ΠΕΤΑΣ ΤΟΝ ΧΥΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ ΣΤΟΝ ΝΕΡΟΧΥΤΗ; ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ
Αναρωτιέσαι κι εσύ ποιες τροφές και προϊόντα μπορείς να ρίξεις στον νεροχύτη σου; Αν ναι, το παρακάτω κείμενο θα σου φανεί χρήσιμο.
Μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο δίλημμα με το οποίο θα έρθεις αντιμέτωπος στη ζωή σου, αλλά εκεί που καθαρίζεις την κουζίνα και πλένεις τα πιάτα ίσως αναρωτηθείς πού είναι προτιμότερο να πετάξεις τα υπολείμματα των τροφών σου (και ορισμένων ακόμα προϊόντων). Κι ενώ με μια πρώτη ματιά ο διαχωρισμός φαίνεται απλός: τις στερεές στα σκουπίδια, τις υγρές στον νεροχύτη, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρα.
Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί δεν είναι όλες οι υγρές τροφές (καθώς και όλα τα προϊόντα σε υγρή μορφή) κατάλληλες για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις που έχεις στο σπίτι σου. Κάποιες μπορεί να φράξουν τις αποχετεύσεις ή να καταστρέψουν τις σωληνώσεις, κάτι που συνεπάγεται έξοδα. Αν θες να πάρεις μια ιδέα για το τι τροφές μπορείς (ή δεν μπορείς) να ρίχνεις στον νεροχύτη σου, συνέχισε να διαβάζεις.
Ποιες τροφές μπορείς να ρίξεις στον νεροχύτη;
Αναψυκτικά και ποτά
Αν μπορείς να το πιεις, τότε μπορεί να το «πιει» και ο νεροχύτης σου. Αυτό σημαίνει ότι τα μη οινοπνευματώδη ποτά (όπως π.χ. το γάλα, ο καφές, τα αναψυκτικά και οι χυμοί) μπορείς να τα ρίξεις εκεί. Ωστόσο, έχε υπόψη σου το εξής: αν ο χυμός περιέχει πολτό, φρόντισε να τον στραγγίξεις και να πετάξεις τον πολτό στα σκουπίδια και το υγρό στον νεροχύτη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του καφέ που αφήνει κατακάθι. «Ακόμα και αυτά τα σωματίδια μπορούν να συσσωρευτούν με τον καιρό και να φράξουν τους σωλήνες», προειδοποιούν ειδικοί στην καθαριότητα.
Επίσης, καλό είναι να μην ρίχνεις στις αποχετεύσεις παχύρρευστα σιρόπια, που μπορούν όντως να κολλήσουν στους σωλήνες. Αυτά προτίμησε να τα πετάξεις στα σκουπίδια.
Όσο για τα αλκοολούχα ποτά, αν πραγματικά πρέπει να τα πετάξεις, τότε με τη μπίρα και το κρασί δεν θα έχεις πρόβλημα. Αν, όμως, πρόκειται για πιο «σκληρά» ποτά, είναι προτιμότερο να τα αραιώσεις με νερό πριν τα πετάξεις στον νεροχύτη.
Υγρές τροφές
Κάποια υλικά που χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα, όπως π.χ. το ξύδι και η σάλτσα σόγιας, είναι ασφαλή για τον νεροχύτη. Αντιθέτως, τα λίπη και τα λάδια δεν πρέπει ποτέ να τα χύνεις στην αποχέτευση. Επίσης, δεν πετάς εκεί μαρινάδες, σάλτσες και κρέμες. Σε περίπτωση που ξεχαστείς και κάνεις το μικρό αυτό λάθος, φρόντισε να ξεπλύνεις γρήγορα τον νεροχύτη με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Σε γενικές γραμμές, όλα τα υγρά που πετάς, καλό είναι να ξεπλένονται με νερό βρύσης.
Τι να κάνεις με τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης;
Όσον αφορά τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όσα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με νερό (π.χ. σαμπουάν) μπορείς σε γενικές γραμμές να τα πετάξεις στην αποχέτευση του μπάνιου. Καλό είναι, βέβαια, να είσαι ενημερωμένος καταναλωτής, ώστε να γνωρίζεις αν κάποιες μάρκες περιέχουν συστατικά που βλάπτουν το περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μην πετάς εκεί παχύρρευστα προϊόντα περιποίησης, όπως λοσιόν σώματος και κρέμες χεριών.
Τι δεν πρέπει να ρίχνεις στον νεροχύτη;
Πέρα από τις τροφές και τα προϊόντα που αναφέραμε παραπάνω, στον νεροχύτη δεν πρέπει να ρίχνεις φάρμακα σε υγρή μορφή ή ό,τι άλλο περιέχει το φαρμακείο του σπιτιού σου, καθώς και διαλυτικά υγρά, μπογιές και άλλα προϊόντα βαψίματος.
Αν χρειαστεί να πετάξεις στην ανακύκλωση δοχεία με μπογιές ή άλλα παρόμοια υλικά, άδειασε πρώτα το περιεχόμενό τους σε ανθεκτικές σακούλες και αφού τις κλείσεις καλά, μπορείς να τις πας στα σκουπίδια. Τα τρόφιμα που περισσεύουν, εφόσον δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση, μπορείς να τα τοποθετήσεις σε έναν κάδο κομποστοποίησης.