iStock

ΟΙ ΦΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ GEN Z ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ (ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ)

Κάθε γενιά έχει τη δική της «διάλεκτο». Οι λέξεις και οι εκφράσεις αλλάζουν νόημα για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του τι θεωρείται cool και τι cringe (τι σημαίνει cringe, παρακάτω). Εάν θέλετε να καταλαβαίνετε τι λέει μεταξύ της η νέα γενιά (παιδιά από 7 ετών και πάνω), ή πώς θα τους μιλήσετε στη γλώσσα τους, χωρίς να σας θεωρήσουν αρχαίους, συνεχίστε το διάβασμα.

Αρχικά, θέλω να σας πω λίγα πράγματα που έχω καταλάβει ζώντας στο ίδιο σπίτι με έναν πολύ χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της νέας γενιάς. Τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν σε έναν κόσμο όπου τα φύλα θεωρούνται όντως «ταμπέλα», κι αισθάνονται την ελευθερία να κινούνται ανάμεσα στη θηλυκή και την αρσενική τους φύση με άνεση.

Είναι οκ για ένα αγόρι να φοράει ρουζ για να είναι ωραίο, ή βερνίκι νυχιών για να μοιάζει με χαρακτήρα anime. Ένα κορίτσι μπορεί να συστήνεται σαν αγόρι και να εκδηλώνει με ασφάλεια την επιθυμία να του απευθύνονται ως «ο», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιβάλλει κάποια αντωνυμία υπέρ άλλης, ή να ρίχνει όλα τα μαλλιά του στο πρόσωπο, χωρίς οι φίλοι του να περιμένουν να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά του – και παράλληλα, να είναι ερωτευμένο με αγόρι.

Τα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς

Σκεφτείτε το λίγο: Είναι σα να έχουμε γύρω μας πολλούς μικρούς David Bowie, σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας – και όχι αποκλειστικά σεξουαλικής. Αυτή είναι μία κατάκτηση της προηγούμενης γενιάς, τους καρπούς της οποίας απολαμβάνει η Gen Z, σαν ένα καλογυρισμένο επεισόδιο του Sex Education.

Παράλληλα, τα παιδιά αυτά έχουν πάει τις προσφωνήσεις τύπου bro σε άλλο επίπεδο συγγένειας, μιας και μεταξύ τους γίνεται μία ανάθεση ρόλων, πολύ κοντά σε αυτούς της πυρηνικής οικογένειας. Ο γιος μου για παράδειγμα έχει «μπαμπά» (αληθινό παιδί, έναν χρόνο μεγαλύτερο από εκείνον, το υποκοριστικό του είναι «μαλλιάς» κι αποτελεί, με κάποιον τρόπο, το πρότυπό του). Επίσης έχει μία «μαμά» συνομήλική του, αλλά και μία «γιαγιά» δώδεκα ετών.

νέα γενιά
Pexels Matheus Bertelli

Το λεξικό της gen Z

«Είμαι για λίγο AFK, IDK», λέει ο γιος μου καθώς κλείνει το τηλέφωνο για να έρθει στο τραπέζι να φάμε. Τον κοιτάζω με βλέμμα απλανές. Τι έγινε μόλις τώρα; Με έβρισε στον κολλητό του; Του μίλησε σε κάποια μυστική γλώσσα για να μην τον καταλάβω; Τίποτα από τα δύο, απλά ο δεκάχρονος Τζίμης είναι παιδί της γενιάς του, και κάθε μέρα το λεξιλόγιό του πλουτίζει, όχι μόνο με τις λέξεις που μαθαίνει στα βιβλία, αλλά και με αυτές που ξεσηκώνει στην πλατεία, στο tiktok, (και όχι στο youtube – ο λόγος παρακάτω). Τι σημαίνουν όλα αυτά τα ακρωνύμια, τι είναι cool και τι είναι cringe στο σύστημα αξιών τους, και γιατί όταν χρησιμοποιούμε το viber μάς κοιτάζουν με μισό μάτι;

Οδηγός κατανόησης της νέας γενιάς

Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός, όπως τον συνέταξα με τη βοήθεια του ίδιου του γιου μου:

AFK: Αway From Keyboard, το λέμε όταν φεύγουμε από την οθόνη ή τη συσκευή μας για λίγη ώρα, ή όταν γενικά είμαστε μη συνδεδεμένοι, απόντες, μη διαθέσιμοι. Παράδειγμα «είμαι για λίγο έι-εφ-κέι, πάω να φάω».

IRL: In Real Life, στην πραγματικότητα. Σε μία εποχή που πολλές φιλίες ξεκινούν και συνεχίζονται online, έχει γίνει υποχρεωτική η διάκριση των physical φίλων, όσων γνωρίζεις IRL, δηλαδή με σάρκα και οστά.

