ΜΕΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕ 6 ΤΡΟΠΟΥΣ
Με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της θέρμανσης να προκαλούν απανωτά εγκεφαλικά, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για περιορίσουμε σε έναν βαθμό την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι.
Τις τελευταίες μέρες, βλέπω διαρκώς να ανεβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες με λογαριασμούς της ΔΕΗ και κυκλωμένα με κόκκινο χρώμα τριψήφια νούμερα που σου κόβουν τη χολή. Μέχρι τη στιγμή που έγραφα αυτές τις γραμμές ο δικός μου λογαριασμός ρεύματος δεν είχε βρει ακόμα τον δρόμο προς την πόρτα μου και η αλήθεια είναι ότι έχω αρχίσει να αγχώνομαι με το τι με περιμένει μόλις δω την κατανάλωση και την χρέωση.
Από την άλλη, ο λογαρισμός για το πετρέλαιο θέρμανσης δεν άργησε ούτε μια μέρα. Το τριψήφιο νούμερο που είδα στο χαρτί, αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής του «μαύρου χρυσού», μου έφερε στο νου μια φράση που είχα ακούσει στο παρελθόν: «Η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεις».
Με τις τιμές, λοιπόν, πετρελαίου, φυσικού αερίου και ρεύματος να έχουν φτάσει στα ύψη, ψάχνουμε μανιωδώς τρόπους να μειώσουμε την οικιακή κατανάλωση. Η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας ή ακόμα καλύτερα με λάμπες LED είναι το πιο γνωστό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το δεύτερο βήμα είναι να φοράμε πιο χοντρά ρούχα μέσα στο σπίτι. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;
1. Φροντίζουμε για την αποδοτική θέρμανση των χώρων
Κατ’ αρχάς, εννοείται ότι φροντίζουμε για τη σωστή συντήρηση του καυστήρα και την εξαέρωση των σωμάτων. Επίσης, τις ηλιόλουστες μέρες αφήνουμε τον ήλιο να μπαίνει μέσα στο σπίτι από τα νότια παράθυρα.
Πολύ σημαντικό είναι να μην… παίζουμε με τον θερμοστάτη, είτε έχουμε κεντρική είτε αυτόνομη θέρμανση. Οι συχνές ή μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας αυξάνουν την κατανάλωση ρεύματος.
«Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση, μην ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 20°C. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια. Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους. Στον τοίχο πίσω από τα καλοριφέρ τοποθετείστε ανακλαστικά πλαίσια, ώστε να εκμεταλλευτείτε την ενέργεια που διαχέεται μέσω της τοιχοποιίας», συμβουλεύει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Αν έχουμε τζάκι και δεν το χρησιμοποιούμε, κλείνουμε το καπάκι της καπνοδόχου και περιορίζουμε τις απώλειες από πόρτες και παράθυρα χρησιμοποιώντας αεροστεγανωτική ταινία και ειδικές ταινίες-βούρτσες.
«Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές θερμάστρες ή αερόθερμα, παρά μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης. Προτιμήσετε θερμάστρες υγραερίου ή σόμπες πέλετ», αναφέρει το WWF Ελλάς.
2. Δεν ξεχνάμε τον ανεμιστήρα οροφής
Ο ανεμιστήρας οροφής δεν κάνει δουλειά μόνο το καλοκαίρι. Μπορεί να μας φανεί χρήσιμος και τον χειμώνα, σε συνδυασμό με το σύστημα θέρμανσης που ήδη έχουμε. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν και λειτουργία κατά την οποία αντιστρέφεται η φορά των φτερών, στέλνοντας αέρα από πάνω προς τα κάτω και βοηθώντας σε έναν βαθμό στη θέρμανση του χώρου μας. Πώς; Ο θερμός αέρας ως πιο ελαφρύς έχει την τάση να ανεβαίνει στο ταβάνι, αλλά ο ανεμιστήρας στη χειμερινή λειτουργία εμποδίζει τη συσσώρευση της θερμότητας ψηλά.
3. Τι κάνουμε με το ζεστό νερό
Κατ’ αρχάς ανάβουμε τον θερμοσίφωνα όσο και όταν χρειάζεται. Δεν τον αφήνουμε να λειτουργεί με τις ώρες. Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, «ο ηλιακός θερμοσίφωνας παραμένει η καλύτερη δυνατή επιλογή για ζεστό νερό. Για μια μέση οικογένεια, η απόσβεση των χρημάτων αγοράς του ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται σε 3-4 έτη. Αν ζείτε σε μονοκατοικία ή σε οικογενειακή πολυκατοικία σκεφτείτε να εγκαταστήσετε μπόιλερ στο λεβητοστάσιο, που θα ζεσταίνει το νερό από τον λέβητα».
4. Μαγειρεύουμε έξυπνα
Προτιμάμε τις ηλεκτρικές κουζίνες με κεραμικές εστίες και αυτόματο θερμοστάτη και χρησιμοποιούμε σκεύη που εφαρμόζουν στην επιφάνεια του ματιού (σπαταλάμε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι μικρότερη από την εστία). Επίσης, αν μπορούμε επιλέγουμε χύτρα ταχύτητας, που βοηθάει στην εξοικονόμηση ρεύματος, και εμαγέ σκεύη, που απορροφούν καλύτερα τη θερμότητα.
Κλείνουμε την εστία ή τον φούρνο της κουζίνας λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Όταν βράζουμε νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αποφεύγουμε την προθέρμανση και το συχνό άνοιξε-κλείσε του φούρνου.
5. Πώς φροντίζουμε το ψυγείο μας
Ένας ακόμα τρόπος για να περιορίσουμε την κατανάλωση ρεύματος είναι η σωστή χρήση του ψυγείου μας. Για αρχή, η συσκευή καλό είναι να μην βρίσκεται κοντά σε θερμαντικό σώμα, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο ή μέρη που τα «βλέπει» ο ήλιος. Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει μπορεί να αυξηθεί έως και 30%.
Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και όχι σύμφωνα με τα δικά μας γούστα, κάνουμε τακτικά απόψυξη, αν δεν γίνεται αυτόματα, και ελέγχουμε αν το λάστιχο της πόρτας εφαρμόζει καλά.
Επίσης, δεν καλύπτουμε τα κενά εξαερισμού, ξεσκονίζουμε τις σωληνώσεις που βρίσκονται στο πίσω μέρος του και αφήνουμε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο (ακόμα και αν πρόκειται για εντοιχισμένη συσκευή).
6. Χρησιμοποιούμε σωστά το πλυντήριο ρούχων
Χάρη στα νέας γενιάς προϊόντα, για να καθαρίσουμε τα ρούχα μας δεν χρειάζεται πια να τα πλένουμε στους 60oC. Μπορούμε κάλλιστα να τα πλύνουμε στους 40oC, ακόμα και στους 30οC.
Φροντίζουμε, επίσης, να γεμίζουμε τον κάδο του πλυντηρίου και όχι να πλένουμε δυο μπλούζες, να χρησιμοποιούμε τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή μικρής διάρκειας και να επιλέγουμε την πρόπλυση μόνο όταν χρειάζεται.
Όσοι έχουν πλυντήρια ρούχων διπλής παροχής νερού, μπορούν να τα συνδέσουν με τον ηλιακό θερμοσίφωνα (αν διαθέτουν βέβαια τις κατάλληλες εγκαταστάσεις).
Και κάτι τελευταίο για την κατανάλωση ρεύματος: Πριν αγοράσουμε ηλεκτρικές συσκευές διαβάζουμε με προσοχή την ενεργειακή τους ταυτότητα.