ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Η ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΑΓΧΩΝΕΙ
Μήπως στη θέα ενός χώρου όπου επικρατεί ακαταστασία νιώθεις λίγο άγχος; Μάθε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και τι μπορείς να κάνεις.
Ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού σου, βλέπεις ρούχα στον καναπέ, παιχνίδια στο πάτωμα, πιάτα στο τραπέζι. Κλείνεις την πόρτα, κάνεις στροφή και απομακρύνεσαι, για να μπορέσεις να κατευνάσεις την ένταση που σου δημιούργησε η ακαταστασία. Εναλλακτικά, μπαίνεις μέσα και βάζεις τις φωνές σε όποιον βρίσκεται εκεί.
Αλλά μην ανησυχείς. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στα επιστημονικά έντυπα Personality and Social Psychology Bulletin και Journal of Environmental Psychology, πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν στρες και άγχος στη θέα ενός ακατάστατου σπιτιού.
Τι συμβαίνει με τον εγκέφαλό μας
Όταν περιτριγυριζόμαστε από περισπασμούς, ο εγκέφαλός μας κατά κάποιον τρόπο μπλοκάρει. Όλοι αυτοί οι περισπασμοί διεκδικούν την προσοχή μας, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η ικανότητά του να συγκρατεί πληροφορίες και να τις αποθηκεύει. Άλλωστε, είναι πλέον γνωστό ότι ο εγκέφαλος προτιμά την τάξη και μισεί το multitasking.
Προφανώς, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να είναι καλύτεροι στο να αγνοούν τους διάφορους περισπασμούς, αλλά σε γενικές γραμμές οι υπόλοιποι βιώνουμε αρνητικές επιπτώσεις στις γνωστικές μας ικανότητες. Με άλλα λόγια, αν δουλεύουμε σε ένα γραφείο με φασαρία, τότε μάλλον δεν θα τα πάμε και πολύ καλά από άποψη παραγωγικότητας και ποιότητας εργασίας.
Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο από την ακαταστασία
Τα στοιχεία δεν είναι υπέρ των γυναικών, καθώς είναι εκείνες που επηρεάζονται περισσότερο από την ακαταστασία. Ρίχνοντας μια ματιά σε σχετικές μελέτες, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες στις αρνητικές συνέπειες ενός ακατάστατου και αποδιοργανωμένου οικιακού περιβάλλοντος.
Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Ίσως στο γεγονός ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά την καθαριότητα του σπιτιού. Επίσης, στο γεγονός ότι το στερεότυπο της καλής συζύγου και συντρόφου με όσα αυτό συνεπάγεται είναι ακόμα πολύ ισχυρό, καθώς και στο ότι οι δουλειές του σπιτιού θεωρούνται συχνά γυναικεία υπόθεση.
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΑΚΑΤΑΣΤΑΤΟΥ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
Η ακαταστασία έχει και τα καλά της
Όπως παραδέχονται και οι διασημότεροι organizers/ influencers, μια μικρή δόση ακαταστασίας είναι αναμενόμενη. Φαντάζομαι τόσο λόγω των ρυθμών της σύγχρονης ζωής όσο και της έλλειψης χρημάτων για συνεργείο καθαρισμού, αλλά και γιατί τα πραγματικά σπίτια δεν μοιάζουν με αυτά των περιοδικών. Επιπλέον, οι ελαφρώς ακατάστατοι χώροι μπορεί να προάγουν τη δημιουργικότητα.
Προφανώς, το να ζεις μέσα στο χάος είναι αντιπαραγωγικό, αλλά και το να προσπαθείς διαρκώς να αγγίξεις την τελειότητα βλάπτει την ψυχική σου υγεία.
Τι μπορούμε να κάνουμε
- Ένας τρόπος να διαχειριστούμε την κατάσταση αυτή είναι να σημειώσουμε στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα συγκεκριμένες ώρες που θα αφιερώνουμε στην καθαριότητα και τακτοποίηση του σπιτιού. Κλείνουμε, δηλαδή, ραντεβού με σκούπες και φαράσια.
- Αν δεν έχουμε χρόνο για γενική καθαριότητα, τότε μπορούμε να κάνουμε το καθάρισμα σε μικροδόσεις. Με άλλα λόγια, αφιερώνουμε 15’ κάθε μέρα, για να τακτοποιήσουμε κάτι συγκεκριμένο.
- Αν η ακαταστασία προκαλείται από άλλα μέλη του νοικοκυριού, τότε χρειάζεται συζήτηση και ο καθένας να αναλάβει το μερτικό σου στη φασίνα.