Ένας εργαζόμενος καθαρίζει το νερό σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις στο Χονγκ Κονγκ, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023. AP Photo Louise Delmotte

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ

Νέα έρευνα έδειξε ότι η συχνότητα πλημμυρών που μέχρι σήμερα συνέβαιναν κάθε 100 χρόνια θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση. Μάλιστα, από το 2050 μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους φαινόμενα κατά μέσο όρο κάθε 9 έως 15 χρόνια.

Όλοι θυμόμαστε το βίντεο με τον πλημμυρισμένο συρμό του μετρό της Μαδρίτης καθώς και τις εικόνες από το Χονγκ Κονγκ στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Οι περιοχές αυτές είναι μόνο μερικές από όσες επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και την καταστροφική κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου. Φυσικά, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, με τις πρόσφατες εικόνες από τον Θεσσαλικό κάμπο να θυμίζουν βιβλική καταστροφή.

Στο ερώτημα αν είναι πιθανό να ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με ανάλογου μεγέθους καιρικά φαινόμενα, οι ερευνητές απαντούν μάλλον καταφατικά, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτά μπορεί να συμβαίνουν πιο συχνά απ' ό,τι ίσως περιμέναμε.

Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται με τα χρόνια. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Earth’s Future, διαπίστωσε ότι οι ακραίες πλημμύρες που θα έπρεπε να συμβαίνουν μία φορά ανά αιώνα θα μπορούσαν να καθιερωθούν ως ένα ετήσιο γεγονός λόγω της κλιματικής αλλαγής.

πλημμύρες
Εικόνα από τον Παλαμά Καρδίτσας μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις τον Σεπτέμβριο του 2023. AP Photo Vaggelis Kousioras
Εικόνα από τον Παλαμά Καρδίτσας μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις τον Σεπτέμβριο του 2023.

Αυξάνονται οι πλημμύρες τα επόμενα χρόνια

Μια προσεκτικότερη ματιά στη μελέτη μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τα ευρήματά της. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι πλημμύρες που μέχρι τώρα συνέβαιναν κάθε 100 χρόνια, μπορεί να συμβαίνουν σε πολλές παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του 2100. Ειδικότερα, η πρόβλεψη αναφέρει ότι πλημμύρες που μέχρι σήμερα συνέβαιναν ανά 100 έτη θα μπορούσαν ήδη από το 2050 να πλήττουν περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε 9 έως 15 χρόνια κατά μέσο όρο.

Ένοχος για όλα αυτά δεν είναι άλλος από την κλιματική αλλαγή, εξαιτίας της οποίας δεν θα μπορούν να προβλέπονται με ακρίβεια οι μελλοντικές τάσεις των πλημμυρών με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις παράκτιες περιοχές, φέρνοντας το νερό πιο κοντά στις ακτές και αυξάνοντας την πιθανότητα να επηρεαστούν οι κοινότητες από τις καταιγίδες, τις παλίρροιες και τα κύματα.

πλημμύρες
Άνθρωποι προφυλάσσονται από την έντονη βροχόπτωση στην Παμπλόνα στη βόρεια Ισπανία, την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023. AP Photo Alvaro Barrientos
Άνθρωποι προφυλάσσονται από την έντονη βροχόπτωση στην Παμπλόνα στη βόρεια Ισπανία, την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023.

Έμφαση στην πρόληψη

Οι ρεαλιστικές προβλέψεις των μελλοντικών συνθηκών στις παράκτιες περιοχές βοηθούν στη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως τονίζει ο Hamed Moftakhari, πολιτικός μηχανικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα. «Γνωρίζουμε ότι η μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, το ερώτημα είναι: πώς θα την αντιμετωπίσουμε;» εξηγεί ο ειδικός.

Ενώ ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος πιστεύοντας ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα βοηθήσουν στην πρόληψη τέτοιων φαινομένων, θα τολμούσαμε να πούμε ότι στην Ελλάδα τα παραπάνω ευρήματα δεν προκαλούν παρά μόνο επιπρόσθετη ανησυχία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.