ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
Θες να γεμίζεις ξανά και ξανά το θερμός σου με φρέσκο νερό και μάλιστα δωρεάν; Μια εφαρμογή σου δείχνει τις δημόσιες βρύσες που βρίσκονται κοντά σου.
Πώς θα σου φαινόταν αν δεν χρειαζόταν πια να αγοράζεις μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό κάθε φορά που βρίσκεσαι έξω; Αν μπορούσες εύκολα και δωρεάν να γεμίζεις ξανά και ξανά το δικό σου θερμός; Κι όμως, υπάρχει τρόπος να το πετύχεις και βρίσκεται στα δάχτυλα του χεριού σου. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η λύση βρίσκεται στο κινητό σου, σε ένα web app φτιαγμένο από εθελοντές του ελληνικού γραφείου της Greenpeace στο πλαίσιο του προγράμματος «Ραντεβού στις βρύσες».
Ο Σπύρος Μοστράτος, ένα από τα μέλη της ομάδας εθελοντών της Greenpeace στην Αθήνα, μας εξηγεί τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα αυτό και γιατί έχουμε πολλούς λόγους να το υποστηρίξουμε.
Τι είναι το πρόγραμμα «Ραντεβού στις βρύσες»
Το πρόγραμμα «Ραντεβού στις βρύσες» δημιουργήθηκε από την ομάδα εθελοντών της Greenpeace, με σκοπό:
- Την προώθηση της πρόσβασης σε καθαρό νερό, μέσω της εξασφάλισης πόσιμου νερού και πρόσβασης σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους.
- Την ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος, όπου οι πολίτες μπορούν να δουν πού υπάρχουν δημόσιες βρύσες και ποιες λειτουργούν.
- Την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, καθώς οι ίδιοι μπορούν να προσθέσουν στον χάρτη της εφαρμογής δημόσιες βρύσες που εντοπίζουν, ενισχύοντας την προσπάθεια για πρόσβαση σε νερό.
- Τη συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού η προώθηση της χρήσης δημόσιων βρυσών μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών νερού και στην προστασία του περιβάλλοντος από την πλαστική ρύπανση.
Η γέννηση μιας ιδέας
«Η ιδέα του "Ραντεβού στις βρύσες" προέκυψε μέσα στο καλοκαίρι, με αφορμή τις διαρκείς αναζητήσεις μας για λίγη δροσιά μέσα στη ζέστη. Οι συνθήκες στις σύγχρονες πόλεις καθιστούν αναγκαία την πρόσβαση στο δημόσιο αυτό αγαθό όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα, χωρίς την αγορά πλαστικών μπουκαλιών. Ωστόσο, όταν ξεκινήσαμε την εξόρμηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των δημόσιων βρυσών, οι εικόνες που αντικρίσαμε ήταν απογοητευτικές. Οι υπάρχουσες βρύσες είτε δεν ήταν συντηρημένες είτε δεν λειτουργούσαν».
Η αξία της πρωτοβουλίας
Γιατί είναι σημαντική η πρόσβαση σε κατάλληλο, πόσιμο και δωρεάν νερό; «Κατ’ αρχάς, γιατί η πρόσβαση στο νερό αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα από τον ΟΗΕ, αφού είναι απαραίτητο για την επιβίωση, την υγεία και την ευημερία όλων των ανθρώπων. Επίσης, η πρόσβαση στο νερό είναι συνδεδεμένη με την προστασία και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, αλλά και με την εκπαίδευση (π.χ. σε θέματα υγιεινής). Αποτελεί, δε, σημαντικό παράγοντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων.
»Επιπλέον, η πρόσβαση σε καθαρό νερό και άρτιες υπηρεσίες υγιεινής και αποχέτευσης συμβάλλει στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και στην προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το νερό πρέπει να θεωρείται παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα, όπως επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Τι λέει ο σχετικός νόμος
«Βάσει του νομοθετικού πλαισίου, οι τοπικές αρχές έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού και τη διαχείριση των υδροδοτικών δικτύων. Ορισμένες από αυτές είναι οι:
- Υποχρέωση να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες για δωρεάν πόσιμο νερό σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και δημοτικές παιδικές χαρές.
- Υποχρέωση να παρέχουν κατάλληλη σήμανση στο κοινό που να ενθαρρύνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού.
- Υποχρέωση να επεκτείνουν το δίκτυο με κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού.
- Παρακολούθηση της ποιότητας του νερού και τήρηση των διαδικασιών ελέγχου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».
Πώς μπορείς να βοηθήσεις
«Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ιδέα αυτή απαιτείται η συμμετοχή και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων. Οι ομάδες εθελοντών συνεχίζουν την προσπάθεια καταγραφής, ασκώντας παράλληλα πίεση στις δημοτικές αρχές της χώρας, ώστε να επιδιορθώσουν τις δημόσιες βρύσες που έχουν πέσει σε αχρηστία και να εγκαταστήσουν νέες.
»Μπορείς, όμως, κι εσύ να μας βοηθήσεις και να ενισχύσεις το έργο μας, χρησιμοποιώντας τον χάρτη του "Ραντεβού στις Βρύσες". Κάνε μια βόλτα στη γειτονιά σου και πρόσθεσε στον χάρτη κάθε δημόσια βρύση που εντοπίζεις εύκολα και γρήγορα! Ήδη, αρκετοί συμπολίτες μας έχουν προσθέσει δημόσιες βρύσες σε σημεία που ούτε εμείς πιστεύαμε ότι θα έφτανε το πρόγραμμά μας και μετράμε μέχρι αυτήν την στιγμή 516 βρύσες σε ολόκληρη την Ελλάδα: από την Φλώρινα έως το Ηράκλειο Κρήτης, από την Κέρκυρα έως την Σάμο και σε κάθε μεγάλη και μικρή πόλη της χώρας μας».
Αν, τώρα, θες να αναλάβεις πιο ενεργή δράση, μπορείς να γίνεις μέλος της ομάδας εθελοντών που δημιουργείται αυτή την περίοδο, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος.