ΜΑΘΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
Αν το σπίτι σου βρίσκεται στο επίκεντρο ή στις περιοχές γύρω από την τελευταία πυρκαγιά της Αττικής μην ξεκινήσεις να καθαρίζεις τη στάχτη αν δεν διαβάσεις πρώτα αυτές τις οδηγίες.
Δεν ήσασταν λίγοι εσείς που ενημερωθήκατε για την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα και πολύ γρήγορα πέρασε στην Πεντέλη και από εκεί στα Βριλήσσια (το γράφουμε κι ακόμα δεν το πιστεύουμε), ενώ απολαμβάνατε τις διακοπές σας σε κάποιον παραθεριστικό προορισμό. Το να βλέπεις στην τηλεόραση τη γειτονιά σου –μια αστική γειτονιά της Αττικής– τυλιγμένη στις φλόγες και πνιγμένη στους καπνούς μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι αν κατάφερες να γλιτώσεις από τον εφιάλτη του να καεί το ίδιο σου το σπίτι, είναι σίγουρο πως αυτό που τώρα σε απασχολεί είναι το τι θα συναντήσεις γυρίζοντας πίσω σε αυτό.
«Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι τι θα βρω στο σπίτι», μου λέει μια γνωστή που συνάντησα χθες στην παραλία, η οποία τυχαίνει να είναι κάτοικος Βριλησσίων και ενημερώθηκε για την καταστροφή από τις ειδήσεις. Μία άλλη φίλη που ζει στο Πάτημα Χαλανδρίου μου έστελνε χθες φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπιτιού της, το οποίο είχε γεμίσει στάχτες χωρίς να έχει καν ανοίξει πόρτες και παράθυρα. Απελπισμένη αναρωτιόταν πώς θα καθαρίσει και τι να κάνει με τις στάχτες, οι οποίες δεν είναι καθόλου αθώες, ειδικά δεδομένου ότι δεν προέρχονται μόνο από καμένα ξύλα (που επίσης δεν είναι απόλυτα ασφαλή, ούτε όταν καίγονται στο τζάκι όπως έχουμε πει και στο παρελθόν).
Κάτι που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η στάχτη και τα αποκαΐδια από καμένα σπίτια, υπόστεγα και άλλες κατασκευές μπορεί να είναι περιέχει επικίνδυνα σωματίδια, ιδιαίτερα όταν εισπνέονται. Μπορεί, δηλαδή, να περιέχει αμίαντο, υδράργυρο, μόλυβδο, κάδμιο, χρώμιο και μια ποικιλία άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών, τα οποία πριν από λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ χαρακτήρισε «τοξικά» και «ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την υγεία».
Δεδομένου ότι όλοι οι κάτοικοι των πληγεισών και των γύρω περιοχών θα καθαρίσουν τις επόμενες ημέρες τα σπίτια τους από αυτή τη στάχτη είναι σημαντικό να λάβουν έγκαιρα ατομικά μέτρα προστασίας για να μην κινδυνεύσουν. Τα κυριότερα εξ αυτών είναι:
- Να μην ξεκινήσεις να καθαρίζεις αν δεν έχεις πρώτα φορέσει μάσκα προσώπου με πολύ καλή εφαρμογή στη μύτη και στο στόμα. Ο ΕΟΔΥ συνιστά ιδανικά μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με φίλτρο κατακράτησης σωματιδιών άνω του 95%.
- Επιπλέον, τα παιδιά και τα κατοικίδια δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να έρθουν σε επαφή με τη στάχτη ή να παίζουν σε καμένο έδαφος.
Εξυπακούεται ότι άτομα με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να αποφύγουν να καθαρίσουν τα ίδια το σπίτι τους μετά τις πυρκαγιές ή τουλάχιστον να συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό τους πριν το κάνουν, ζητώντας άμεσα βοήθεια σε περίπτωση αδιαθεσίας.
