Pexels Shvetsa

ΠΙΛΕΑ, ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

Θεωρείται ένα από τα φυτά που φέρνουν τύχη, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για να βάλεις στο σπίτι σου μια πιλέα.

Σε έναν κόσμο που τρέχει ασταμάτητα με γρήγορους ρυθμούς, το να εισάγουμε μικρές πράσινες πινελιές στον χώρο μας έρχεται να μας θυμίσει ότι η φροντίδα προς τον εαυτό μας ξεκινά από κάτι απλό και όμορφο. Ένα φυτό που αξίζει να μπει σε κάθε σπίτι είναι η πιλέα, που με την εντυπωσιακή και παιχνιδιάρικη εμφάνισής της κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές.

Η Pilea περιλαμβάνει πολλά είδη, με διαφορετικές αποχρώσεις και σχέδια, προσφέροντας έτσι πληθώρα επιλογών για να διακοσμήσουμε το εσωτερικό του σπιτιού.

Τα πιο ξεχωριστά είδη Πιλέας

  • Pilea peperomiodes: Είναι ίσως το πιο γνωστό είδος πιλέας, ένα φυτό με στρογγυλά και δερματώδη φύλλα, που αναπτύσσονται σε λεπτούς μακριούς μίσχους. Κατάγεται από την Κίνα και σύμφωνα με το feng shui συμβολίζει την καλοτυχία, τον πλούτο και την ευημερία.
  • Pilea cadierei minima: Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ποικιλία με ιδιαίτερα πανασέ φύλλα με γυαλιστερή υφή, στην επιφάνεια των οποίων δημιουργούνται υπέροχα σχήματα.
  • Pilea spruceana: Ένα ακόμα ξεχωριστό είδος με φύλλα σε αποχρώσεις καφέ-κόκκινο και λωρίδες σε ασημένια απόχρωση.
  • Pilea involucrate “Friendship”: Το φυτό αυτό ξεχωρίζει για τη δερματώδη υφή των φύλλων του με κόκκινα και ασημί στίγματα.
  • Pilea grandiflora: Το είδος αυτό διαθέτει μεγάλα στενόμακρα φύλλα με δερματώδη υφή και φωτεινό σκούρο πράσινο χρώμα.
  • Pilea glaucophylla: Είναι ένα εντυπωσιακό είδος με βλαστούς σε κόκκινη απόχρωση, που καταλήγουν σε μικρά και στρογγυλά πρασινομπλέ φύλλα.

Pexels Karolina Grabowska

Πώς να φροντίσεις την πιλέα

Είναι ένα φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Χρειάζεται, ωστόσο, να το βάλεις σε θέση με έμμεσο ηλιακό φως, καθώς ο έντονος ήλιος μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του. Η πιλέα αγαπά την υγρασία στο χώμα, αλλά όχι το υπερβολικό πότισμα. Συγκεκριμένα, το πότισμα γίνεται περίπου μία φορά την εβδομάδα, αφού έχει στεγνώσει το χώμα στη γλάστρα. Ένας πρακτικός τρόπος να το κάνουμε είναι τοποθετώντας το γλαστράκι της μέσα σε μια λεκάνη με νερό, ώστε να απορροφήσει την ποσότητα που χρειάζεται. Από την άλλη, δεν αγαπά τα ρεύματα ή την πολλή ζέστη. Χρειάζεται, επίσης, να καθαρίζουμε τα ξερά φύλλα, ενώ η γλάστρα καλό είναι να περιστρέφεται ώστε να έχει το φυτό ομοιόμορφη ανάπτυξη.

Pexels Maksgelatin

Πώς πολλαπλασιάζεται

Η πιλέα πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα ή παραφυάδες. Αφαιρώντας προσεκτικά τους βλαστούς που αναπτύσσονται γύρω από τη βάση του φυτού, τους φυτεύουμε σε μικρά γλαστράκια και σε λίγες εβδομάδες έχουμε νέα φυτά. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε έναν μίσχο μέσα σε νερό και όταν βγάλει ρίζες να τον φυτέψουμε σε ένα γλαστράκι.

Η Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.