iStock

ΜΕ ΤΟ SEATRAC ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Μία απλή και έξυπνη κατασκευή, το SEATRAC χαρίζει σε άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα την απόλαυση μιας βουτιάς στη θάλασσα και κάνει πράξη τη συμπερίληψη και την ίση πρόσβαση στη χαρά.  

Ο Μάριος ζει με Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση κατά Πλάκας) εδώ και περίπου είκοσι χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια η νόσος του «έκοψε» τα πόδια και τον δρόμο προς τη θάλασσα για μια βουτιά. Σήμερα, στα πενήντα δύο του χρόνια, απολαμβάνει και πάλι τη θάλασσα αυτόνομος και ασφαλής, χάρη στo SEATRAC, την έξυπνη κατασκευή, που τον βάζει με ασφάλεια στο νερό. Αποφάσισε να μας μιλήσει, «επειδή κάποιοι σαν εμένα ακόμη αγνοούν το θέμα».

Συνομιλήσαμε λοιπόν μαζί του αλλά και με με την Πέρσα Μπέρτζου, marketing manager και μέλος της ομάδας της TOBEA, της εταιρίας που στήνει τις ράμπες της στις ακτές της επικράτειας. Τον πρώτο λόγο τον έχει ο Μάριος:

«Είχα μία… εξελικτική πορεία προς το καρότσι. Μέχρι πριν από ένα-δύο χρόνια προσπαθούσα να μπω στη θάλασσα με μπαστούνια. Έκανα μεγάλη προσπάθεια, όχι μόνο εγώ αλλά και η οικογένεια ή οι φίλοι που ήταν μαζί μου. Η Μαρλένα, η γυναίκα μου, ανακάλυψε τα SEATRAC αναζητώντας στο διαδίκτυο διακοπές στα μέτρα μας. Αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε πρώτα σε μία παραλία της Νέας Μάκρης. Δεν ξέραμε ούτε πώς μπαίνει μπροστά. Μας είπαν για ένα τηλεκοντρόλ που το έχουν τα παιδιά στο μπαρ…

»Τελικά, βρήκαμε τις απαντήσεις στο διαδίκτυο. Επικοινωνήσαμε ηλεκτρονικά με την TOBEA και λίγες μέρες μετά είχα στα χέρια μου ένα δωρεάν τηλεκοντρόλ. Πληρώνει κανείς μόνο τα έξοδα της αποστολής. Αυτό το τηλεκοντρόλ λειτουργεί για όλα τα SEATRAC του πλανήτη. Όλα έχουν σχεδιαστεί σοφά. Το τηλεκοντρόλ φυλάσσεται σε ειδική θήκη, που το αδιαβροχοποιεί, και το έχεις μαζί σου στο νερό για να ενεργοποιήσεις το σύστημα και να επιστρέψεις με ασφάλεια στην ακτή».

Το SEATRAC σε πάει για μπάνιο

«Ακόμη, το SEATRAC είναι εφοδιασμένο με ντους για να ξεπλένεσαι πάνω στην καρέκλα μετά το μπάνιο και έχει φως στην οροφή της κατασκευής για βραδινές βουτιές», προσθέτει ο Μάριος. «Με αυτό δεν έχεις ανάγκη κανέναν. Αν τα χέρια σου σε βαστάνε για τη μεταφορά από το δικό σου καρότσι στην καρέκλα του SEATRAC, είσαι αυτάρκης. Και η αυτάρκεια είναι πολύτιμη. Σε όλους όσοι έχουμε τέτοια ζητήματα έχει συμβεί: Υπάρχουν φορές που θέλεις να πας για μπάνιο, αλλά σκέφτεσαι την ταλαιπωρία των άλλων και λες: “Είναι πολυτέλεια, άσ’ το”.