Τι να προσέξεις πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις το σπίτι από τις στάχτες
Καταρχάς πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν έχουν γίνει φθορές στο σπίτι, ιδιαίτερα ηλεκτρολογικού τύπου, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τις επόμενες ώρες κάποιο βραχυκύκλωμα, όπως π.χ. σε κεραίες που συνήθως είναι σε ψηλά σημεία και δεν φαίνονται.
Το δεύτερο που είναι σημαντικό να κάνεις, δεδομένων και των υψηλών θερμοκρασιών, είναι να καθαρίσεις το κλιματιστικό που σίγουρα θα χρησιμοποιήσεις, έτσι ώστε να μη διασπείρει στάχτες στο εσωτερικό όλου του σπιτιού που θα αναγκαστείς να αναπνεύσεις. Η ιδανική λύση είναι να αναλάβουν τον καθαρισμό εξειδικευμένα συνεργεία, όμως καθώς αυτές τις μέρες ίσως είναι δύσκολο να βρεις, φρόντισε τουλάχιστον να καθαρίσεις μόνος τα φίλτρα του κλιματιστικού, αποσπώντας τα και ξεπλένοντάς τα με πολύ νερό και αφήνοντάς τα έπειτα να στεγνώσουν στον ήλιο. Με τον ίδιο τρόπο είναι σημαντικό να καθαρίσεις και τα φίλτρα του απορροφητήρα.
Τι θα χρειαστείς για το καθάρισμα της στάχτης μετά τη φωτιά;
Ειδικό εξοπλισμό
Είναι χρήσιμο κατά το καθάρισμα, εκτός από τη μάσκα, να φοράς και ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως προστατευτικά γυαλιά για οφθαλμική προστασία με πολύ καλή εφαρμογή στη μύτη και το πρόσωπο, γάντια, μακριά ρούχα και κλειστά παπούτσια.
Όλα αυτά πρέπει να καθαριστούν πολύ καλά μετά τη χρήση τους, όπως άλλωστε κι εσύ με ένα πολύ καλό μπάνιο.
Ηλεκτρική σκούπα με φίλτρα HEPA
Είναι προτιμότερο αντί για την κλασική σκούπα με κοντάρι που μπορεί διασπείρει τη στάχτη στον αέρα, στους εσωτερικούς χώρους να επιλέξεις ηλεκτρική σκούπα με φίλτρα HEPA.
Πλαστικές σακούλες που σφραγίζουν
Το σημαντικό είναι σε πρώτη φάση να σκουπιστούν καλά χωρίς νερό όλες οι εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες. Όλη η στάχτη που θα συγκεντρωθεί, θα πρέπει να συλλεχθεί σε πλαστικές σακούλες ή σε κατάλληλους περιέκτες που θα σφραγίσουν καλά, πριν πεταχτεί στα σκουπίδια.
Καθαριστικά πανιά
Αφού η μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης σκουπιστεί και συγκεντρωθεί σε σακούλες, έπειτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν υγρά πανιά για περαιτέρω καθαρισμό στις επιφάνειες. Μην ξεχάσεις να καθαρίσεις καλά το εσωτερικό και το εξωτερικό των παραθύρων σου, χρησιμοποιώντας ένα ελαφρύ καθαριστικό. Τα πανάκια, αν και κατά κανόνα πλένονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά, είναι προτιμότερο στο τέλος του καθαρισμού από τις στάχτες να απορριφθούν.
Αν έχει μπει στάχτη μέσα στο σπίτι έχει νόημα να καθαρίσεις και τα καλύμματα ή τα ριχτάρια στους καναπέδες και βέβαια να αλλάξεις σεντόνια στα κρεβάτια.
Το δε χαλάκι της εισόδου του σπιτιού καλύτερα να το βάλεις σε μία πλαστική σακούλα που θα δέσεις καλά και να το πετάξεις.
Απόφυγε να ρίχνεις πολλά νερά σε μπαλκόνια και βεράντες
Ο ΕΟΔΥ καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν λιγότερη ποσότητα νερού για τον καθαρισμό π.χ. των μπαλκονιών, για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς της στάχτης στο έδαφος.