Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΥ ΣΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
Μια πλατφόρμα αναζήτησης φροντιστή για ηλικιωμένους επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα: Πού να αναζητήσω τον άνθρωπο που να μπορεί να φροντίσει τον αγαπημένο μου ηλικιωμένο, αντιμετωπίζοντάς τον με τον σεβασμό που του αξίζει;
Όλοι μας έχουμε από μία –τουλάχιστον– τέτοια εμπειρία. Με γονείς, παππούδες, άλλους κοντινούς συγγενείς. Όλοι κάποια στιγμή έχει χρειαστεί (ή θα χρειαστεί) να ψάξουμε έναν φροντιστή για ηλικιωμένους, για τους δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους που πλέον μεγάλωσαν.
Εν τάχει, η δική μου εμπειρία έχει ως εξής: Θυμάμαι τη φράση της μητέρας μου όταν έψαχνε φροντιστή για τον 90χρονο τότε παππού μου: «Ένα μόνο πράγμα θέλω από αυτόν που θα βρούμε: να δείχνει σεβασμό στον πατέρα μου». Η ίδια ξεκίνησε να πηγαίνει σε διάφορα ραντεβού με φροντιστές, γηροκόμους, συνοδούς συντροφιάς. «Κατέληξα σε αυτή την κοπέλα», μας είπε βγαίνοντας από το τελευταίο ραντεβού. «Είναι χαμογελαστή. Ο πατέρας μου δεν θα άντεχε κάποιον γκρινιάρη ή κατσούφη άνθρωπο».
Ο παππούς δεν ήθελε να ακούσει για βοήθεια στο σπίτι, αλλά λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να το αρνηθεί. Του υποσχεθήκαμε ότι αν παρουσιαζόταν οποιοδήποτε πρόβλημα, η γυναίκα θα έφευγε. Δέχτηκε με βαριά καρδιά. Στην αρχή, απλώς ανεχόταν το γεγονός ότι ένας ξένος άνθρωπος είναι μέσα στο σπίτι του. Σύντομα, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Πήγαιναν μαζί στη λαϊκή να ψωνίσουν, συζητούσαν τι θα μαγειρέψουν, έβγαιναν στο μπαλκόνι να φυτέψουν λουλούδια. Κάθε απόγευμα έπιναν μαζί το καφεδάκι τους. Τις Κυριακές μαζευόμασταν στο πατρικό μου για να φάμε όλοι μαζί. Η χαμογελαστή κοπέλα ήταν πια μέλος της οικογένειάς μας.
Έμεινε μαζί μας 7 χρόνια, μέχρι που ο παππούς μου πέθανε – στα 97 του. Ο σεβασμός που αναζητούσε η μητέρα μου αρχικά, είχε εξελιχθεί τελικά σε αγάπη.
Ξέρω, αυτή είναι μια ιστορία με happy end. Υπάρχουν κι άλλες, πολύ πιο σκοτεινές ιστορίες, με πρωταγωνιστές ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που δεν έζησαν τον σεβασμό και τη ζεστασιά τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Αυτό που παραμένει όμως ίδιο σε όλες τις διηγήσεις είναι η αγωνία να βρεις έναν άνθρωπο που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να έχει ο αγαπημένος σου ηλικιωμένος την αντιμετώπιση που του αξίζει. Και το επιτακτικό ερώτημα: Πού να τον αναζητήσω αυτό τον άνθρωπο; Η ανάγκη αυτή οδήγησε στη δημιουργία μιας πλατφόρμας αναζήτησης φροντιστή για ηλικιωμένους, την οποία ίδρυσαν η Βίκυ Κλήμη και η Μαρία Μηλιού. Το grandmama.gr. Μιλήσαμε με την κ. Κλήμη για να μας εξηγήσει περί τίνος πρόκειται.