»Το SEATRAC αλλάζει τον τρόπο που αισθάνεσαι ο ίδιος απέναντι στους άλλους. Και αλλάζει και τα καλοκαίρια μας. Πάω στην θάλασσα και κάνω μπάνιο χωρίς να ζω μια Οδύσσεια. Πλέον, βάση για τις διακοπές μας είναι η ύπαρξη ή όχι της ράμπας. Αναζητούμε στον χάρτη τα SEATRAC της Ελλάδας και στη συνέχεια ψάχνουμε για κατάλυμα κοντά στις εγκαταστάσεις».

SEATRAC

Η συμπερίληψη στην Ελλάδα μετριέται και σε SEATRAC

Η Μαρλένα παρεμβάλλεται στην κουβέντα με μία ανάμνηση: «Στη Σύρο περάσαμε τις καλύτερες ίσως οικογενειακές διακοπές από άποψη προσβασιμότητας. Το νησί αυτό έχει κάνει τρομερές προσπάθειες. Στη Βάρη, μία πολυσύχναστη παραλία, ο Δήμος έστελνε φυσικοθεραπευτές, ώστε τα άτομα με αναπηρία να κάνουν ασκήσεις στο νερό με τη βοήθεια του SEATRAC. Κάπως έτσι οι άνθρωποι γίνονται πιο κοινωνικοί και οι παραλίες με τέτοια συστήματα ίσης πρόσβασης στη θάλασσα γίνονται σημεία επαφής των ανθρώπων μεταξύ τους».

Ρωτάω αν έχει υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα και μου απαντούν από κοινού: «Η άγνοια του κόσμου, που βλέπει τις ράμπες σαν παιδικό παιχνίδι. Η σήμανση για μη χρήση από το κοινό είναι τόσο “διακριτική”, που κανείς δεν την προσέχει – ή δεν θέλει να την προσέξει. Αναγκαζόμαστε να υπενθυμίζουμε, όσο πιο ευγενικά μπορούμε, ότι δεν πρέπει τα παιδιά να χοροπηδάνε στη ράμπα, γιατί είναι αμαρτία να χαλάσει. Μας κοιτάζουν παράξενα. Οι γονείς έχουν τη νοοτροπία, που συνοψίζεται στη φράση: “Μην κόβεις τη διασκέδαση του παιδιού μου”».

SEATRAC

Το «ευχαριστώ» στην επιστήμη

H ΤΟΒΕΑ ιδρύθηκε το 2012, αλλά η ιστορία της ξεκινάει πιο πριν, στους πειραματισμούς μίας παρέας μηχανολόγων, που ήθελε να κάνει κάτι χρήσιμο, κάτι που θα άλλαζε τις ζωές των ανθρώπων. Ο Ιγνάτιος Φωτίου και ο Γιώργος Σωτηριάδης, ιδρυτές της εταιρείας, ξεκίνησαν μέσα από το Πανεπιστήμιο Πατρών μαζί με τον Βασίλη Κωστόπουλο στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων. Πρόσωπο-κλειδί για τις εξελίξεις ο Γεράσιμος Φεσσιάν, τέως αντινομάρχης της Περιφέρειας Αχαΐας, ένας καλός φίλος, που κινείται σε αναπηρική καρέκλα και αγαπάει τα ελληνικά καλοκαίρια και τη θάλασσα, αλλά δύσκολα βουτούσε στα νερά της. Μέχρι που το πρώτο SEATRAC του χάρισε την πρώτη αυτόνομη βουτιά.

Σήμερα, η ομάδα της ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ, που ξεκίνησε ως τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών, μεγαλώνει με νέους επιστήμονες και από το πεδίο της οικονομίας και της επικοινωνίας.

Παίξαμε το στοίχημα «Ελλάδα» και κερδίσαμε, μας λέει η Πέρσα Μπέρτζου, marketing manager της TOBΕΑ, που πλέον στήνει τις ράμπες της και εκτός συνόρων, επιλέγοντας το λήμμα «εξωστρέφεια» από το γλωσσάρι της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

Βρες κι εσύ ένα seatrac κοντά σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.