IYKYK: If You Know, You Know. Περιγράφει αυτά που καταλαβαίνουν μόνο οι μυημένοι.
Τα ακρωνύμια ILYSM (I love you so much) και WDYM (what do you mean) είναι ήδη παλιά – σύμφωνα με τον γιο μου δεν έχουν θέση σε αυτόν εδώ τον οδηγό, μιας και «τα λένε ακόμα και οι μπούμερς…».

Cringe: Αρκετά γνωστό, πλέον τείνει να γίνει παλιά λέξη. Περιγράφει ό,τι μας δημιουργεί ετεροντροπή. Όταν του ζήτησα ένα καλό παράδειγμα, μου απάντησε «Εσύ, σχεδόν συνέχεια».

Glow up: Το να έχεις «φτιάξει», να είσαι πιο ωραίος από την προηγούμενη φορά που σε είδε κάποιος, να έχεις ομορφύνει. Υπάρχει και το glow down, για αντίστροφες περιπτώσεις. Παράδειγμα: «Δεν μου αρέσει πια η Εύα, δεν το περίμενα τέτοιο γκλόου ντάουν».

Boujee (προφέρεται «μπούζι»): Κυριλέ και fancy, εντυπωσιακό.

Cap: Ψέμμα, κάτι που δεν ισχύει, είναι fake news όπως θα λέγαμε και εμείς «οι μεγάλοι».

Finna: Θα. Παράδειγμα, «φάινα go», δηλαδή «θα πάω».

Simp: Ο «καψούρης», κάποιος που έχει ψύχωση και κάνει τα πάντα για να τραβήξει την προσοχή του ατόμου που τον ενδιαφέρει, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Snack: Κάποιος που θεωρείται θελκτικός, το «ωραίο κομμάτι».

L: Από τη λέξη «loose», χρησιμοποιείται και σαν επιθετικός προσδιορισμός. Παράδειγμα: «Είσαι πολύ έλ».

Spam: Από το γνωστό spam mail έχει εξελιχθεί σε σκέτο spam, για να περιγράψει ως ρήμα την κατάσταση κατά την οποία κάποιος σε ενοχλεί και δεν σε αφήνει σε ησυχία. Παράδειγμα: «Η αδελφή μου με σπαμάρει όλο το απόγευμα».

νέα γενιά
iStock

Drip: Λέξη που χρησιμοποιούν οι κάγκουρες (εξήγηση παρακάτω) και σημαίνει το να φοράς ακριβά ρούχα με εμφανή brands για να κάνεις εντύπωση.

Flex: Όταν κάνεις επίδειξη, χρησιμοποιείται σαν ρήμα (φλεξάρω, -εις, -ει).

Sheesh: Επιφώνημα θαυμασμού, ήδη ξεπερασμένο, «Όποιος το λέει σήμερα δεν είναι κουλ».

Rent-free: Περιγράφει την ψύχωση, την κατάσταση κατά την οποία σκέφτεσαι κάποιον συνέχεια, παράδειγμα «Η Εύα ζει ρεντ φρι στο μυαλό μου».

Bet: Επιβεβαίωση, έγκριση. Το «ναι», με μεγαλύτερη έμφαση.

Vibe check: Όταν κάποιος περάσει το vibe check, έχει την έγκριση της ομήγυρης, καθώς θεωρείται ότι έχει καλό mood.

Main character: Το να πιστεύεις ότι όλα συμβαίνουν σε εσένα, για σένα, σα να είσαι ο πρωταγωνιστής σε ταινία.

Bussin' (μπάσιν): Πεντανόστιμο.

Sus (σας): Ύποπτος, κάποιος που δεν εμπιστεύεσαι, βγαίνει από τη λέξη suspicious.

Smol: Κάτι ή κάποιος μικρός αλλά αξιολάτρευτος. Παραφθορά του small, στο πιο χαριτωμένο του.

Extra: Περιγράφει κάποιον που τολμά να πάει τα πράγματα στο επόμενο επίπεδο προκειμένου να είναι εντυπωσιακός.

Say less: Μη λες πολλά, δε χρειάζεται να πεις άλλα, είμαι μέσα. Έχει αντικαταστήσει το “say no more”.

Slay: Εντυπωσιακό, ωραίο, που «σκίζει», «σφάζει».

Era: Κυριολεκτικά σημαίνει περίοδο, φάση, εποχή, και χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό που λέγαμε παλιά «Περνάει τη φάση πανκ/neoromantic/grunge κλπ». Χρησιμοποιείται πολύ από τη φυλή pick me (εξήγηση παρακάτω).

Touch grass: Χρησιμοποιείται όταν κάποιος έχει περάσει πολύ καιρό μπροστά σε οθόνη/μέσα στο σπίτι κι έχει καεί, για να τον προτρέψει να βγει έξω και να «πιάσει λίγο χώμα».

