ΜΑΘΕ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΖΕΡΟ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ
Αναρωτιέσαι τι κάνετε λάθος ως γονείς και, ενώ εσείς τρώτε τα πάντα, το παιδί σας είναι μίζερο με το φαγητό; Η απάντηση της επιστήμης θα σε εκπλήξει.
Σταμάτα να κατηγορείς το παιδί που είναι μίζερο στο φαγητό και στρέψε τα πυρά σου στα… γονίδια, γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτά ευθύνονται που αρνείται να φάει τις περισσότερες τροφές.
Ερευνητές που μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες παιδιών από τη νηπιακή έως την εφηβική ηλικία βρήκαν ότι κατά μέσο όρο η δυσκολία γύρω από το φαγητό δεν αλλάζει ιδιαίτερα καθώς το παιδί μεγαλώνει, ακόμα κι αν έχει φτάσει 13 ετών. Φαίνεται μόνο να υπάρχει μια κορύφωση στην «παραξενιά» του γύρω στα 7 και μετά μια μικρή βελτίωση. Πάντως, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, δεν είναι απαραίτητα επιλογή του παιδιού η δυστροπία του αυτή.
Έχει κατά κύριο λόγο να κάνει με το αν ήσουν εσύ, ο έτερος γονιός ή κάποιος από τους παππούδες μίζερος με το φαγητό ως παιδί.
Πώς σχετίζονται τα γονίδια με τη διατροφική μιζέρια του παιδιού
Όταν οι ερευνητές μελέτησαν τι είναι αυτό που καθοδηγεί τις διατροφικές ιδιοτροπίες των παιδιών, το DNA φάνηκε πως είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η κατανάλωση μόνο μίας περιορισμένης γκάμας τροφών και η άρνηση του παιδιού να δοκιμάσει νέες γεύσεις είναι κάτι που πηγάζει κυρίως από τη φύση του, όχι από τον τρόπο εκπαίδευσής του. Την ίδια ώρα, υποδεικνύει και τα «παράθυρα» ευκαιριών κατά τα οποία μπορούμε να παρέμβουμε και να ενθαρρύνουμε το παιδί να έχει μια πιο ποικίλη διατροφή.
Όπως χαρακτηριστικά είπε η Dr Zeynep Nas, συμπεριφορική γενετίστρια στο UCL, «το κύριο στοιχείο σε αυτή την έρευνα είναι ότι η δυστροπία με το φαγητό δεν είναι κάτι που προκύπτει από τους γονείς – πραγματικά έχει να κάνει με τις μεταξύ μας γενετικές διαφορές».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την κατάσταση αυτή είναι το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί, π.χ. κατά πόσο κάθεται να φάει με τους γονείς στο τραπέζι, αλλά και τα είδη των τροφών που του προσφέρονται.
Για να καταλήξουν πάντως οι ερευνητές στα συμπεράσματά τους, συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες πανομοιότυπων και μη πανομοιότυπων διδύμων. Ενώ τα ομοζυγωτικά δίδυμα μοιράζονται 100% των γονιδίων τους, τα ετεροζυγωτικά μοιράζονται μόνο τα μισά.
Γράφοντας τα συμπεράσματα αυτά στην Journal of Child Psychology and Psychiatry, περιγράφουν πως οι ιδιότροπες διατροφικές συνήθειες ήταν πιο παρόμοιες μεταξύ των πανομοιότυπων διδύμων παρά των μη πανομοιότυπων, κάτι που αποδεικνύει πως η γενετική επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις διαφορές στην επιλεκτικότητα.
«Αυτό δεν σημαίνει πως το μίζερο στο φαγητό παιδί δεν αλλάζει»
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι το περιβάλλον του παιδιού παίζει επίσης ρόλο, όπως και οι τροφές που του προσφέρθηκαν όσο ήταν νήπιο. Στην ηλικία των 13, ωστόσο, παίζουν ρόλο και οι προσωπικές εμπειρίες του παιδιού, π.χ. το αν έχει πολλούς διαφορετικούς φίλους.
Σε κάθε περίπτωση, το να τρώει το παιδί με την οικογένεια στο σπίτι φαίνεται πως μπορεί να το επηρεάσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ως προς το να δοκιμάζει νέες γεύσεις, ειδικά όσο είναι ακόμα μικρό.
Η συν-συγγραφέας της έρευνας Dr. Alison Fildes, από το Πανεπιστήμιο του Leeds, αναφέρει: «Παρόλο που η ιδιότροπη διατροφή έχει ένα ισχυρό γενετικό υπόβαθρο και μπορεί να επεκταθεί πέρα από την πρώιμη παιδική ηλικία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να διορθωθεί. Οι γονείς μπορούν να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να δοκιμάζουν ποικιλία τροφών κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, ωστόσο οι συνομήλικοι και οι φίλοι μπορούν να γίνουν σημαντικότερη επιρροή καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν».