ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ MIND READING «ΔΙΑΒΑΖΕΙ» ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
Άνθρωποι που δεν μπορούν να μιλήσουν ή να πληκτρολογήσουν ίσως κάποια στιγμή μπορέσουν να επικοινωνήσουν ξανά με άλλους χάρη σε ανακάλυψη που βασίζεται στο mind reading.
Αν κάνεις μια αναζήτηση με τον όρο mind reading, θα εμφανιστούν διάφορα αποτελέσματα που αφορούν το μεταφυσικό. Υπάρχει όμως και η επιστημονική διάσταση του θέματος: νευροεπιστήμονες έχουν αναπτύξει τεχνικές ανάγνωσης μυαλού που βασίζονται στην εμφύτευση ηλεκτροδίων βαθιά στον εγκέφαλο των ανθρώπων.
Πλέον, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύτηκε στο bioRxiv (βάση δεδομένων όπου δημοσιεύονται μελέτες οι οποίες δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί και εγκριθεί από ομότιμους ειδικούς), υπάρχει τρόπος να «αποκωδικοποιούνται» οι σκέψεις ανθρώπων χωρίς να αγγίξει κάποιος το κεφάλι τους.
Ο μη επεμβατικός τρόπος σάρωσης εγκεφάλου ονομάζεται λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (functional magnetic resonance imaging - fMRI). Απεικονίζει την αιμοδυναμική αντίδραση, που σχετίζεται με τη νευρωνική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από το ακόλουθο βίντεο.
Η απεικόνιση αυτή παρακολουθεί τη ροή οξυγονωμένου αίματος μέσω του εγκεφάλου (είναι γενικά εντυπωσιακό να δει κανείς το ταξίδι του οξυγόνου στο σώμα μας). Επειδή τα ενεργά εγκεφαλικά κύτταρα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και οξυγόνο, αυτές οι πληροφορίες παρέχουν έμμεση μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.
Από τη φύση της, αυτή η μέθοδος σάρωσης δεν μπορεί να καταγράψει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο, καθώς τα ηλεκτρικά σήματα που απελευθερώνονται από τα εγκεφαλικά κύτταρα κινούνται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι κινείται το αίμα στον εγκέφαλο.
Εντούτοις, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το ατελές μέτρο μεσολάβησης για να αποκωδικοποιήσουν το σημασιολογικό νόημα των σκέψεων των ανθρώπων. Δεν μπορούν να βγάλουν μεταφράσεις λέξη προς λέξη.
Όπως δήλωσε στο Scientist ο επικεφαλής συγγραφέας Alexander Huth, νευροεπιστήμονας στο University of Texas at Austin, «αν ρωτούσατε γνωστικό νευροεπιστήμονα εάν είναι εφικτή η εξ αποστάσεως αποκωδικοποίηση πριν από 20 χρόνια, θα γελούσε μαζί σας».
Η μεθοδολογία που στοχεύει στο mind reading
Η ομάδα των ερευνητών σάρωσε τους εγκεφάλους μιας γυναίκας και δύο ανδρών, ηλικίας 20 και 30 ετών. Κάθε συμμετέχων άκουσε 16 ώρες διαφορετικών podcasts και ραδιοφωνικών εκπομπών, σε πολλές συνεδρίες στον σαρωτή.
Ακολούθως, οι μελετητές τροφοδότησαν αυτές τις σαρώσεις σε έναν αλγόριθμο υπολογιστή που ονόμασαν «αποκωδικοποιητή». Αυτός συνέκρινε τα μοτίβα στον ήχο με τα μοτίβα στην καταγεγραμμένη εγκεφαλική δραστηριότητα.
Εν συνεχεία, ο αλγόριθμος «τραβούσε» μια εγγραφή fMRI, ώστε να δημιουργήσει μια ιστορία με βάση το περιεχόμενό της. Αυτή ταίριαζε «αρκετά καλά» με την αρχική πλοκή του podcast.
Με πιο απλά λόγια, ο «αποκωδικοποιητής» μπορούσε να συμπεράνει ποια ιστορία είχε ακούσει κάθε συμμετέχων, με βάση τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του.
Στην απόπειρα του mind reading έγιναν και λάθη. Μεταξύ αυτών ήταν η αλλαγή των αντωνυμιών των χαρακτήρων και η χρήση του πρώτου και του τρίτου προσώπου. Όπως επισημαίνει ο Dr. Huth: «Ο αλγόριθμος ξέρει τι συμβαίνει με μεγάλη ακρίβεια, αλλά όχι ποιος κάνει ό,τι συμβαίνει».
Σε πρόσθετες δοκιμές, ο αλγόριθμος εξήγησε με αρκετή ακρίβεια την πλοκή μιας βουβής ταινίας που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες στον σαρωτή. Μπόρεσε να διηγηθεί εκ νέου την ιστορία που οι συμμετέχοντες φαντάζονταν πως «έλεγαν» μέσα στο κεφάλι τους.
Μακροπρόθεσμα, η ερευνητική ομάδα στοχεύει να αναπτύξει αυτήν την τεχνολογία mind reading ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διεπαφές εγκεφάλου και υπολογιστή που έχουν σχεδιαστεί για άτομα τα οποία δεν μπορούν να μιλήσουν ή να πληκτρολογήσουν.
Ίσως τελικά το mind reading να μην είναι πλέον επιστημονική φαντασία. Αυτό άλλωστε υποστηρίζεικαι η θεωρία της εν-νόησης, σε άλλο βέβαια επίπεδο.