iStock

ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΕΙΣ ΝΕΡΟ;

Το γεμίζεις νερό ξανά και ξανά, το κουβαλάς μαζί σου παντού και το παρατάς όπου να ’ναι. Πόσες φορές τον μήνα, όμως, πλένεις το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι σου;

Πάρα πολλοί από εμάς έχουμε στην τσάντα ή στο γραφείο μας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι για νερό. Χάρη σε αυτό κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο και φυσικά περιορίζουμε τα πλαστικά απόβλητα.

Πόσο επιμελείς είμαστε, ωστόσο, με την καθαριότητά του; Μελέτες αποκαλύπτουν ότι εκατομμύρια βακτήρια βρίσκονται στο εσωτερικό ενός μπουκαλιού, μιας και το υγρό και σκοτεινό του περιβάλλον αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό τους.

Αποικίες μικροβίων

Αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας, σε συνεργασία με εταιρεία φίλτρων νερού, έδειξαν στα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια που εξετάστηκαν δύο βασικούς τύπους βακτηρίων:

  • Gram αρνητικά βακτήρια, που μας ανηχυχούν λόγω της αυξανόμενης αντοχής που παρουσιάζουν στα αντιβιοτικά,
  • βακίλους, που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Αναλυτικότερα, το μέσο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι βρέθηκε να περιέχει 20,8 εκατ. Μονάδες Σχηματισμού Αποικιών (το αποτέλεσμα της εκτίμησης των μικροβιακών πληθυσμών εκφράζεται σε Colony Forming Units - CFU) / γρ. ή ml δείγματος. Προκειμένου να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, η δημοσίευση αναφέρει ότι μια βρύση νεροχύτη είχε περίπου 30 εκατ. CFU. Επιπλέον, ο ερευνητές συνέκριναν το βακτηριακό φορτίο των μπουκαλιών αυτών με άλλα οικιακά αντικείμενα. Τι βρήκαν; Ότι τα μπουκάλια περιείχαν περισσότερα μικρόβια από ένα κάθισμα τουαλέτας, τα μπολ για τα κατοικίδια και τον νεροχύτη.

επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι
WaterFilterGuru.com

Όσον αφορά τα είδη των επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών νερού, μελέτη του 2019 εξέτασε τέσσερις διαφορετικούς τύπους (slide top, squeeze top, με καλαμάκι, βιδωτά) και διαπίστωσε ότι τα μπουκάλια με squeeze-top είχαν τα περισσότερα μικρόβια, με 99% επιβλαβή βακτήρια, ενώ δεύτερα ήρθαν τα βιδωτά μπουκάλια με 98% επιβλαβή βακτήρια. Όσα είχαν καλαμάκι ήταν οι λιγότερο βρώμικα με 8% βακτήρια.

επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι
treadmillreviews.net

Πόσο κινδυνεύεις αν πιεις

«Το να πιεις λίγο νερό από ένα μουχλιασμένο μπουκάλι μπορεί να είναι αηδιαστικό, αλλά πιθανότατα δεν θα προκαλέσει μεγάλο κακό. Αρκεί να μην πίνεις συνέχεια και να το καθαρίσεις αμέσως. Τα περισσότερα είδη μούχλας είναι αρκετά ακίνδυνα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ικανό να απαλλαγεί από αυτά τα παθογόνα», λέει στους New York Times η Wanda Phipatanakul, ανοσολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης . Ωστόσο, εξηγεί ότι μερικοί άνθρωποι, π.χ. εκείνοι με αλλεργίες, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στην έκθεση σε μούχλα, επομένως έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους και ρινική συμφόρηση.

Πόσο συχνά να πλένεις το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι

Η πρώτη έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ισχυρίστηκε ότι πλένει τα μπουκάλια της καθημερινά, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό παραδέχτηκε ότι το έκανε λιγότερο συχνά. Το 13% παραδέχτηκε ότι τα καθαρίζει μερικές φορές τον μήνα.

Πάντως, αν το μπουκάλι σου έχει πιάσει γλίτσα ή μυρίζει άσχημα, τότε πρέπει να το πλύνεις αμέσως. Ιδανικά πρέπει να πλένεις το μπουκάλι σου κάθε μέρα (ιδίως αν είσαι άρρωστος ή το παρατάς εδώ κι εκεί) και μια φορά την εβδομάδα το καθάρισμα να γίνεται με σχολαστικότητα.

επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι
iStock

Πώς να καθαρίζεις το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι

Αν το μπουκάλι μπορεί να μπει σε πλυντήριο πιάτων, τότε το πλένεις σε έναν κύκλο με αρκετά ζεστό νερό. Αν προτιμάς το πλύσιμο στο χέρι, καλό είναι να προμηθευτείς μια ειδική βούρτσα για μπουκάλια (και βουρτσάκι για καλαμάκια).

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, το σαπούνι και το νερό καθαρίζουν μια χαρά τα δοχεία. Αν θες κάτι πιο δυνατό, η Phipatanakul συμβουλεύει να βάλεις το μπουκάλι για 30 λεπτά μέσα σε μια λεκάνη με ίσα μέρη νερού και λευκού ξυδιού. Επίσης, η ανάμειξη ξυδιού και μαγειρικής σόδας μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση μούχλας.

Μην ξεχάσεις, τέλος, να αφαιρέσεις όλα τα αποσπώμενα μέρη του μπουκαλιού, να τα πλύνεις χωριστά και να τα αφήσεις να στεγνώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσεις ξανά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.