Η πλατφόρμα που θα σε βοηθήσει να βρεις φροντιστή για ηλικιωμένους
– Πώς γεννήθηκε η ιδέα του grandmama.gr;
Μέσα από τις προσωπικές μας εμπειρίες –τη δική μου και της Μαρίας Μηλιού, συνιδρύτριας του grandmama– για την εύρεση φροντιστή. Σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, η Μαρία κλήθηκε να φροντίσει τη μητέρα της – η οποία σε λίγο καιρό κλείνει τα 100! Βίωσε όλες τις αλλαγές που μπορεί να φέρει στη ζωή ενός ανθρώπου αυτός ο νέος ρόλος και κατέγραψε όλο το φάσμα των καθημερινών αναγκών, τόσο της ηλικιωμένης μητέρας της όσο και της ίδιας, ως φροντίστριας.
Από την άλλη, η δική μου γιαγιά είχε ένα κλασικό ατύχημα – έπεσε και έσπασε το ισχίο της. Χρειάστηκε να εγχειριστεί και να παραμείνει στο σπίτι των γονιών μου για κάποιους μήνες. Επειδή ήταν πάντα ανεξάρτητη, πολύ γρήγορα θέλησε να επιστρέψει στο σπίτι της. Έπρεπε να βρούμε μια λύση. Δυστυχώς, η λύση που επιλέξαμε δεν ήταν η καλύτερη. Η γιαγιά μου την τελευταία ημέρα της ζωής της κακοποιήθηκε από την φροντίστρια που τη φρόντιζε. Αυτό το συμβάν ήταν τόσο δυνατό για μένα, που με οδήγησε να ασχοληθώ με τη φροντίδα των ηλικιωμένων, με σκοπό να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής μέχρι την τελευταία τους ανάσα.
– Τι είναι αυτό που προσφέρει η πλατφόρμα αναζήτησης φροντιστή για ηλικιωμένους;
Το grandmama.gr είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρεσης έμπιστων και έμπειρων φροντιστών για ηλικιωμένους και ανθρώπους που έχουν ανάγκη από φροντίδα στο σπίτι. Στο δίκτυο είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 5.000 φροντιστές σε όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τους συγγενείς σε αυτή τη δύσκολη και επίπονη διαδικασία να κάνουν την καταλληλότερη επιλογή για τη φροντίδα των αγαπημένων τους. Το grandmama ακολουθεί μια αυστηρή διαδικασία για την επιλογή των φροντιστών. Όλοι τους περνούν από εκτενή και εξειδικευμένη συνέντευξη, αξιολόγηση, δημιουργείται φάκελος με τα στοιχεία τους, ερχόμαστε σε επικοινωνία με τις οικογένειες που τους έχουν δώσει συστάσεις, ενώ υπάρχει και τακτική επικοινωνία με τους ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί τους, αξιολογώντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν αλλά και τη συμπεριφορά τους. Επίσης, γίνεται καθημερινή ενημέρωση του δικτύου με τα διαθέσιμα προφίλ, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες όσο πιο άμεσα γίνεται.
– Τι ειδικότητες μπορεί να βρει κανείς στην πλατφόρμα;
Η εξειδίκευσή μας είναι στη φροντίδα των ηλικιωμένων στο σπίτι και των ανθρώπων μετά από ένα εγκεφαλικό, ένα ατύχημα, μια επέμβαση. Οπότε, στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να βρει φροντιστές με εμπειρία και νοσηλευτές για πιο απαιτητικά περιστατικά, πάντα με την καθοδήγηση του προσωπικού γιατρού της κάθε οικογένειας.
– Επιλέγει κανείς μόνος του τον φροντιστή που θέλει μέσω της πλατφόρμας ή γίνεται κάποιου είδους matching από την ομάδα του grandmama;
Ο ενδιαφερόμενος ή ο συγγενής του μπορεί να περιηγηθεί στην πλατφόρμα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, έχοντας τη δυνατότητα να επικοινωνήσει απευθείας με τους φροντιστές. Μπορεί να δει το προφίλ τους και το τηλέφωνο επικοινωνίας για να επικοινωνήσει άμεσα μαζί τους. Υπάρχει επίσης το πακέτο της «προσωπικής βοήθειας», το οποίο είναι ιδανικό για όσους δυσκολεύονται με τη χρήση του διαδικτύου ή δεν έχουν τον χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση, ένας σύμβουλος φροντίδας καταγράφει τις ανάγκες και προχωράει στην αναζήτηση των φροντιστών που ταιριάζουν καλύτερα βάσει των αναγκών του ατόμου ή της οικογένειας.
