεχόμενο να την καταστήσουμε υποχρεωτική στο μέλλον θα τεθεί υπό συζήτηση».

Τι ισχυρίζεται ο ίδιος

Ο ίδιος, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, είχε υποστηρίξει ότι οι δηλώσεις του είχαν «ξεφύγει από το πλαίσιο» και ότι αφορούσαν κυρίως μια αυξανόμενη προσπάθεια να εκδιωχθούν οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι από τις ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις και την πολιτική, για να δημιουργηθεί χώρος για τις νεότερες γενιές.

Επιπλέον, στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί δήλωσε ότι η χρήση των όρων «μαζική αυτοκτονία» και «μαζικό seppuku» ήταν μόνο «αφηρημένες μεταφορές», προσθέτοντας ότι έκτοτε σταμάτησε να χρησιμοποιεί αυτές τις φράσεις, όπως αναφέρουν οι NYT.

Κερδίζει έδαφος στα social media

Αν και είναι σχεδόν άγνωστος ακόμη και στους ακαδημαϊκούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τους NYT, οι ακραίες θέσεις του τον έχουν βοηθήσει να αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ιαπωνία. Αυτοί είναι κυρίως απογοητευμένοι νέοι που πιστεύουν ότι η οικονομική τους πρόοδος εμποδίζεται από τους γηραιότερους πολίτες της κοινωνίας.

Έχει περισσότερους από 550.000 ακολούθους στο Twitter, εμφανίζεται συχνά σε διαδικτυακές ιαπωνικές εκπομπές ενώ έχει βρεθεί και σε εξώφυλλα περιοδικών. Έχει δημιουργήσει ακόμη και έναν μιμητή του στο TikTok!

Ωστόσο, οι επικριτές του προειδοποιούν ότι η αυξανόμενη δημοτικότητά του μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τη δημόσια πολιτική και τους κοινωνικούς κανόνες, ενώ θα μπορούσε να μας βάλει –προσθέτω εγώ– σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.