iStock

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΕΝΕΙΣ ΤΟ ΠΑΓΟΥΡΙ ΣΟΥ;

Για το καλό του περιβάλλοντος και της τσέπης σου, αλλά και για να διατηρείς δροσερό το νερό που κουβαλάς, προτιμάς επαναχρησιμοποιούμενα θερμός ή παγούρια. Ξέρεις, όμως, κάθε πότε πρέπει να τα πλένεις;

Το παγούρι μου είναι η συντροφιά μου, ειδικά το καλοκαίρι, και κανείς δεν μπορεί να μας χωρίσει. Πώς να το πω, χωρίς το πορτοφόλι μου θα βγω, χωρίς το νεράκι μου ποτέ! Τρεις φορές την εβδομάδα, λοιπόν, θα ασχοληθώ μαζί του και θα το πλύνω επιμελώς. Είναι, όμως, αυτή η συχνότητα με την οποία χρειάζεται να καθαρίζω το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι μου;

Ο Trevor Craig, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, εξηγεί στην ιστοσελίδα well+good τι συμβαίνει μέσα σε ένα επαναχρησιμοποιημένο μπουκάλι νερού. Όπως φαίνεται, πρόκειται για φωλιά βακτηρίων και καλά θα κάνεις να το φροντίσεις.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένω το παγούρι μου;

Σύμφωνα με τον Craig, ο κανόνας είναι απλός και απαράβατος: το παγούρι του νερού πρέπει να πλένεται καθημερινά! Όπως όλα τα σκεύη καθαρίζονται μετά την χρήση τους, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τα επαναχρησιμοποιημένα μπουκάλια νερού. «Ορισμένα βακτήρια, όπως το E.coli, μπορούν να διπλασιαστούν σε λιγότερο από μια ώρα, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές», εξηγεί. Όσο για τα μέρη που φωλιάζουν συνήθως τα βακτήρια; Είναι το στόμιο, το καλαμάκι και τα λαστιχένια μέρη στο καπάκι.

παγούρι
iStock

Τι θα συμβεί αν δεν το πλένω συχνά

Τα βακτήρια βρίσκονται παντού στο πρόσωπο και μπορούν εύκολα να περάσουν στο μπουκάλι. «Αν και υπάρχουν φυσικά, όταν πολλαπλασιαστούν υπερβολικά ή όταν εισέλθουν σε περιοχές του σώματος όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν, τότε μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα», υποστηρίζει ο Craig. «Επιπλέον, πρόσθετα και άλλα συστατικά που μερικές φορές μπαίνουν στο νερό είναι ικανά να προσφέρουν τροφή σε υπάρχοντα βακτήρια». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το απλό νερό ευνοεί σε μικρότερο βαθμό την ανάπτυξη των βακτηρίων σε σχέση με το νερό με γεύση.

Τα καλά νέα είναι ότι ο συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων δεν προκαλεί συνήθως σοβαρά προβλήματα, όπως οι δηλητηριάσεις. Το πιο πιθανό είναι να έχεις κάποια ήπια στομαχική ενόχληση.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσω το παγούρι μου;

Το ζεστό νερό και το υγρό πιάτων αρκούν για να καθαρίσει σωστά ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού. Καλό θα είναι να δώσεις προσοχή στις δύσκολες περιοχές, όπως καλαμάκια, στόμια και καπάκια, και να πλένεις ξεχωριστά τυχόν αποσπώμενα μέρη.

παγούρι
iStock

Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις και το πλυντήριο πιάτων, αρκεί να τοποθετήσεις σωστά τα διάφορα μέρη του μπουκαλιού, ώστε να καθαριστούν.

Πρέπει, επίσης, να προσέξεις να χρησιμοποιήσεις ήπιο καθαριστικό και να αποφύγεις τις σκληρές βούρτσες που θα χαράξουν το εσωτερικό του παγουριού.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό, αφού ολοκληρώσεις το πλύσιμο, να αφήσεις όλα τα μέρη του μπουκαλιού να στεγνώσουν καλά κι έπειτα να το συναρμολογήσεις ξανά.

Μπορεί το ψυγείο να σκοτώσει τα βακτήρια;

«Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων σε μικρό βαθμό, γι' αυτό και τα τρόφιμα στο ψυγείο κάποια στιγμή χαλάνε», διευκρινίζει ο ειδικός.

Συμπέρασμα; Φρόντισε να πλένεις το παγούρι σου καθημερινά, αν δεν το κάνεις ήδη. Αν κάποια φθορά ή μυρωδιά σε ανησυχεί, μην διστάσεις να το αντικαταστήσεις με ένα καινούργιο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.