– Άρα, έρχεστε σε επαφή με τις οικογένειες. Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή;
Ερχόμαστε πολύ κοντά με τις οικογένειες, ιδίως όταν επιλέγουν την «προσωπική βοήθεια» και ζούμε μαζί τους την αναζήτηση, τις αγωνίες, τους φόβους τους. Οι πιο συγκινητικές στιγμές είναι όταν λαμβάνουμε –είτε τηλεφωνικά είτε γραπτά– μηνύματα, όπως αυτό που λάβαμε πρόσφατα:
«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πόσο ευχαριστημένες και ευγνώμονες είμαστε –η αδερφή μου κι εγώ– για τη φροντίδα που έδωσε απλόχερα και με συνέπεια η κυρία Elizabeth στη μαμά μας. Η μητέρα μας ήταν δύσκολη περίπτωση, είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της όρασής της και είχε καταρρεύσει ψυχολογικά. Η κυρία Elizabeth τη βοήθησε πολύ με τη συνέπεια, την οργανωτικότητα, την καθαριότητα και την ακεραιότητά της. Η μαμά μας έφυγε απρόσμενα από έμφραγμα, δεν κατάφερε ποτέ να συνηθίσει την τυφλότητα. Θα σας είμαστε ευγνώμονες, αν βοηθήσετε την κυρία Elizabeth να βρει σύντομα μια καλή οικογένεια. Σας ευχαριστούμε πολύ».
Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για όλη την ομάδα του grandmama και πάντα συγκινούμαστε και εμπνεόμαστε για να συνεχίσουμε!
– Τι πρέπει να προσέχει κανείς όταν επιλέγει φροντιστή; Τι παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην επιλογή;
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι να γνωρίζουμε καλά τις ανάγκες των αγαπημένων μας πριν ξεκινήσουμε την αναζήτηση, όπως επίσης να έχουμε ξεκάθαρη την κλινική τους εικόνα από τους γιατρούς που συνεργαζόμαστε.
Για παράδειγμα, όταν έχουμε τον πατέρα μας με άνοια, χρειάζεται η συνδρομή του νευρολόγου που τον παρακολουθεί πριν ξεκινήσουμε μια συνεργασία με έναν φροντιστή. Για την επιλογή του, χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας καταρχάς ότι χρειάζεται να βρούμε έναν άνθρωπο ο οποίος να διαθέτει την απαραίτητη –για τη δική μας περίπτωση– εμπειρία. Ένας έμπειρος φροντιστής είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν, ιδιαίτερα στην πρώτη περίοδο της προσαρμογής.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι να έχουμε μια εικόνα της προηγούμενης εμπειρίας του. Στο grandmama ελέγχουμε εξονυχιστικά τις συστάσεις, ενώ πολλές φορές έχουμε και προσωπική εμπειρία από τον φροντιστή. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ποτέ και τον χαρακτήρα του ανθρώπου που θα επιλέξουμε. Παίζει σπουδαίο ρόλο, κυρίως στις περιπτώσεις που επιλέγουμε εσωτερικό φροντιστή, γιατί τότε δεν πρόκειται μόνο για φροντίδα, αλλά και για συγκατοίκηση.
– Ποια είναι τα στοιχεία που έχει ανάγκη ένας ηλικιωμένος από τους γύρω του;
Οι ηλικιωμένοι μας είναι σαν τα μικρά παιδιά! Είναι παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Χρειάζονται έναν καλό λόγο, την προσοχή μας, μια ζεστή αγκαλιά. Πολλές φορές συναντάμε περιστατικά που η οικογένεια μας λέει ότι ο ηλικιωμένος δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμος και ότι θέλει τον «τρόπο» του. Αυτός ο τρόπος είναι όλα όσα ανέφερα παραπάνω. Δεν χρειάζονται πολλά οι ηλικιωμένοι, παρά την ανθρώπινη επαφή και ένα χέρι να τους ακουμπήσει στον ώμο και να τους πει πως είναι εκεί γι’ αυτούς.