iStock

ΠΟΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ

Ξέρουμε ότι κανείς δεν καθαρίζει τόσο συχνά το γραφείο του, αλλά μάλλον θα έπρεπε... Αν όχι με τη συχνότητα που σου προτείνουν οι ειδικοί, τουλάχιστον συχνότερα απ' ό,τι το κάνεις τώρα. Βλέπεις, ορισμένα αντικείμενα είναι εστίες μικροβίων, ακόμη κι αν εργάζεσαι από το σπίτι.

Δεν έχει σημασία αν εργάζεσαι από το σπίτι ή σε έναν χώρο με πολλά γραφεία. Τα μικρόβια που μπορούν να συγκεντρωθούν στον υπολογιστή, στην επιφάνεια του γραφείου και σε άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιείς καθημερινά εξαπλώνονται ταχύτατα, σχεδόν σαν πυρκαγιά.

Φυσικά, στις εταιρείες, με τους πολλούς κοινόχρηστους χώρους και τους συναδέλφους που μπορεί να έρθουν άρρωστοι στη δουλειά, οι πιθανότητες μόλυνσης πολλαπλασιάζονται. Η Kelly Reynolds, PhD, διευθύντρια του Κέντρου Περιβάλλοντος, Επιστήμης Έκθεσης και Αξιολόγησης Κινδύνου στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, λέει ότι η ομάδα της έχει πραγματοποιήσει αρκετές μελέτες σχετικά με το θέμα.

Αυτές οι έρευνες διαπίστωσαν ότι τα μικρόβια εξαπλώνονται γρήγορα στο χώρο εργασίας, μολύνοντας περισσότερο από το 50% των χεριών των συναδέλφων και των κοινόχρηστων επιφανειών μέσα σε 4 ώρες, όταν ένα άτομο έρχεται στη δουλειά άρρωστο. Ευτυχώς, μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την εξάπλωση.

Μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι απλά βήματα υγιεινής, όπως η χρήση απολυμαντικών μαντηλιών και το καλύτερο πλύσιμο των χεριών, έκαναν τεράστια διαφορά. Επιπλέον, το τακτικό σκούπισμα των επιφανειών με απολυμαντικά μαντηλάκια μείωσε το βακτηριακό φορτίο στις επιφάνειες των γραφείων και κατ' επέκταση τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών κατά 80%.

Καθαρισμός γραφείου
iStock

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καθαρισμού και απολύμανσης;

Προτού δούμε ποια σημεία στο γραφείο σου πρέπει να καθαρίζεις συχνότερα, ας εστιάσουμε λίγο στη διαφορά μεταξύ καθαρισμού και απολύμανσης. Τα απολυμαντικά προϊόντα σκοτώνουν τα μικρόβια και τους περισσότερους ιούς. Τα καθαριστικά αφαιρούν τη βρωμιά.

Και τα δύο έχουν αποτέλεσμα στην υγιεινή του γραφείου, αλλά, αν θες να μειώσεις τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών, καλύτερα να χρησιμοποιείς απολυμαντικά στις επιφάνειες που αγγίζεις συχνά. Τα κοινά απολυμαντικά περιέχουν συστατικά όπως οινόπνευμα, λευκαντικό, ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου και υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Τα αντικείμενα γραφείου που πρέπει να καθαρίζεις συχνότερα

Πληκτρολόγιο: 1 φορά την εβδομάδα

Τα πληκτρολόγια είναι η παιδική χαρά βακτηρίων, ιών και μυκήτων, χάρη στη συνεχή επαφή του με τα δάχτυλά σου. Παγιδεύουν επίσης νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, έλαια και ψίχουλα τροφίμων, δηλαδή όλα όσα επιτρέπουν στους μύκητες και τα βακτήρια (όπως το E. coli και ο σταφυλόκοκκος) να ευδοκιμήσουν. «Αν και δεν είναι όλα τα στελέχη αυτών των βακτηρίων επιβλαβή, μερικά προκαλούν γαστρεντερίτιδα, διάρροια και δερματικές λοιμώξεις, ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα», αναφέρει η Reynolds.

Καθαρισμός γραφείου
iStock

Καλό είναι να καθαρίζεις το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σου με απολυμαντικά μαντήλια, και να βάζεις ηλεκτρικό σκουπάκι ή ειδικό σπρέι που θα απομακρύνει ψίχουλα και σκουπιδάκια.

Ποντίκι και mouse pad: 1 φορά την εβδομάδα

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες, τα ποντίκια έχουν από τους υψηλότερους αριθμούς μικροβίων, ακριβώς επειδή σπάνια απολυμαίνονται. Είναι λογικό: αφού ανοίξεις την πόρτα του γραφείου σου (πιάνοντας το πόμολο που έχουν αγγίξει δεκάδες άλλοι), θα πιάσεις χωρίς δεύτερη σκέψη το ποντίκι σου. Φρόντιζε λοιπόν να το σκουπίζεις συχνά με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι και να καθαρίζεις το mouse pad με ζεστό νερό και σαπούνι, αφήνοντάς το να στεγνώσει έξω.

