iStock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Αξιοποίησε τα υπολείμματα τροφίμων για να φτιάξεις το δικό σου φυσικό λίπασμα, ή αλλιώς κομπόστ, στο σπίτι. Τα οφέλη είναι πολλά!

Ίσως αναρωτηθείς γιατί να μπεις στη διαδικασία να φτιάξεις κομπόστ, αφού μπορείς απλώς να πάρεις έτοιμο λίπασμα για τα φυτά. Για να το απαντήσουμε, ας δούμε την ευρύτερη εικόνα. Περίπου το 6%-8% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο θα μπορούσε να μειωθεί αν σταματούσαμε να σπαταλάμε τρόφιμα (κάτι που μπορούμε να κάνουμε με πολύ απλούς τρόπους). Αυτό λένε τα στοιχεία της WWF, μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλον. Όσο συνειδητά κι αν αγοράζουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα, υπάρχουν ορισμένα μέρη τους που δεν πρόκειται να τα φάμε ποτέ. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, ο τσόφλι από το αβγό ή το κατακάθι από τον καφέ.

Υπάρχει, όμως, τρόπος αυτά τα υπολείμματα των τροφών να γίνουν θρεπτικό χώμα για τις γλάστρες μας, αντί να καταλήγουν στον κάδο ή στις χωματερές! Πώς; Μέσω της οικιακής κομποστοποίησης! Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ένα μεγάλο σπίτι ή κήπο. Η κομποστοποίηση μπορεί να γίνει ακόμη και στο μπαλκόνι.

Τι είναι η κομποστοποίηση και γιατί να κάνω

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, η οποία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν άμεσο και σημαντικό τρόπο ανακύκλωσης. Όπως τονίζει η οργάνωση, έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Το κομπόστ είναι οργανικό υλικό που μπορεί να προστεθεί στο έδαφος για να βοηθήσει τα φυτά να αναπτυχθούν. Πέρα από αυτό, η κομποστοποίησης έχει και άλλα οφέλη:

λίπασμα
iStock

Τι χρειάζεται η κομποστοποίηση

Η διαδικασία απαιτεί έναν ειδικό κάδο κομποστοποίησης ή έναν Do-It-Yourself, φτιαγμένο από εμάς. Επίσης, χρειάζεται 3 κατηγορίες συστατικών:

  • Τα καφέ υλικά, όπως φύλλα, φλούδες κορμών ή κλαδιά.
  • Τα πράσινα υλικά, όπως κομμένο γρασίδι, απόβλητα λαχανικών, υπολείμματα φρούτων και κατακάθια καφέ.
  • Τη σωστή ποσότητα νερού.

Είναι σημαντικό ο σωρός κομπόστ, δηλαδή αυτό το φυσικό λίπασμα, να έχει ίση ποσότητα καφέ και πράσινων υλικών. Όπως αναφέρει η EPA, τα καφέ υλικά παρέχουν άνθρακα για το κομπόστ, τα πράσινα υλικά παρέχουν άζωτο και το νερό παρέχει υγρασία για να βοηθήσει στη διάσπαση της οργανικής ύλης.

Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγετε να ρίχνετε στον κάδο τα εξής:

  • κρέας, κόκαλα ή υπολείμματα ψαριών, γιατί θα προσελκύσουν παράσιτα,
  • άρρωστα φυτά, γιατί μπορεί να διασπείρετε ασθένειες,
  • σπόρους ζιζανίων,
  • λάδια.

λίπασμα
iStock

Πώς να ξεκινήσετε

  1. Σκεφτείτε ποια προϊόντα της καθημερινότητάς σας μπορούν να γίνουν κομπόστ: Για παράδειγμα, τα μαραμένα λουλούδια ή οι φλούδες της γλυκοπατάτας.
  2. Αποθηκεύστε αυτά τα υπολείμματα τροφίμων. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε έναν ειδικό κάδο κομποστοποίησης, μπορείτε να φτιάξετε έναν δικό σας.
  3. Επιλέξτε ένα μέρος όπου θα φτιάξετε το κομπόστ σας. Ιδανικά, αυτό μπορεί να είναι ένας κήπος, αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε μπορείτε να μεταφέρετε τα υπολείμματα των τροφίμων σας σε έναν κοινόχρηστο χώρο (ενθαρρύνοντας μάλιστα τους γείτονές σας να συμμετάσχουν στο εγχείρημα). Αν θέλετε να κάνετε την κομποστοποίηση στο σπίτι σας, πάλι υπάρχουν λύσεις. Μπορείτε να βάλετε τον κάδο στο μπαλκόνι σας, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες οσμές ή έντομα σε περίπτωση που ρίξετε στον κάδο κάτι από τα απαγορευμένα.
  4. Ανακατέψτε ανά διαστήματα και προσέξτε το μείγμα να έχει τη σωστή υγρασία.
  5. Λογικά, μετά από 3-4 μήνες το κομπόστ θα αρχίζει να ωριμάζει και θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Μόλις είναι έτοιμο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως λίπασμα για τις γλάστρες και τον κήπο σας, τόσο για καλλωπιστικά φυτά όσο και για αρωματικά φυτά και τα λαχανικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.