ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΩΝ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΕΞΩ;
Είναι πράγματι καλό να κοιμούνται τα μωρά στο κρύο ή μπορεί να γίνει επικίνδυνο; Τι απαντάει μια παιδίατρος και τι συμβουλεύει τους γονείς για τον πρώτο χειμώνα των παιδιών;
Είναι γνωστή λίγο-πολύ η πρακτική των Σκανδιναβών να αφήνουν τα καρότσια των μωρών, με τα μωρά μέσα κοιμισμένα, έξω στο κρύο, ενώ εκείνοι απολαμβάνουν ένα ζεστό ρόφημα σε ένα καφέ.
Ενώ εκ πρώτης όψεως, αυτό θα φάνταζε εξαιρετικά επικίνδυνο για εμάς τους Μεσογειακούς λαούς, τα τελευταία χρόνια προβάλλεται ως κάτι πολύ ευεργετικό για την υγεία.
Γκουρού της ευεξίας, όπως η Susana Soeberg, αλλά και αρκετά ελληνικά sites προβάλλουν την πρακτική αυτή ως σωτήρια για το ανοσοποιητικό των παιδιών, υπογραμμίζοντας ότι ο οργανισμός εξοικειώνεται με το κρύο και γίνεται πιο ανθεκτικός απέναντι σε αυτό.
Είναι όμως έτσι; Για να δούμε πού βρίσκεται η αλήθεια πίσω από τις μεγάλες κουβέντες, ρωτήσαμε την παιδίατρο Άννα Παρδάλη.
Κρυολόγημα: Από το κρύο ή από τους ιούς;
«Πρώτα απ' όλα, σε κάθε παιδί ή ενήλικα που εκδηλώνει οποιαδήποτε συμπτωματολογία λοίμωξης και εν προκειμένω συμπτώματα από το αναπνευστικό, δηλαδή κρυολόγημα όπως το λέμε απλά, είναι ξεκάθαρο από επιστημονική άποψη ότι οφείλεται σε λοιμογόνο παράγοντα, ιό ή βακτηρίδιο. Συνηθέστερο και συχνότερο είναι να αφορά σε ιό.
»Από την άλλη όμως, δεν μπορεί κάνεις να αγνοήσει τη δυσμενή επίδραση που μπορεί να έχει στον οργανισμό το ψύχος, καθώς είναι γνωστό ότι καταστέλλει για λόγους αυτοσυντήρησης όλες τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού, του κυκλοφορικού και έμμεσα και αυτές του ανοσοποιητικού», αναφέρει η κα Παρδάλη.
Άρα, το να εξοικειωθεί ένας οργανισμός με το κρύο, δεν σημαίνει ότι δεν θα αρρωσταίνει, αφού ούτως ή άλλως δεν αρρωσταίνει από το κρύο. Μπορεί όμως να ωφελεί πράγματι το ανοσοποιητικό;
Ωφελεί το κρύο το ανοσοποιητικό;
«Έχει αποδειχθεί ότι η σταδιακή εξοικείωση με το κρύο, σε συνδυασμό με την άσκηση, έχει μακροπρόθεσμα θετική επίδραση στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και την άμυνα του οργανισμού, λειτουργώντας σαν ασπίδα ενάντια στις λοιμώξεις, ειδικά του χειμώνα», απαντά η παιδίατρος.
Άρα, η σταδιακή εξοικείωση ενός μικρού παιδιού με το κρύο μπορεί να έχει οφέλη όσον αφορά στην ισχυροποίηση της άμυνάς του, το ερώτημα όμως παραμένει: κάνει καλό το να κοιμάται ένα μωρό στο κρύο;
«Το να κοιμηθεί ένα μωρό, που είναι καλά ντυμένο, για λίγα λεπτά στο κρύο, εφόσον δεν πρόκειται για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά τη νύχτα που το θερμόμετρο πέφτει περισσότερο, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν σταδιακή εξοικείωση, όμως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και για κοινωνικούς λόγους», εξηγεί η γιατρός.
Πού και πώς κοιμάται ένα μωρό έξω στο κρύο στην Ελλάδα; Φυσικά οι βόλτες με το καρότσι, κατά τις οποίες τα μωρά συνήθως κοιμούνται, είναι ευργετικές και συνηθίζονται τόσο στη χώρα μας όσο και στις περισσότερες χώρες.
Κλειστοί ή ανοιχτοί χώροι για τον χειμώνα;
«Το να προτιμώνται οι εξωτερικοί χώροι για ένα μωρό είναι ούτως ή άλλως καλύτερο. Όχι όμως επειδή το εξωτερικό περιβάλλον είναι κρύο, αλλά επειδή δεν έχει το ιικό φορτίο που έχουν οι κλειστοί χώροι, μέσα στους οποίους μπορεί εύκολα να κολλήσει έναν μεταδοτικό ιό», λέει η κα Παρδάλη.
«Αν ωστόσο ένα μωρό κοιμηθεί νύχτα, στο κρύο, σε χαμηλές θερμοκρσίες όπως αυτές των βόρειων χωρών, κινδυνεύει να παγώσει και να πεθάνει από υποθερμία. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι ένα μωρό μπορεί να αντέξει περισσότερο στο κρύο παρά στη ζέστη. Δηλαδή οι συνθήκες καύσωνα είναι πιο επικίνδυνες για ένα μωρό. Δεν είναι τυχαίο που μικρά παιδιά καταφέρνουν να επιζούν στο κρύο μετά από δυστυχήματα».
Ο πρώτος χειμώνας ενός μωρού: Συμβουλές από την παιδίατρο
Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε συμπερασματικά για την έκθεση των μωρών στο κρύο, τον πρώτο χρόνο της ζωής τους;
- Δεν έχει ιδιαίτερο νοήμα να αφήνουμε τα παιδιά να κοιμούνται στο κρύο, ακριβώς όπως το κάνουν οι Βόρειοι. Είναι προτιμότερο να τα βγάζουμε συχνές βόλτες με το καρότσι, όσο αυτά κοιμούνται, και έτσι να εξοικειωθούν σταδιακά με το κρύο.
- Το υπερβολικό ντύσιμο, που συχνά υιοθετούμε εμείς οι Έλληνες, είναι μια κακή πρακτική. Οι μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος και η εφίδρωση από το υπερβολικό ντύσιμο είναι πιο επικίνδυνες από το ίδιο το κρύο.
- Είναι καλύτερο να προτιμάμε τους ανοιχτούς χώρους τον πρώτο χρόνο του μωρού, ώστε να μην εκτίθεται σε πολλούς ιούς.
- Οι ακραίες συνθήκες και η υπερβολική έκθεση σε αυτές πρέπει να αποφεύγονται τον πρώτο χρόνο του μωρού.