ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ «ΑΒΡΟΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΙ» (ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ)
«Μου πήρε 30 χρόνια να συνειδητοποιήσω ότι είμαι αβροσεξουαλική και όταν το ανακοίνωσα στους φίλους μου έλαβα μια σειρά αρνητικών σχολίων», εξομολογήθηκε μια νέα γυναίκα, περιγράφοντας την ερωτική της επιθυμία με έναν όρο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός και κατανοητός.
«Μου πήρε 30 χρόνια να συνειδητοποιήσω ότι είμαι αβροσεξουαλική και όταν το ανακοίνωσα στους φίλους μου έλαβα μια σειρά αρνητικών σχολίων» αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό σε άρθρο η Βρετανίδα Emma Flint, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων για τον συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς πολλοί θεωρούν ότι δεν είναι καν υπαρκτός.
Κι όμως, αν κανείς παρακολουθεί στενά ιδιαίτερα την Gen Z, θα διαπιστώσει πως το μοτίβο είναι σύνηθες. Η αβροσεξουαλικότητα ορίζεται σαν μια σεξουαλική ταυτότητα που κυμαίνεται και αλλάζει. Αυτό σημαίνει ότι για ένα διάστημα μπορεί να έλκεσαι σεξουαλικά από άνδρες και ένα άλλο από γυναίκες.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που στις μέρες μας βιώνουν κάτι τέτοιο, όμως ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι υπάρχει πλέον συγκεκριμένος «όρος», ο οποίος κάπως τους αναγνωρίζει και τους απενοχοποιεί.
«Ο αβροσεξουαλικός δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως ομοφυλόφιλο ή πανσεξουαλικό (το άτομο που έλκεται από την προσωπικότητα και όχι από το φύλο), γιατί βιώνει μια ρευστή κατάσταση κατά την οποία μπορεί να έλκεται από διαφορετικό φύλο κάθε φορά ή και από τα δύο ταυτόχρονα», γράφει σε άρθρο η sex expert και ψυχολόγος Anu Goel.
«Η ένταση της έλξης επίσης μπορεί να είναι κυμαινόμενη. Να αλλάζει, δηλαδή, σε βάθος εβδομάδων, μηνών ή ετών. Επιπλέον, ένας αβροσεξουαλικός μπορεί για κάποιο διάστημα να μην έλκεται από τίποτα», συμπληρώνει η ίδια. «Αυτό όμως δεν κάνει το άτομο ασεξουαλικό. Τα αξεσουαλικά άτομα μπορεί να τρέφουν ρομαντικά αισθήματα για κάποιον, όμως δεν γεννώνται μέσα τους σεξουαλικές επιθυμίες».
Με λίγα λόγια, η αβροσεξουαλικότητα δεν δίνει έμφαση στην ερωτική επιθυμία για κάποιο φύλο, αλλά στη ρευστότητα της ερωτικής επιθυμίας εν γένει.
Η σχέση με ένα αβροσεξουαλικό άτομο
Απαντώντας στο ερώτημα αν μπορείς να συνάψεις σχέση με ένα αβροσεξουαλικό άτομο, η Goel είναι θετική, αρκεί να υπάρχει ειλικρίνεια. «Καθώς τα αβροσεξουαλικά άτομα βιώνουν μια αλλαγή στη σεξουαλική τους προτίμηση από καιρό σε καιρό, είναι σημαντικό να το επικοινωνούν αυτό στους συντρόφους τους, προκειμένου να έχουν μια υγιή σχέση», εξηγεί.
Η αμφίδρομη επικοινωνία και ειλικρίνεια, λοιπόν, είναι απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσει να επιβιώσει μια μακροχρόνια σχέση με ένα αβροσεξουαλικό άτομο.
Εξίσου σημαντικό –για να μην έρθει κανείς στη δύσκολη θέση της Βρετανίδας που αναφέραμε– είναι να ανακοινώσει σωστά στους δικούς του ανθρώπους αυτό που νιώθει. «Αυτό πρέπει επίσης να γίνει με ειλικρίνεια. Πες τους πως εδώ και καιρό παρατηρείς τις σεξουαλικές προτιμήσεις σου να αλλάζουν και μαζί να αλλάζουν τα συναισθήματά σου. Και άκου αυτά που έχουν να σου πουν. Οι αγαπημένοι σου μπορεί να μπερδεύονται με τον τρόπο που νιώθεις, μπορεί ακόμα και να δυσκολεύονται να καταλάβουν, να θυμώνουν ή να πουν κάτι που θα σε στενοχωρήσει. Είναι σημαντικό να είσαι προετοιμασμένος/-η».
Όπως λέει η Emma Flint, «ακόμα κι αφού το εξήγησα στους δικούς μου ανθρώπους, υπήρχαν κάποιοι που επέμεναν να διαλέξω “λωρίδα” απλά και μόνο για να μην τους προσβάλλει η σεξουαλική μου ταυτότητα. Εύχομαι ο όρος αβροσεξουαλικός να θεωρείται κάποτε κανονικός όπως κάθε άλλος, και όχι ως “μία τάση”, όπως πολλοί πιστεύουν ότι είναι».