Yeet: Η κίνηση του να πετάξεις κάτι.

Clout: Οτιδήποτε κάνεις για να τραβήξεις περισσότερη προσοχή. Παράδειγμα «Η Εύα έβαλε ψεύτικο σκουλαρίκι, μόνο και μόνο για το κλάουτ».

Όχι το τάδε/δείνα κλπ.: Έκφραση που χρησιμοποιείται για να δώσει έμφαση σε μία δήλωση, αφού στην πραγματικότητα σημαίνει «Ναι, όντως το τάδε/δείνα». Παράδειγμα, λες «Ρε, κοίτα, όχι η οικογένειά μου» καθώς δείχνεις μία φωτογραφία της οικογένειάς σου. Το καταλάβατε; Εγώ όχι…

«Εγώ»: Όταν ταυτίζεσαι απόλυτα με κάποια άποψη, στιλ, περιγραφή. Χρησιμοποιείται συχνά και ως «Όχι εγώ» για μεγαλύτερη έμφαση.

Οι νέες φυλές της νέας γενιάς

Όταν μεγάλωνα τη δεκαετία του ενενήντα, υπήρχαν οι σκινάδες, οι φλώροι, οι ροκάδες, και λίγο αργότερα το Grunge, οι Brit-popάδες κ.ο.κ. Αργότερα, κάπου εκεί στους emo, έχασα την μπάλα, για να την ξαναπιάσω σήμερα και να μάθω –και να σας μεταφέρω– τις εξής φυλές, όπως διαμορφώνονται:

  • Οι Y2K είναι τα παιδιά που ντύνονται στο grunge στιλ των 2000’s.
  • Οι cutegore είναι αυτό που εμείς λέγαμε γκοθ, αλλά με ένα χαριτωμένο, αιματηρό twist.
  • Τα e-boy/girl είναι τα νέα emo, συν το face piercing και τα βαμμένα μαλλιά, συνήθως φαν των anime.
  • Roadman είναι το αγόρι που κυκλοφορεί με φόρμες και full face μάσκα, και νομίζει ότι είναι μάγκας.
  • Κάγκουρας είναι εκείνος που φορά μάρκες και τσεκάρει διαρκώς την ξυρισμένη από μπαρμπέρη χωρίστρα του, αυτός που παλιά λέγαμε trendy, trendουλας.
  • Cottagecore είναι τα παιδιά που εξιδανικεύουν τη ζωή στη φύση, αγοράζουν με μανία κρυστάλλους, φοράνε φαρδιά καρό πουκάμισα και πιστεύουν στις νεράιδες.
  • Chav, μία εκδοχή του κάγκουρα αλλά με κακή συμπεριφορά και συνήθως κακό γούστο.
  • Pick me: Συνήθως περιγράφει κορίτσια που θέλουν να διαφέρουν και να ξεχωρίζουν, ντίβες.

Χρήσιμες πληροφορίες για να είστε on board με τη νέα γενιά

Εάν θέλετε να δείξετε ότι είστε μέσα στα πράγματα, και δεν αντέχετε να ακούσετε ξανά την έκφραση «οκέι μπούμερ» σε κάθε παλιοκαιρισμένη ιδέα που προτείνετε, εδώ είναι μερικά sos:

  • Αγαπημένο app, το snapchat. Όταν λένε ότι στέλνουν μήνυμα, συνήθως εννοούν μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής. Το προτιμούν γιατί έχει ωραία themes, αλλά και για λόγους ασφαλείας, μιας και μπορείς να το δεις εάν κάποιος κάνει screenshot ή screen record τη συνομιλία σας, κι επίσης τα μηνύματα που γράφεις και λαμβάνεις εξαφανίζονται μετά από 24 ώρες. Τέλος είναι σούπερ χρήσιμο μιας και μπορείς μέσω της εφαρμογής να εντοπίσεις που βρίσκονται οι φίλοι σου, με το snap map. Μην ανησυχείτε, δεν μπορεί να παρακολουθήσει την τοποθεσία του παιδιού ο οποιοσδήποτε, αφού αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά από αποδοχή ειδικού αιτήματος.
  • Μην τους ρωτήσετε αν έχουν viber, αφού θεωρείται από εκείνα ως αγαπημένη εφαρμογή των γιαγιάδων που στέλνουν εκκλησιαστικά memes, κάτι που θα σας κατατάξει αυτόματα στην ίδια κατηγορία.
  • Αγαπημένο παιχνίδι το ROBLOX, επειδή έχει games για διάφορα επίπεδα και ηλικίες, ενώ κι εδώ μπορείς να συναντιέσαι με τους φίλους σου.
  • Αγαπημένη εφαρμογή για βιντεάκια, το tiktok φυσικά. Όλα τα υπόλοιπα θεωρούνται, λόγω περιεχομένου κυρίως, cringy (δες παραπάνω).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.