ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΕΙ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ
Αν θες να δεις τι σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη και πώς λειτουργεί μια κοινωνική κουζίνα, πέρνα μια βόλτα το Σάββατο το μεσημέρι από τον Βύρωνα.
Έχω μια αδυναμία στον Βύρωνα. Είναι από τις περιοχές της Αττικής που δεν έχουν χάσει ακόμα τον χαρακτήρα τους και έχουν στο DNA τους την αλληλεγγύη και την αποδοχή. Ο Βύρωνας είναι, άλλωστε, ο πρώτος αστικός προσφυγικός συνοικισμός της χώρας, που φιλοξένησε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ένα κομμάτι της μνήμης αυτής συνεχίζει να ζει και αποτυπώνεται σε στιγμές της καθημερινότητας μέσα από δράσεις που σκοπό έχουν να στηρίξουν τον συνάνθρωπο.
Κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση η Κοινωνική Κουζίνα Βύρωνα «Οδυσσέας». Μια ομάδα ανθρώπων που κάθε Σάββατο μαγειρεύουν για όποιον έχει ανάγκη στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου, απέναντι από το Δημαρχείο, στέλνοντας παράλληλα φαγητό όπου χρειαστεί: από τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία μέχρι τους πλημμυροπαθείς στην Θεσσαλία. Αν περάσεις από εκεί το Σάββατο θα τους δεις, θα τους ακούσεις, θα μυρίσεις τις πένες που ετοιμάζουν εν μέσω μουσικής, θα μοιραστείς κουβέντες και θα διεκδικήσεις μαζί τους πολλά από αυτά που σταδιακά στερούμαστε.
Μια κοινωνική κουζίνα γεννημένη στον Βύρωνα
Η κίνηση πήρε το όνομά της από τον Ανδρέα - Οδυσσέα Τσιαμπόκαλο, ιδρυτικό μέλος του ιστορικού hip hop συγκροτήματος Razastarr, που βρέθηκε νεκρός στο 30ο χλμ. της επαρχιακής οδού Θηβών-Θίσβης, αφού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και εγκαταλείφθηκε.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα itsestella, ένα από τα μέλη της ομάδας εξηγεί ότι η απόφαση για να ξεκινήσει η Κουζίνα ήταν ξαφνική. «Το αποφάσισα πάνω στην τρέλα. Πήρα ένα καζάνι και μαζί με τη βοήθεια των ανθρώπων της γειτονιάς, αλλά και της τοπικής ομάδα Δόξα Βύρωνος, κάναμε το βήμα, να μαγειρεύουμε κάθε Σάββατο μπροστά από το δημαρχείο. Στο πρώτο μας μαγείρεμα ήμασταν 10 άτομα, στο δεύτερο διπλασιαστήκαμε».
Η δύναμη της αλληλεγγύης
«Η γειτονιά μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Είμαστε πλέον κομμάτι της σαββατιάτικης βόλτας τους. Περνάνε και μας αφήνουν από μια σακούλα τρόφιμα με ό,τι μπορεί ο καθένας και η καθεμία», συνεχίζει.
Με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ να έχουν φτάσει πια στα ύψη και με πολλούς από εμάς να χρειάζεται να κάνουν αλχημείες για να βγάλουν τον μήνα, κάθε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη. Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί να προσφέρει τρόφιμα (σχετικές πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα της ομάδας) ή να αφιερώσει μέρος του χρόνου του και να μαγειρέψει ένα Σάββατο μαζί τους.
Φιλανθρωπία ή αλληλεγγύη;
«Η φιλανθρωπία είναι μια από τις πιο τοξικές έννοιες που υπάρχουν», έχει γράψει στο OW η Νάνσυ Παπαθανασίου, κλινική ψυχολόγος. «Υπονοεί μια επιλογή ηθικά ανώτερη, για την οποία κανείς πρέπει να επιβραβεύεται. Ότι αυτός που τη δέχεται θα πρέπει να χρωστάει χάρη. Η φιλανθρωπία δεν αναγνωρίζει δικαιώματα, δεν έχει υποχρεώσεις παρά για το απολύτως ελάχιστο».
Η φιλανθρωπία είναι αναπαραγωγή μιας άνισης σχέσης. Από την άλλη, «η αλληλεγγύη σέβεται τον άλλον» είχε επαναλάβει πολλάκις χρόνια πριν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο. Η Κοινωνική Κουζίνα Βύρωνα «Οδυσσέας» δείχνει στην πράξη τη διαφορά.