Φορητοί υπολογιστές: 1 φορά την εβδομάδα

Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να καθαρίζεις και το laptop σου, πόσο μάλλον εφόσον το μεταφέρεις σχεδόν παντού: από την κουζίνα σου στην εταιρεία, κι από εκεί στην καφετέρια – ελπίζω όχι και στην τουαλέτα.

Καθαρισμός γραφείου
iStock

Σκέψου ότι οι φορητοί υπολογιστές είναι πληκτρολόγια που ταξιδεύουν! Φρόντισε λοιπόν να καθαρίζεις τόσο το ίδιο το πληκτρολόγιο όσο και την οθόνη του laptop σου κάθε εβδομάδα.

Τηλέφωνο γραφείου: Καθημερινά

Τα τηλέφωνα ακουμπάνε στα χέρια και το πρόσωπό σου, ενώ σύμφωνα με μελέτες μπορούν να μεταφέρουν πάνω από 25 χιλιάδες βακτήρια ανά 2,5 τετραγωνικά εκατοστά! Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα αυτά τα βακτήρια μπορούν να σε αρρωστήσουν, αλλά ένα δερματικό εξάνθημα μπορεί να το προκαλέσουν, ειδικά αν μοιράζεσαι το τηλέφωνο με κάποιον άλλο.

Ευτυχώς, η απολύμανσή τους είναι πολύ απλή: Πέρνα το ακουστικό και το πληκτρολόγιο με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι με οινόπνευμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Επιφάνεια γραφείου: Καθημερινά (αν το μοιράζεσαι), 1 φορά την εβδομάδα (αν είναι δικό σου)

Το γραφείο είναι σαν το δεύτερο σπίτι σου, είτε εργάζεσαι σε μια εταιρεία είτε εξ αποστάσεως. Χαρτιά, βιβλία, ένα τάπερ με φαγητό, μία κούπα καφέ, ένα παγούρι με νερό, η τσάντα σου, τα γυαλιά σου... είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που θα βρουν έστω και για λίγο τη θέση τους επάνω στο γραφείο σου.

Τα γραφεία συσσωρεύουν πολλή σκόνη, βρωμιά και βακτήρια, αλλά σπάνια καθαρίζονται σωστά. Δοκίμασε να αλλάξεις αυτή την κακή πρακτική περνώντας απλώς την επιφάνεια του γραφείου σου με ένα υγρό απολυμαντικό.

Καθαρισμός γραφείου
iStock

Καρέκλα: 1 φορά την εβδομάδα τα πλαστικά και μεταλλικά μέρη, 1 φορά το μήνα το ύφασμα

Το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι να καθαρίσεις στο γραφείο είναι μάλλον η καρέκλα σου. Κακώς. Οι λαβές και τα μπράτσα είναι περιοχές ιδιαίτερα επιρρεπείς σε μικρόβια. Επιπλέον, οι καρέκλες συσσωρεύουν σκόνη, ιδρώτα και νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, που όπως είδαμε αποτελούν ιδανική τροφή για βακτήρια.

Δοκίμασε να σκουπίζεις με απολυμαντικό μαντήλι τα πλαστικά και μεταλλικά μέρη μία φορά την εβδομάδα, και χρησιμοποίησε τη βούρτσα της ηλεκτρικής σκούπας στις περιοχές των υφασμάτων τουλάχιστον 1 φορά το μήνα. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πανί από μικροΐνες με ζεστό νερό και σαπούνι.

Στιλό: μετά από κάθε χρήση

Σου ακούγεται υπερβολικό και ίσως είναι, αλλά το στιλό είναι το μοναδικό αντικείμενο στο γραφείο  που ασυναίσθητα μπαίνει στο στόμα σου, ενώ μπορεί να το έχουν χρησιμοποιήσει και άλλοι. Σκέψου μάλιστα ότι δεν καθαρίζεται ποτέ, αφού κανείς δεν ασχολείται με κάτι τόσο μικρό. Κι όμως, από το στιλό μπορείς να κολλήσεις ακόμη και γρίπη.

Αν εργάζεσαι σε κοινόχρηστο γραφείο, καθάρισε επίσης καθημερινά:

  • Το πληκτρολόγιο του φωτοτυπικού.
  • Τα πόμολα της πόρτας.
  • Τις λαβές κοινόχρηστων συσκευών, όπως του φούρνου μικροκυμάτων, της καφετιέρας, του βραστήρα, καθώς και τα πόμολα των ντουλαπιών.

Όλα τα παραπάνω είναι στην κορυφή της λίστας όσον αφορά τη συγκέντρωση μικροβίων, αφού τα χρησιμοποιούν καθημερινά οι περισσότεροι εργαζόμενοι, αν όχι όλοι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.