ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ
Ένα πείραμα διαπίστωσε ότι το άγχος όχι μόνο «γράφει» στη μυρωδιά των ανθρώπων, αλλά επίσης γίνεται αντιληπτό από τους σκύλους.
Μήπως ο σκύλος σου έχει ανεξάντλητη ενέργεια, ενώ δεν είναι πια κουτάβι; Δεν κάθεται δευτερόλεπτο ήσυχο; Θέλει διαρκώς κάτι, από σνακ έως παιχνίδια και, τελικά, την προσοχή σου; Μάντεψε τι του συμβαίνει!
Είναι εύκολο: Σκέψου λίγο πόσο ανθρωποκεντρικά όντα είναι. Πόσο δένονται δηλαδή με τον άνθρωπό τους. Μετά πρόσθεσε στην εικόνα τη δύναμη της όσφρησής τους, που είναι τουλάχιστον 1.000 φορές ισχυρότερη από τη δική μας. Σε βοήθησα αρκετά;
Ναι, ο σκύλος σου δεν νιώθει μόνο άγχος, μυρίζει επίσης το δικό σου, αλλά και όσων ανθρώπων περνούν από δίπλα του. Στον αυξανόμενο όγκο των ερευνών που δείχνουν πως οι σκύλοι μας έχουν την ικανότητα να μυρίζουν το άγχος μας προστέθηκε αυτή που δημοσιεύτηκε στο Nature.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να καταλάβουν πώς επηρεάζονται οι τριχωτοί μας σύντροφοι χρησιμοποιώντας ένα τεστ που γίνεται σε ανθρώπους αλλά και σε άλλα ζώα, για τη μέτρηση της συναισθηματικής κατάστασης, της αισιοδοξίας και της απαισιοδοξίας.
Συνέλλεξαν δείγματα ιδρώτα και αναπνοής από ανθρώπους που είχαν βιώσει μια αγχωτική κατάσταση και δείγματα οσμών έπειτα από μια χαλαρή κατάσταση (π.χ. από ανθρώπους που παρακολουθούσαν ένα γαλήνιο βίντεο). Τα άτομα αυτά δεν είχαν σχέση με τα τετράποδα που συμμετείχαν στην έρευνα.
Η λήψη των δειγμάτων έγινε με βαμβακερά πανιά που τοποθετήθηκαν στις μασχάλες των εθελοντών και με εκπνοή τους πάνω σε ένα κομμάτι ύφασμα.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ένα μπολ που περιείχε τροφή (μέσω ξεχωριστής διαδικασίας, οι σκύλοι το είχαν ως αυτό της ανταμοιβής) απέναντι από ένα που δεν είχε τίποτα.
Στη μέση οι ερευνητές έβαλαν άλλο μπολ που αρχικά ήταν άδειο. Οι ερευνητές ήθελαν να παρατηρήσουν ποιοι σκύλοι θα το προσεγγίσουν προκειμένου να δουν αν υπήρχε σε αυτό ανταμοιβή. Κατεγράφησαν ως αυτοί που προσεγγίζουν θετικά μια κατάσταση.
Σε δεύτερο χρόνο, σε ενδιάμεσο μπολ τοποθετήθηκε η μυρωδιά του στρες. Οι σκύλοι δίσταζαν να το πλησιάσουν, κάτι που δεν ίσχυσε όταν τοποθετήθηκε η «χαλαρή» μυρωδιά.
Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν πως υπάρχει κοινή μυρωδιά του άγχους σε όλους τους ανθρώπους (δεδομένου ότι τα τετράποδα δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τα άτομα που έδωσαν τα δείγματα), ως εκ τούτου οι σκύλοι είναι σε θέση να αισθανθούν ό,τι νιώθουν ακόμα και άνθρωποι που δεν γνωρίζουν.
Η μελέτη ολοκληρώθηκε με τη σημείωση ότι η επιστήμη της κατανόησης των συναισθημάτων του σκύλου είναι ακόμα στην απαρχή της και πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξαχθεί ένα πιο οριστικό συμπέρασμα.