iStock

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΚΡΕΜΑΣΕΙΣ ΚΑΔΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ

Αν σε αγχώνει ή σε μπερδεύει η υπόθεση «κάδρα στους τοίχους», έχουμε τα κατάλληλα tips για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.

Για χρόνια είχα άδειους τους τοίχους στο σπίτι, γιατί δεν μπορούσα να καταλήξω στο τι κάδρα ήθελα να βάλω και πώς ήθελα να το βάλω. Είχαν προηγηθεί πολλές αποτυχημένες απόπειρες (βιαστικές επιλογές ή τρόποι που μετά ήθελαν επαγγελματία να επιδιορθώσει τις ζημιές, εξ ου και έχω αποφασίσει πως δεν μπορώ να καρφώσω ούτε ένα καρφί σωστά) και ήμουν κάπως (δηλαδή πολύ) επιφυλακτική.

Μετά ανακάλυψα τις ταινίες διπλής όψεως και η ζωή έγινε πιο εύκολη. Ως προς το «κρέμασμα». Έμεναν κάτι άλλα θεματάκια που έπρεπε να διαχειριστώ.

Μετά από 2-3 βίντεο στο YouTube με τρόπους να ταιριάξεις διαφορετικές κορνίζες στον ίδιο χώρο και να είναι καλαίσθητο το αποτέλεσμα, έλυσα και αυτό το μυστήριο, με την τοποθέτηση χαρτιών στις διαστάσεις των κορνιζών ώστε να τσεκάρω την επιθυμητή διάταξη.

κάδρα στους τοίχους
Pexels Blue Bird

Εξακολουθώ να έχω ένα θεματάκι, βέβαια, για να λύσω πλήρως το quiz που λέγεται gallery wall: το περιεχόμενο. Τι θέλω να βλέπω –πέραν όσων ήδη υπάρχουν στους τοίχους και ήταν οι προτεραιότητες μου– και πώς θα επιτύχω ένα κάποιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό και άρχισα να ψάχνω πάλι, σχετικές πληροφορίες. Ιδού τι βρήκα, μήπως βοηθήσω και κανέναν άλλον άνθρωπο.

Δεν φταίμε εμείς, αλλά η εξέλιξη του είδους

Μήνυμα χωρίς χρέωση, προς κάθε φίλο/φίλη που δεν μπορεί να αποφασίσει τι θα κρεμάσει στους τοίχους: δεν φταίμε εμείς για αυτά τα άγχη μας. Όπως αποκάλυψε μελέτη, φταίει η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, που μας έκανε να προτιμάμε τα συμμετρικά μοτίβα, στον βαθμό που μπορούν να βελτιώσουν και τη διάθεση μας. Γιατί; Τσεκάρει την ανάγκη μας να υπάρχει μια τάξη στο χώρο μας.

Πού θες να βρίσκεσαι;

Για να αποφασίσεις τι κάδρα θες να βλέπεις στους τοίχους του σπιτιού σου, μπορεί να σε βοηθήσει μια έννοια της ψυχολογίας: η ενσώματη γνώση. Είναι μια προσέγγιση της γνώσης που έχει ρίζες στην κινητική συμπεριφορά. Τονίζει ότι η γνωστική λειτουργία συνήθως περιλαμβάνει δράση με ένα φυσικό σώμα, σε ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχει το σώμα. Έτσι, όταν κοιτάζουμε ένα έργο τέχνης, προβάλλουμε τον εαυτό μας νοητικά στο περιβάλλον που δείχνει, επειδή οι καθρεπτικοί νευρώνες του εγκεφάλου ανταποκρίνονται στην προβολή του έργου τέχνης, όπως θα ανταποκρίνονταν αν ήμασταν πραγματικά στην εικονιζόμενη σκηνή.

κάδρα στους τοίχους
iStock

Έχεις center point;

Ένα από τα βασικά που πρέπει να αποφασίσεις αν είσαι σαν κι εμένα (αναποφάσιστος άνθρωπος) ή αν δεν έχεις ατελείωτες ώρες να αφιερώσεις σε αυτό το θέμα (στο οποίο έχω ξοδέψει πολλή φαιά ουσία, δίχως αποτέλεσμα), είναι να σκεφτείς τι προσπαθείς να επιτύχεις. Υπάρχει κάτι που θες να βάλεις στο κέντρο και όλα όσα τοποθετηθούν παραπλεύρως (ή πάνω-κάτω) να το συμπληρώνουν, ή έχεις «ελεύθερο πρόγραμμα»;

Οι ειδικοί προτείνουν να δίνουμε προτεραιότητα στο πιο ιδιαίτερο πράγμα. Σε μια πιο ελεύθερη τοποθέτηση, βοηθά να μπει το μεγαλύτερο κομμάτι στο κέντρο και να το συνεχίσουμε από εκεί. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο πώς θα συνδυάσουμε οριζόντια και κάθετα κομμάτια.

Αρκεί να ξέρουμε αν θέλουμε να «επισημάνουμε» κάθε πίνακα ή να παρουσιάζουμε τη σύνθεση ως ένα.

κορνίζα
iStock

Ποιο είναι το σωστό ύψος για τα κάδρα;

Άπαξ και πάρεις αυτές τις αποφάσεις, προχωράς με το σωστό ύψος. Oι ειδικοί προτείνουν να κρεμάμε την τέχνη στο ύψος των ματιών. Είναι περίπου στο 1,40 με 1,50 από το σοβατεπί.

Αν υπάρχουν έπιπλα μπροστά στον τοίχο, μετράμε τουλάχιστον 20 εκατοστά από το τέλος της πλάτης του καναπέ ή από ό,τι άλλο θα υπάρχει κάτω από τον πίνακα.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις αποστάσεις μεταξύ των κορνιζών, αν είναι μεγάλες μπορούν να προκαλέσουν ένταση, αφού διαταράσσουν την οπτική ροή. Ένας καλός κανόνας είναι τα 5 εκατοστά για τα μικρότερα κάδρα και από 7 έως 15 για μεγαλύτερα.

Στην ηρεμία του μυαλού και της ψυχής μας βοηθά και η επανάληψη στοιχείων μεταξύ των κορνιζών. Μπορεί να είναι η ίδια χρωματική παλέτα ή ένας συγκεκριμένος τύπος κορνίζας. Έτσι, συνδέονται στο μάτι και στον εγκέφαλο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.