Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ 5 S ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑΞΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ
Η ιαπωνική κουλτούρα έχει ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα της χώρας, ιδίως όσον αφορά τις μεθόδους οργάνωσης που εφαρμόζουν στο σπίτι (και στη ζωή) τους.
Komorebi, Nagomi, Danshari και τόσα ακόμα. Οι Ιάπωνες φαίνεται να έχουν αναγάγει σε επιστήμη την οργάνωση, το decluttering και το καθάρισμα του σπιτιού τους. Μάλιστα, οι μέθοδοι οργάνωσης που εφαρμόζουν και γενικά η φιλοσοφία τους έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποκτώντας χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) φανατικούς οπαδούς.
Ανάμεσα στις μεθόδους αυτές είναι και η λεγόμενη μέθοδος των 5 S, η οποία αντιπροσωπεύει πέντε ιαπωνικές λέξεις. Καθεμία από τις λέξεις αυτές ξεκινά με το γράμμα S και πρόκειται για διαφορετικές αρχές οργάνωσης, τακτοποίησης και διατήρησης ενός παραγωγικού περιβάλλοντος.
Οι φάσεις της μεθόδου οργάνωσης 5 S
Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ιδανικό για τη μείωση των άχρηστων υλικών από τον χώρο εργασίας, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην το εφαρμόσεις και στο σπίτι σου.
1. Seiri: Ταξινόμηση
Το πρώτο αυτό βήμα αφορά στην ουσία τη διάκριση μεταξύ του τι είναι απαραίτητο και του τι πρέπει να απομακρυνθεί. Το να κρατήσεις μόνο τα απαραίτητα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Ωστόσο, υπάρχουν κάμποσοι καλοί λόγοι για να προσπαθείς να ξεφορτωθείς περιττά αντικείμενα, ανάμεσά τους το ότι θα απελευθερώσεις χώρο και θα σταματήσεις να σκοντάφτεις σε άχρηστα πράγματα.
2. Seiton: Ορισμός σε σειρά, Τακτοποίηση
Στο στάδιο αυτό οργανώνεις ό,τι έχει απομείνει λογικά και αποτελεσματικά. Το ζητούμενο είναι κάθε αντικείμενο να οργανώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορείς να το εντοπίζεις εύκολα όταν το χρειάζεσαι. Επομένως, καθαρίζεις πιο εύκολα τον χώρο σου και δεν ξοδεύεις χρόνο ψάχνοντας κάθε τρεις και λίγο πράγματα, κάτι που μπορεί να σου προκαλέσει ακόμα και αγανάκτηση.
3. Seiso: Ρύθμιση και καθαριότητα
Αφού κάνεις τα παραπάνω, έρχεται η ώρα της καθαριότητας. Ένα στάδιο πολύ σημαντικό όσον αφορά τη συγκεκριμένη μέθοδο οργάνωσης.
Μην ξεχνάς ότι η σκόνη και η βρωμιά, πέρα από το ότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάρκεια ζωής των συσκευών που χρησιμοποιείς, μπορεί να επιδεινώσουν και δικά μας προβλήματα υγείας, όπως π.χ. οι αλλεργίες.
4. Seiketsu: Τυποποίηση
Βρες εύκολους τρόπους για να διατηρήσεις τον χώρο οργανωμένο σε βάθος χρόνου. Αυτό μπορεί να σημαίνει τυποποίηση διαδικασιών. Μπορείς να σημειώσεις τι εργασίες καθαριότητας και τακτοποίησης απαιτούνται χωριστά σε κάθε χώρο. Έτσι, δεν θα αναρωτιέσαι κάθε φορά τι χρειάζεται να κάνεις. Άρα, έχεις μια σκοτούρα λιγότερη στο κεφάλι σου.
5. Shitsuke: Συντήρηση
Το 5ο και τελευταίο βήμα της μεθόδου 5 S. Στην ουσία, το στάδιο αυτό απαιτεί πειθαρχία και επανάληψη. Έτσι, θα καθιερώσεις μια ρουτίνα οργάνωσης, την οποία θα μπορέσεις να διατηρήσεις σε βάθος χρόνου, καθώς θα σου βγαίνει φυσικά.