© Alamy/Visualhellas.gr

ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ ΚΥΝΗΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ

Ο καταμερισμός της εργασίας μεταξύ των ανθρώπινων πληθυσμών που αναζητούν τροφή έχει καταχωρήσει στο παρελθόν τους άνδρες ως κυνηγούς και τις γυναίκες ως συλλέκτριες. Αποδεικνύεται πως επρόκειτο για λάθος εκτίμηση.

Παλαιότερες έρευνες είχαν ενημερώσει ότι όσο υπήρχαν Homo Sapiens υπήρχαν και γυναίκες κυνηγοί, οι οποίες μάλιστα πήγαιναν και στον πόλεμο. Είχε αμφισβητηθεί, ωστόσο, πως το συγκεκριμένο μοτίβο υπήρχε στη συνέχεια και είχε επικρατήσει η άποψη ότι τον ρόλο αυτόν κατείχαν οι άνδρες.

Πρόσφατη μελέτη συγκέντρωσε δεδομένα από όλη την εθνογραφική βιβλιογραφία των τελευταίων 100 χρόνων και από 63 κοινωνίες αναζήτησης τροφής σε όλον τον κόσμο. Τα συμπεράσματά της δείχνουν ότι οι γυναίκες κυνηγούσαν για να επιβιώσουν σε ευρύ φάσμα πολιτισμών.

«Τα αποτελέσματά μας», σημειώνουν οι επικεφαλής, «στοχεύουν να μετατοπίσουν το παράδειγμα αρσενικού κυνηγού και γυναίκας τροφοσυλλέκτη, για να εξηγήσουν τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι γυναίκες στο κυνήγι. Έτσι, μεταβάλλονται δραματικά τα στερεότυπα της εργασίας, καθώς και της ικανότητας μετακίνησης».

γυναίκες κυνηγοί
Η Άρτεμις, θεά μεταξύ άλλων του κυνηγιού, πρωτοστατεί μεταξύ γυναικών σε κυνήγι αγριόχοιρου, σε πίνακα του Louis de Boulogne (1654–1733). © Peter Horree/Alamy/Visualhellas.gr
Η Άρτεμις, θεά μεταξύ άλλων του κυνηγιού, πρωτοστατεί μεταξύ γυναικών σε κυνήγι αγριόχοιρου, σε πίνακα του Louis de Boulogne (1654–1733).

Η ανάλυση δεδομένων από δεκάδες κοινωνίες αναζήτησης τροφής σε όλο τον κόσμο έδειξε ότι τουλάχιστον στο 79% αυτών των ομάδων οι γυναίκες συμμετείχαν στο κυνήγι. Δεν αρκούνταν στο να μένουν στην σπηλιά (σπίτι) για να συγκεντρώνουν τα τρόφιμα που έφερναν οι άνδρες.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% εμφανίζεται να σκότωνε σκόπιμα θηράματα όλων των μεγεθών και πιο συχνά μεγάλα θηράματα.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι γυναίκες συμμετείχαν ενεργά στη διδασκαλία κυνηγετικών πρακτικών. Συχνά μάλιστα, χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερη ποικιλία όπλων και στρατηγικών για να κυνηγούν σε σχέση με τους άνδρες.

Όλα αυτά αντιτίθενται στις μακροχρόνιες αντιλήψεις για τους ρόλους των φύλων στις κοινωνίες αναζήτησης τροφής.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αυτά τα στερεότυπα έχουν επηρεάσει προηγούμενες αρχαιολογικές μελέτες, με ορισμένους ερευνητές να διστάζουν να ερμηνεύσουν αντικείμενα που είναι θαμμένα μαζί με γυναίκες ως εργαλεία κυνηγιού. Ζητούν την επανεκτίμηση τέτοιων στοιχείων και προσοχή κατά της επικράτησης στερεοτύπων σε μελλοντικές έρευνες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.