iStock

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ 3 ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Διευκολύνουν την καθημερινότητά μας και μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε χρόνο. Ωστόσο, όσο κι αν μας εξυπηρετούν, ορισμένες οικιακές συσκευές μπορεί να βλάψουν την υγεία μας και το περιβάλλον.

Το πλυντήριο ρούχων είναι από τις αγαπημένες μου οικιακές συσκευές. Ειδικά το σύντομο πρόγραμμα, που καθαρίζει τα ρούχα στο άψε-σβήσε, το λατρεύω. Από την άλλη, στεγνωτήριο δεν έχω αλλά μπορώ να φανταστώ τον εθισμό που θα αποκτήσω εάν αποφασίσω να πάρω.

Γιατί αναφέρω αυτές τις συσκευές; Γιατί, όσο κι αν τις αγαπάμε, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι τόσο «αθώες» όσο νομίζαμε. Σαφώς, είναι πολύ δύσκολο να τις βγάλουμε από τη ρουτίνα μας. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν για την υγεία και το περιβάλλον.

Ποιες οικιακές συσκευές μπορεί να μας βλάψουν

– Το πλυντήριο ρούχων

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μπορούν να «κρυφτούν» στο πλυντήριο ρούχων. Το χειρότερο, όμως, είναι αυτό που διαπίστωσε νέα μελέτη, ότι στη συνέχεια αυτά τα βακτήρια μπορεί να μεταδοθούν εκ νέου σε ανθρώπους.

Τη διαπίστωση έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης, στη Γερμανία, σε ένα τοπικό νοσοκομείο παίδων όπου το βακτήριο Klebsiella oxytoca μεταδιδόταν επανειλημμένα σε νεογέννητα. Πηγή μετάδοσης ήταν ένα συμβατικό πλυντήριο ρούχων που χρησιμοποιούνταν στο νοσοκομείο για τον καθαρισμό των ρούχων των μωρών. Το βακτήριο μεταδιδόταν στα βρέφη μέσα από τις κάλτσες και σκούφους που είχαν μπει στο πλυντήριο. Το θετικό ήταν ότι, παρά τη μετάδοση του βακτηρίου, δεν παρουσιάστηκαν επικίνδυνες λοιμώξεις στα βρέφη.

πλυντήριο
iStock

Το συμπέρασμα ήταν ότι τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια είναι ικανά να εξαπλωθούν και μέσω ενός οικιακού πλυντηρίου ρούχων. Στο ερώτημα εάν οι καταναλωτές πρέπει να ανησυχούν για τα βακτήρια που μένουν στο πλυντήριο του σπιτιού τους, η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Όπως εξήγησε στο Healthline ο Δρ Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center για την ασφάλεια της υγείας στο Maryland, «αυτό το βακτήριο είναι ανθεκτικό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί έναν ευαίσθητο ξενιστή. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα –τα οποία μπορούν να κάνουν ακόμα και “αποικίες” σε αυτούς, όπως συμβαίνει με πολλούς εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης– αλλά να μην εμφανιστούν λοιμώξεις».

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες συγκεντρώσεις βακτηρίων δεν είναι αρκετές για να αρρωστήσουν σοβαρά οι άνθρωποι. Ούτως ή άλλως, καλό είναι να εντάξετε στην τακτική συντήρηση του πλυντηρίου σας πλύσεις στους 90 βαθμούς χωρίς φορτίο ρούχων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντιβακτηριδιακό προϊόν ή και ένα φλιτζάνι ξίδι.

– Το στεγνωτήριο ρούχων

Σας είναι πραγματικά απαραίτητο το στεγνωτήριο ρούχων; Αν όχι, ίσως θα ήταν καλύτερα να το αποφύγετε, αφού έρευνα διαπίστωσε ότι τα στεγνωτήρια απελευθερώνουν μικροΐνες στον αέρα σε επίπεδο συγκρίσιμο με την ποσότητα μικροϊνών που απελευθερώνεται στην αποχέτευση κατά το πλύσιμο του ίδιου φορτίου στο πλυντήριο.

πλυντήριο
iStock

Σε μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο City του Χoνγκ Κoνγκ, η ερευνητική ομάδα επαλήθευσε την υπόθεση ότι τα οικιακά στεγνωτήρια ρούχων απελευθερώνουν μεγάλη ποσότητα πλαστικών μικροϊνών, αποτελώντας μία από τις κύριες πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας από μικροΐνες.

Η απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας μικροϊνών από συνθετικά υφάσματα σε στεγνωτήρια ρούχων στην ατμόσφαιρα είναι ανησυχητική. Όπως λένε οι ειδικοί, τα άγρια ζώα προσλαμβάνουν αυτές τις μικροΐνες καθώς επιπλέουν στον αέρα, μένουν στη γη και στα ποτάμια. Τελικά, καταλήγουν στο πιάτο μας καθώς εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Σε χώρες με ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, αν υπάρχει δυνατότητα απλώματος των ρούχων στον ήλιο, αξιοποιούνται οι φυσικές ιδιότητες του ήλιου χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον.

– Ο φούρνος μικροκυμάτων

Το ξέρατε ότι η συλλογική χρήση φούρνου μικροκυμάτων μπορεί να βλάψει το περιβάλλον τόσο, όσο εκατομμύρια αυτοκίνητα; Ερευνητές εξέτασαν τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των φούρνων μικροκυμάτων από την κατασκευή τους μέχρι την απόρριψη από τον καταναλωτή. Προσδιόρισαν ότι οι συσκευές εκπέμπουν 7,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου την ίδια ποσότητα με 6,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

φούρνος μικροκυμάτων
iStock

Εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να χάσουν τη διατροφική τους αξία εάν μαγειρευτούν στον φούρνο μικροκυμάτων. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα λαχανικά χάνουν μέρος της θρεπτικής τους αξίας στον φούρνο μικροκυμάτων. Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι ο φούρνος μικροκυμάτων αφαιρεί το 97% των φλαβονοειδών (φυτικών ενώσεων με αντιφλεγμονώδη οφέλη) στο μπρόκολο.

Ένας άλλος κίνδυνος του φούρνου μικροκυμάτων είναι όταν βάζουμε τα τρόφιμα σε πλαστικά τάπερ ή άλλου είδους περιτυλίγματα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος κατάποσης φθαλικών ενώσεων, δηλαδή χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στις πλαστικές συσκευασίες. Όταν εκτίθενται στη θερμότητα, αυτά τα πλαστικά πρόσθετα μπορεί να διασπαστούν και να εισχωρήσουν στα τρόφιμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.