iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΣΩΣΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Θερμό ή ψυχρό; Εστιασμένο ή διάχυτο; Να πέφτει από δεξιά ή από αριστερά; Όταν φτάνεις στην αγορά φωτιστικού για το γραφείο του μαθητή, πρέπει να γνωρίζεις τις απαντήσεις. Γιατί ο σωστός φωτισμός δεν είναι απλώς θέμα αισθητικής.

Η επιλογή ενός φωτιστικού για τη μελέτη του μικρού ή μεγαλύτερου μαθητή είναι σοβαρή υπόθεση. Ο φωτισμός έχει να κάνει με την όραση του παιδιού, συνεπώς και τη συγκέντρωση, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ενόχληση ή δυσφορία στην καλύτερη περίπτωση αποσπά τον μαθητή από το διάβασμα, ενώ στη χειρότερη μπορεί να οδηγήσει το παιδί στον οφθαλμίατρο.

Πριν λοιπόν καταλήξουμε στο φωτιστικό του γραφείου, ας συνειδητοποιήσουμε μια αλήθεια και ας αναγνωρίσουμε μια συνηθισμένη παγίδα. Η αλήθεια: Το καλύτερο φως για διάβασμα είναι το φως της ημέρας. Η παγίδα: Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να διαβάζουν και σε εξαιρετικά χαμηλό φωτισμό.

Φωτισμός: Ψυχρός ή θερμός;

Όταν περάσουμε το κατώφλι ενός καταστήματος πώλησης ηλεκτρικών ειδών –τα πλέον ειδικά καταστήματα για την αγορά φωτιστικού–, η συζήτηση πιθανότατα θα περιλαμβάνει το δίλημμα: ψυχρό ή θερμό φως; Οι οφθαλμίατροι συστήνουν το «ενδιάμεσο», καθώς αυτό προσομοιάζει στο φυσικό φως της ημέρας. Τι θα ζητήσουμε, δηλαδή; Μια πηγή φωτός, που –για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία των ειδικών– θα έχει «θερμοκρασία χρώματος» 4.500-6.500 Kelvin.

Ο χαμηλός φωτισμός δεν προκαλεί άμεση δυσφορία στο παιδί, που μπορεί να διαβάζει μια χαρά και στο ημίφως. Τα παιδιά έχουν υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας λόγω ηλικίας, όμως αυτό δεν τα προστατεύει από τον «σπασμό προσαρμογής», μια κατάσταση που προκαλεί από πονοκεφάλους μέχρι και μυωπία.

φωτισμός γραφείου
iStock

Από την εστίαση στη διάχυση

Ένα συχνό λάθος που γίνεται στον φωτισμό του γραφείου είναι η χρήση μίας και μόνο πηγής φωτός μέσα σε ένα περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό. Πολλά παιδιά –ενθαρρυμένα συχνά από τους γονείς, που διαβάζουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, με μόνο φως αυτό που προέρχεται από το φωτιστικό του γραφείου– θεωρούν ότι έτσι θα συγκεντρωθούν καλύτερα. Μπορεί στις μέρες μας η χρήση μόνο μίας λάμπας για τη μελέτη του παιδιού να είναι επίσης μια οικονομική λύση, αλλά για την υγεία των ματιών συστήνεται ο ομοιόμορφος και διάχυτος φωτισμός. Αυτό σημαίνει ότι:

  • Αν το γραφείο του παιδιού σας βρίσκεται στο δωμάτιό του, σωστό είναι να είναι αναμμένο και το κεντρικό φως ή άλλα επιτραπέζια φώτα.
  • Αν το διάβασμα γίνεται σε άλλο χώρο του σπιτιού, το φως από το φωτιστικό που θα υπάρχει στο τραπέζι ή το γραφείο πρέπει να συμπληρώνεται από κρυφούς φωτισμούς, σποτάκια ή άλλες πηγές φωτός.

Αριστερά ή δεξιά;

«Το φωτιστικό μπαίνει πάντα αριστερά», λέει μια οδηγία-κλισέ που δεν πάει σε όλους, δηλαδή δεν πάει στους αριστερόχειρες. Ο λόγος που επιλέγεται η συγκεκριμένη θέση είναι γιατί στην πλειοψηφία τους τα παιδιά είναι δεξιόχειρα, οπότε γράφοντας δεν προκαλείται η ανεπιθύμητη σκιά πάνω στο τετράδιο ή το βιβλίο. Οι αριστερόχειρες ας τοποθετήσουν το φωτιστικό στα δεξιά τους.

φωτισμός
iStock

Φωτισμός με νόημα

Τα φωτιστικά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για γραφεία είναι τα πλέον κατάλληλα για μελέτη. Είναι συνήθως μικρά σε μέγεθος, με σύστημα περιστροφής και αλλαγής θέσης, ώστε να προσαρμόζεται κάθε φορά η απόσταση της λάμπας από το σημείο ανάγνωσης ή γραφής.

Αλλά και τα παλαιού τύπου επιτραπέζια φωτιστικά, που κατευθύνουν το φως προς τα κάτω, όταν συνδυάζονται με τη σωστή λάμπα είναι μια καλή επιλογή. Για εξαιρετικά μικρά γραφεία υπάρχει πάντα η λύση ενός φωτιστικού δαπέδου, το οποίο θα έχει κινητά σημεία ώστε το φως του να μπορεί να ακολουθεί τη θέση μελέτης του παιδιού.

Και λίγη οικιακή οικονομία

Επειδή η κάθε επιλογή στο τέλος φτάνει στο ταμείο, ας μη ξεχνάμε ότι οι λαμπτήρες τύπου LED καταναλώνουν έως 80% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν περίπου 20 φορές περισσότερο από άλλους λαμπτήρες.

Ευχαριστούμε τον Θεόδωρο Σμπόνια, Χειρουργό Οφθαλμίατρο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.